Evenimentul Zilei > EVZ Play > Exclusiv. Sfânta Greta trotineta vine cu penenereta! Talibanii ecologiști sună adunarea. „Iată noua manieră de control social”. VIDEO
VIDEO

Exclusiv. Sfânta Greta trotineta vine cu penenereta! Talibanii ecologiști sună adunarea. „Iată noua manieră de control social”. VIDEO

Zilele acestea, la Glasgow liderii lumii pun în discuţie agenda globală a crizei climatice, eveniment care le ridică mingea la fileu militanților ecologiști. Însă sunt credibile mesajele celor din urmă? Podcadstul EVZ Play a lansat o provocare: cât e adevăr și câtă manipulare la acești militanți pentru o cauză nobilă în aparență.

Moderatorul Robert Turcescu alături de invitații săi, Mirel Curea, Mirel Palada şi Alexandru Mironov, au discutat despre orele fierbinți ale planetei așa cum se vede de la Glasgow. Pornind de la un savuros articol scris de sociologul Mirel Palada, care face un portret sarcastic „acestei cozi de topor a marilor puteri, Greta trotineta, întrebarea care se pune este: ce vrea această propagandă a rușinii?

Discursul rușinii e tot mai bine construit și este noul val ideologic

„Cel mai recent instrument ideologic de hegemonie simbolică îl reprezintă ecologia. Discursul lor e cam așa: îi vedem și pe ăștia din colonii cum scot capul. Vrem să-i ținem într-o poziție de subdezoltare rușinându-i. Greta face parte din acest instrumentar de rușinare a țărilor lumii a doua. Ecologia a ajuns un discurs al controlului social și ideologic.

Încălzirea globală. Foto: Pixabay

Ecologiștii sunt propagandiști, nu înțeleg componenta antropică a ce se întâmplă acum. E o problemă de realism social și politic să convingi lumea să se întoarcă la simplitate. Au foarte multă putere, au tehnologia de control social. Politicile publice trebuie să fie ale prezentului, despre asta e vorba la Glasgow”, a explicat sociologul Mirel Palada.

Alexandru Mironov: Planeta s-a schimbat complet, să ne schimbăm și noi modul de gândire

Pe de altă parte, scriitorul Alexandru Mironov, jurnalist specializat în probleme științifice, a declarat că susține discursul lui David Attenborough (n.r. – un înfocat apărător al naturii și echilibrului climatic), inclusiv cele 3 soluții propuse de savantul britanic pentru soluționarea crizei de mediu. În opinia sa. „Greta Thunberg e una din speranțele pământene. De planeta asta trebuie să am grijă. În fața noastră e un dezastru. S-a schimbat complet planeta, să ne schimbăm și noi modul de gândire. Nu trebuie să spunem nu se poate, soluții există, eolienele sau voltaicele de exemplu”.

Versiunea integrală a emisiunii poate fi vizionată aici:

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa [email protected]