Evenimentul Zilei > Actualitate > Exclusiv. Târât prin tribunale la 100 de ani. Drama unui veteran de război
Exclusiv. Târât prin tribunale la 100 de ani. Drama unui veteran de război

Exclusiv. Târât prin tribunale la 100 de ani. Drama unui veteran de război

Un bătrân veteran de război, ajuns la venerabila vârstă de 100 de ani, în loc să își petreacă liniștit ultimii ani de viață, se judecă cu propriul nepot pentru un petic de pământ. Evz.ro a obținut detalii în exclusivitate

Însă instanţa s-a pronunţat în 2010:

Respinge acţiunea pentru revendicare teren şi daune formulată de reclamantul Iosub Iosif împotriva pârâtului Iosub Petru, ca nefondată. Obligă reclamantul să plătească pârâtului suma de 1195,5 lei cheltuieli de judecată. Sentinţă definitivă şi irevocabilă”.

Despre acest subiect am luat un punct de vedere şi de la primarul comunei Pipirig, Vasile Dorneanu: „Această speţă este de competenţa instanţei judecătoreşti. Este o dispută dintre două persoane fizice. Primăria nu are nicio treabă cu această problemă”.

Despre şansa ca această dispută să se rezolve pe cale amiabilă, mai ales că între cele două familii există şi un grad de rudenie important, Petru Iosub a mărturisit, în xclusivitate pentru evz.ro:

„Nu am cu cine vorbi, pentru că nu mă primeşte în ogradă. Nu vor să rezolvăm problema amiabil. Am deschis zilele acestea proces în instanţă şi mă voi judeca, ca să-mi apăr dreptul meu”.

Aşa cum era firesc am luat un punct de vedere şi de la cealaltă tabără, respectiv de la nea Iosif Gavril Iosub şi nepoata sa, Iulia Roşu. Aceştia ne-au pus la dispoziţie mai multe documente care ar atesta faptul că ei sunt proprietarii terenului de 2.600 mp. Între timp, terenul a fost vândut în luna mai a acestui an altei familii.

„Acest pământ este al meu. Sunt acte pe el din anul 1958. Din 1961 cele trei hectare din care fac parte şi cei 2.600 de mp sunt ai mei, că au fost trecuţi în rolul meu la primărie. Prin anii 70, fratele meu, tatăl lui Petru Iosub a venit la mine să-i dau un teren în chirie să-l lucreze. Şi i l-am închiriat cu trei martori până la sfârşitul vieţii urmând ca după aceea să-mi iau pământul înapoi. I l-am închiriat cu 100 de lei pe an. I l-am închiriat cu un act de mână şi cu trei martori”, susține bătrânul veetran.

Iosif Gavril Iosub  a adăugat:

„În 1995 fratele meu a murit şi aşa cum convenisem trebuia să-mi iau terenul înapoi. Dar fiul lui, Petru Iosub nu a vrut să mi-l mai dea înapoi şi l-a stăpânit abuziv din 1995 până în 2006. Şi în 2006 l-am dat în judecată şi m-am judecat cu el vreo trei ani de zile. La al doilea proces mi-a furat şi avocata. El acum nu mai vrea să-mi cedeze terenul pentru că spune că are decizie definitivă. Dar el a făcut mărturii mincinoase. Dar terenul este al meu, i l-am dat fetei şi fata l-a şi vândut anul acesta”.

 

Iulia Roşu, nepoata lui nea Iosif Iosub, a precizat:

„Ei au nişte hotărâri care nu sunt definitive şi irevocabile. Au obţinut câştig în fond, dar la recurs li s-a desfiinţat hotărârea. Dacă s-ar fi menţinut acea hotărâre ea ar fi ţinut loc de titlu de proprietate şi ar fi fost proprietari de la acel moment. Dar instanţa a constatat că nu sunt îndeplinite condiţiile de uzurpatură, pentru că proprietarul trăieşte. Plus că Petru Iosub nu a avut niciodată rol pe acest teren şi nu a plătit niciodată impozite pe acest teren”, explică Iulia Roşu.

„Actul de proprietate este din 1958, proprietarul trăieşte şi Petru Iosub a folosit abuziv terenul”, a mai precizat Iulia Roşu.

Nepoata susține că, „în luna mai a acestui an propietarul a vândut terenul printr-un act legal la notariat, pe baza documentelor de la primărie, unei alte persoane”.

„Deci, acum, acest teren de 2.600 de mp aparţine altei persoane. Nu mai este terenul lui Iosif Iosub. Aşadar, ei se vor judeca cu noul proprietar al terenului, nu cu noi”, a mai precizat Iulia Roşu.

PAGINA ANTERIOARA