Pe măsură ce războiul din Ucraina se cronicizează, tertețe părți sunt nevoite să se poziționeze într-un fel sau altul. Aflată într-o poziție incomodă, Republica Moldova a anunțat recent că interzice difuzarea de emisiuni de ştiri ruseşti la radio și televiziune. Fostul director al spionajului românesc, Cătălin Harnagea, în prezent editorialist EvZ, a detaliat în podcastul Contrapunct EVZ semnificația noii orientări politice de peste Prut și riscurile existente.
Invitatul jurnaliștilor Mirel Curea și Dan Andronic în studioul EVZ-Capital este un fin cunoscător al evoluțiilor geopolitice și geostrategice contemporane. În calitate de fost director SIE, Cătălin Harnagea a observat că în varianta cea mai probabilă a unui conflict înghețat care se prefigurează în Ucraina, românii de dincolo de Prut sunt în permanentă stare de pericol.
Dan Andronic: E clar că e o ofensivă gândită
În opinia jurnalistului Dan Andronic, gestul autorităților din Republica Moldova devoalează hotărârea de a se desprinde atât formal, cât și în realitate de colosul rusesc. Acesta a menționat că în țara vecină sunt semnalate tot mai multe acțiuni de sabotare a rușilor, care sunt prezente și în alte țări din proximitatea zonei de conflict. Dam Andronic că sunt mai multe acțiuni care indică o schimbare de direcție din partea autorităților de la Chișinău: arestarea lui Igor Dodon sau schimbarea șefului serviciului de securitate. „E clar că Moldova devine o țară liberă de Rusia. E clar că e o ofensivă gândită", a comentat co-moderatorul.
Opoziția poate veni chiar din interior
Pe de altă parte, invitatul și-a exprimat scepticismul că Moscova va fi iritată de decizia Chișinăului de a interzice emisiunile de radio și televiziune rusești. „O să irite zonele rusofone din Moldova. O să se vadă la vot, apropo de scorul pe care partidul fostului președinte Dodon îl are în clipa asta".
Mai mult, Cătălin Harnagea estimează că fiind vorba de Republica Moldova, o țară încă puternic rusofilă, în pofida ascensiunii Maiei Sandu la putere, „nu o să ai decât rezultatul invers celui pe care ți-l dorești. O să ai politic o concluzie, tu te duci acasă și vin iar partide de nu știu care". Fostul șef SIE se teme că țara de dincolo de Prut este într-o situație mult mai proastă decât Ucraina în cazul unei invazii rusești, ținând cont că nu are nici măcar armată.
În altă ordine de idei, declarațiile de susținere ale lui Joe Biden față de Moldova în cazul unei invazii a armatei lui Putin trebuie văzute doar în cheie diplomatică, recomandă Cătălin Harnagea, care se teme că ]n realitate SUA nu ar interveni în nedoritul context al unui atac al Rusiei asupra Republicii Moldova.