Exclusiv. Straniile lumini din Munții Buzăului, un pas spre alte dimensiuni? Legătura dintre fenomenele incredibile surprinse de camere și Zeița mamă din neolitic. VIDEO

Exclusiv. Straniile lumini din Munții Buzăului, un pas spre alte dimensiuni? Legătura dintre fenomenele incredibile surprinse de camere și Zeița mamă din neolitic. VIDEO

Fenomenele de natură paranormală sunt prezente și în România, în locuri binecunoscute cum ar fi platoul Bucegi sau zona Sarmizegetusa Regia. Însă astfel de apariții stranii se petrec și în zone cu o mitologie bogată, care par a fi legate de fenomenele paranormale surprinse de camere în Munții Buzăului. Istoricul și regizorul de documentare Leonardo Tonitza a relatat, într-un interviu exclusiv în studioul EVZ Play, despre cea mai profundă cercetare din România vizavi de Munții Buzăului.

Tainele surprinse în timpul realizării unui film deschid un drum cel puțin teoretic către alte dimensiuni, dacă analizăm cu atenție incredibilele imagini surprinse de echipa lui Leonardo Tonitza.

Munții Buzăului reprezintă o zonă plină de legende și de povești greu de explicat. Ținutul Anei, care face obiectul, are de asemenea multe enigme. „E o lume în care, chiar dacă credem sau nu în ea, ne dă niște semne că există. Sunt lucruri pe care nu le înțelegem și e bine așa. Va exista o știință a mileniului care va veni. E un fenomen neciclic pe care știința actuală nu îl poate explica. ", a declarat istoricul și regizorul de documenbtare modertatorilor emisiunii, jurnalistul Alecu Racoviceanu și istoricul Alice Barbu.

Regizor: La un monitor 4k, pe cer mi-au trecut obiecte

Acum 5-6 ani, Leonardo Tonitza lucra cu o echipă BBC care căuta niște locuri unde să facă reconstituiri. „Am filmat la Piatra Rotării. Mi-au cerut 2-3 duble. La un monitor 4k, pe cer mi-au trecut obiecte. Nu e exagerat să spunem că Munții Buzăului sunt Athosul românesc. Există o continuitate de minimum 5 milenii. E un loc în care s-au făcut ritualuri. S-au așezat civilizații de locuitori. Prima intenție a mea a fost să cataloghez și să înregistrez toate scrierile din Munții Buzăului. Urmăream proto-româna. Sunt foarte atent la sonoritatea limbii vechi. Ce vom urmări în acest episod e rodul a 5 ani de pândă. În ultimii doi ani am avut 4 camere de supraveghere.

Ne puteți urmări și pe Google News

La complexul rupestru Aluniș, lumina se stinge și se reaprinde

Echipa a mers inclusiv la cel mai mare complex rupestru din țară, de la Aluniș, unde a putut folosi o dronă. Nu se afla nimeni în apropiere, mai povestește invitatul. „Veți vedea în interiorul acelei bisericuțe cu altar o lumină care pâlpâie. Lumina aia nu are ce să caute acolo, nu e efect optic, apare în foarte multe din legendele localnicilor. Eu am văzut lumini noaptea.

Aici punctele de lumină sunt legate de comori. Complexele rupestre sunt toată magia sacralității ținutului Buzău. Sunt peșteri săpate de sihaștri. Sunt lumini care trec peste vârful copacilor. Oamenii tind însă să nu creadă", opinează invitatul.

Istoricul și regizorul Leonardo Tonitza

Realizatorul filmului a relatat un alt episod straniu de pe teren. „Era un întuneric beznă, s-a produs un punct de lumină orbitoare. După 6 minute s-a supt în interior. Lucrurile care se întâmplă în Munții Buzăului se întâmplă și în Peru, la Ierusalim".

Ținutului Anei este ținutul zeității mamă din neolitic?

Aceste fenomene se petrec cu o frecvență tot mai mare. Explicația ar fi că zona respectivă are un fenomen, care se cheamă pizoelectricitate. Este capacitatea pietrei de a transmite energie în cazul unor acțiuni mecanice, în cazul de față frecușuri geologice. Acolo tot timpul se mișcă ceva sub tine. În zona Aluniș toate dulapurile sunt legate cu elastice. Astfel de fenomene luminoase sunt frecvente în acest areal, explică realizatorul documentarului.

Istoricul a explicat de asemenea și toponomia Ținutului Anei, pe care îl asimilează cu Ținutul zeității mamă din neolitic. „Ana este o rădăcină din cel mai vechi nume care poate fi atribuit marii zeițe Mamă din neolitic. E o religie care a dăinuit 5.000 de ani. De la ea avem Mărțișorul, ielele. Am venit cu elementul fotei care era ritualic. La noi există un cult al Anei", conchide Leonardo Tonitza.

Ediția completă a emisiunii-eveniment poate fi vizionată aici:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro