Exclusiv evz.ro

Studentul fără colegi

Aşa că Sabin s-a decis să încerce la Bucureşti. A început uşor, ca un corespondent util pentru câteva redacţii, după care s-a decis să atace frontal. S-a mutat în Capitală. Numai că la Capitală, alte pretenţii. Se cam cereau studii. N-a fost o problemă. Le-a făcut pe loc. Mai exact, şi-a falsificat pe loc biografia profesională, pretinzând că este absolvent de facultate.

În „Monografia judeţului Buzău”, scrie foarte clar: „Sabin Orcan, ziarist. Absolvent al Liceului „B.P. Hașdeu” Buzău (1988), a urmat cursurile Școlii Superioare de Jurnalistică, înființată în 1991 de Asociația Ziariștilor din România”.

 De asemenea, cu ocazia unui proces de calomnie, din data de 11 martie 1997, o instanţà a Judecàtoriei Buzău a condamnat la câte un an de închisoare cu executare, pentru calomnie, trei ziarişi de la cotidianul „Opinia”. Cei trei, Corneliu Ştefan (directorul general al S.C. Opinia S.A.), Florian Angelo (directorul executiv al aceleiaşi societăţi) şi Sabin Orcan (redactor-şef adjunct al ziarului Opinia). Prin sentința penală nr.461/11.03.1997, ziariştii au fost obligaţi şi la plata, în solidar, a sumei de 140 milioane lei către partea vătămatä, reprezentând daune morale pretinse de aceasta. În prezentarea care se face în continuare celor trei condamnaţi pentru delict de opinie, Sabin Orcan este prezentat drept: „Sabin Orcan, redactor şef-adjunct al cotidianului Opinia, este absolvent al Colegiului de pe lângă Şcoala Superioară de Jurnalisticã din București”.

Să presupunem că au greşit cu studiile lui Orcan şi cei care au editat monografia, şi cei de la tribunal. Însă, în biografia profesională, scrisă cu mânuţele alea două de Sabin Orcan (şi aici îşi spune tot Orcan, deşi în CV se trece de regulă numele din buletin) stă scris negru pe alb la capitolul „Education”: „Şcoala Superioară de Jurnalistică” (Asociaţia Ziariştilor Români). Dates attended or expected graduation 1992-1996”.

Aici nu mai încape nicio îndoială. Este afirmaţia lui Orcan. Numai că Orcan este absolvent de facultate precum Coana Leana. Nu are nici colegi, nici profesori care să-şi fi adus aminte de ea.  Nu există nici un profesor de la SSJ , alminteri nume mari ale jurnalisticii româneşti, care au înfiinţat această facultate ca alternativă la cea de la stat, în care nişte anonimi încercau să-i înveţe pe studenţi ceea ce ei nu ştiau să facă, adică presă, deci nu sunt profesori care să-și amintească de studentul Sabin Borcan şi nici de Sabin Orcan. Nici colegii din anii menţionaţi. Să mergem însă mai departe. Nici în documentele SSJ, adică Registrul de absolvenţi sau în arhiva foilor matricole, nu există niciun student cu numele Borcan Sabin.

Sabin Borcan lipsește din catalog
Sabin Borcan lipsește din catalog

Mai sesizaţi o nuanţă. În una dintre prezentări, dă cu fum de camuflaj şi spune că nu este chiar absolvent de SSJ, ci de Colegiul de pe lângă SSJ. Facultatea nu a avut pe lângă ea, niciodată, nici un colegiu.

 

PAGINA ANTERIOARA