Exclusiv. Războiul pentru „Ferma Regală”. Ce răspuns i-a dat Primăria Capitalei primarului Clotilde Armand

Exclusiv. Războiul pentru „Ferma Regală”. Ce răspuns i-a dat Primăria Capitalei primarului Clotilde Armand Clotilde Armand. Sursa foto: Arhiva EVZ

Imobilul din bulevardul Poligrafiei numărul 4, fosta ”Fermă Regală”, este pentru primarul Sectorului 1 al Capitalei, Clotilde Armand, un obiectiv de grad zero, o miză imobiliară uriașă, atâta vreme cât încearcă din răsputeri să-i scoată de acolo pe subordonații ei, angajații de la Administrația Domeniului Public (ADP).

Pentru a face în acel complex vechi de 81 de ani o școală, una ”regală”. Chiar și în condițiile în care clădirea este veche, plină de radiații și nici nu există un proiect cu estimări financiare și expertize tehnice, așa cum o cere legea, pentru transformarea ei.

Evenimentul zilei deține documentul prin care Primăria Capitalei îi cam dă peste cap planurile edilului userist de a primi ”la cheie” fostele ”Ferme Regale”. Însă, războiul pentru acel imobil este departe de a se fi încheiat.

Casă veche și iradiată, școală pentru viitori muzicieni

La începutul acestui an, primarul celui mai bogat sector al Capitalei anunța cu surle și trâmbițe că vrea să înființeze o  ”Școală Regală”, iar clădirea cea mai potrivită pentru acest proiect ar fi imobilul din bulevardul Poligrafiei, de la numărul 4. O casă veche de 81 de ani, ce stă pe un teren de peste 12.000 de metri pătrați. O mină de aur, ar spune experții în imobiliare ținând cont de zona în care se află.

Ne puteți urmări și pe Google News

În plus, vorbim de un imobil iradiat, fapt confimat de măsurătorile DSP, o casă ce are un proprietar în acte: Administrația Domeniului Public Sector 1. Dar și de inexistența oricăror estimări și argumente financiare, ale unor expertize tehnice ce trebuie făcute pentru a se putea stabili dacă imobilul vechi de 81 de ani, ridicat pe structură din lemn, poate fi transformat în unitate de învățământ în care să intre câteva sute de copii ai Colegiului de Muzică ”George Enescu”.

Consilierii locali i-au dat ”Fermele Regale”. Fără proiecte, fără estimări financiare

Nimic din toate acestea nu au contat pentru primărița cu origini franțuzești care, în ultimele luni, a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a-i alunga din propria casă pe cei de la ADP. A reușit chiar să obțină girul consilierilor din subordine (PNL, PSD, USR și PMP) care, în ședința de consiliu local din 23.03.2021, au votat în unanimitate și i-au pus pe tavă fostele ”Ferme Regale”. Adică au acceptat ca imobilul din Poligrafiei 4 să iasă din administrarea proprietarului ADP și să  intre în cea a Consiliului Local, adică a primarului Clotilde Armand!

În aceeași ședință, Armand a primit, la pachet, un teren viran de 22.000 mp aflat pe Intrarea Străulești 11 unde mai-marele sectorului 1 spune că va face două terenuri de sport. Dar și imobilul situat în bd. Ion Mihalache ce va fi folosit, conform spuselor aceluiași edil, pentru extinderea Școlii Gimnaziale ”Ion Heliade Rădulescu”. Casele și terenurile i-au fost date, dar nici în aceste cazuri nu a fost prezentat  vreun proiect.

Consilierii generali ai lui Nicușor Dan au spus ”nu”

Însă, pentru a-și putea duce panul la bun sfârșit, acela de a primi ”la cheie” imobilele cerute în calitate de unic mandatar al proiectelor imobiliare pe care le-a prezentat doar verbal, primarul Clotilde Armand avea nevoie și de girul consilierilor generali ai lui Nicușor Dan, de la Primăria Capitalei. Consilieri care au făcut pasul înapoi și, într-un document pe care i l-au trimis ca răspuns la cererile ei, i-au transmis că nu pot aproba schimbarea titularului dreptului de administrare de la ADP la Consiliul Local. Nici în cazul imobilului din Poligrafiei 4, nici în al celui din bulevardul Ion Mihalache, unde edilul sectorului 1 vrea să aducă Școala Gimnazială ”Ion Heliade Rădulescu”, unitate de învățământ aflată gard în gard cu imobilul vizat.

”Acest drept nu poate fi retras de la ADP Sector 1 de către Consiliul General”

”(...)Imobilele în cauză nu au fost transmise în administratea ADP Sector 1 prin hotătâri ale CGMB (n.r. Consiliul General al Municipiului București) fapt pentru care acest drept nu poate fi retras de la ADP Sector 1 de către CGMB. Accentuăm faptul că ADP Sector 1 nu este instituție publică de interes local aflată în subordinea CGMB, iar CGMB transmite dreptul de administrare a unui imobil numai consiilor locale ale sectoarelor municipiului București care potrivit prevederior art.166 alin(2), lit. g), administrează, în condițiile legii, bunurile proprietate publică sau privată ale municipiului de pe raza teritorială a sectorului, pe baza hotărârii Consililului General al Municipiului București”, se spune în acel document emis de Direcția Patrimoniu din Primăria Capitalei.

Cu alte cuvinte, pentru că ADP nu e în subordinea Primăriei Capitalei și pentru că imobilul a fost cumpărat de ADP, consilierii nu pot vota transferul de putere și adminstrare asupra ”Fermelor Regale”. Dar nici asupra clădirii din Ion Mihalache pentru că și acel imobil este tot în administrarea ADP.

Sindicatul ADP contraatacă și cere abrogarea celor două hotărâri

În fața unui asemenea răspuns venit de la ”Capitală”, sindicaliștii au acționat imediat. Printr-o adresă trimisă în aceeași zi (n.r. ieri, 28.04.2021) Consiliului Local al Primăriei 1, au cerut abrogarea celor două hotărâri de consiliu local - 60/2021, ce face referire la schimbarea titularului dreptului de administrare în cazul imobilului din Poligrafiei 4 și hot. 62/2021 prin care se cere același lucru în cazul imobilului din Ion Mihalache.

”Sindicatul Angajaților Administrației Publice Sector 1 solicită Consiliului Local Sector 1 abrogarea hotărârilor HCLS1 nr.60/2021 si 62/2021 în urma răspunsului dat de Primăria Municipiului București prin adresa nr. 6149/16.04.2021(...) În acest context cele două hotărâri nu mai au fundamentul legal de a mai fi susținute și de aceea vă solicităm abrogarea acestor hotări”, este pasul făcut de sindicaliștii din ADP în urma răspunsului Primăriei Capitalei.

În aceste condiții, războiul dus pentru cele două imobile, mai ales pentru complexul boieresc ”Fermele Regale”, pare să fie departe de a se fi încheiat. Și asta pentru că sindicatul este dispus să meargă chiar în instanță, pentru ca ADP să nu fie scos din clădirea pe care a cumpărat-o și care, prin urmare, îi aparține. Dar și pentru a salva de la șomaj aproape o sută de angajați.

Desființarea ADP, pasul următor al primarului Clotilde Armand? Așa ar putea lua casele și terenurile

”Azi am cerut Cosiliului Local sector 1 să abroge acele hotărâri pentru că nu mai au fundament legal. Așa cum a spus și Primăria Capitalei. Să vedem ce se va întâmpla. În contexul acesta, numai prin desfințarea ADP-ului, pe care doamna primar Armand o dorește de când a pus piciorul în primărie, ar mai putea lua cele două imobile și terenurile aferente.

Noi avem informații că din luna iunie a acestui an, ADP va fi istorie, că va fi desființat pentru a face loc unor ONG-uri prietene politic. O să fie o concediere în masă din care vor scăpa doar zece angagajați din 97, iar clădirile și terenurile de zeci de mii de metri pătrați ale ADP vor intra, sub masca reorganiăzării, în subordinea aparatului de specialitate al primarului care va putea face ce vrea cu ele”, ne-a declarat liderul sindicatului ADP, Ștefan Novac.

CITIȚI ȘI: Exclusiv. DSP aruncă în aer un proiect al primarului Clotilde Armand. Viața a zeci de copii ar fi pusă în pericol