Evenimentul Zilei > Actualitate > Exclusiv. Răsturnare de situație în cazul descinderii greșite a mascaților. Cei care au coordonat acțiunea, vizați de procurori
Exclusiv. Răsturnare de situație în cazul descinderii greșite a mascaților. Cei care au coordonat acțiunea, vizați de procurori

Exclusiv. Răsturnare de situație în cazul descinderii greșite a mascaților. Cei care au coordonat acțiunea, vizați de procurori

Ancheta care vizează felul în care, la începutul lunii martie, s-a derulat o descindere a luptătorilor de la trupele speciale ale Poliției Capitalei a luat astăzi o turnură neașteptată. 

Anumite indicii privind coordonarea acelei descinderi într-o casă din Clinceni, județul Ilfov, în care se aflau două femei – mamă și fiică -, i-au făcut pe procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București să preia investigațiile. 

Evenimentul zilei a aflat că există posibilitatea ca un personaj din angrenajul de conducere al acțiunii, cel care avea acces la datele operative, să răspundă penal pentru acea încurcătură în urma căreia mascații au dat buzna la o adresă greșită.

S-a descins și la adresa greșită, și în afara legii 

În dimineața zilei de 3 martie la ora 5.00 (n.r. cu o oră mai devreme decât prevedea legea derularea descinderilor și a perchezițiilor), mascații de la Serviciul de Intervenții pentru Acțiuni Speciale (SIAS) intrau în curtea unei case din Clinceni, Ilfov. În imobilul vizat erau două persoane – Nicoleta Cecilia Grecu și fiica ei, Maria Bunescu. Chiar dacă femeia a încercat să le explice că nici ea, nici fiica ei de 17 ani nu sunt persoanele căutate și nici adresa la care au descins nu este cea corectă, trupele speciale ale Poliției Capitalei și polițiștii de la ”Transporturi” nu s-au retras decât după ce s-a iscat un scandal monstru în care Grecu a cerut explicații cu privire la gafa poliției. 

”Mi-au pus arma în piept, au vrut să-mi împuște câinele în cap”

Femeia a reclamat ulterior, după incidentul care a speriat-o de moarte atât pe ea cât și pe fata ei, că mascații i-au distrus o ușă, că au bruscat-o și că au amenințat-o că-i vor ucide câinele, că-l vor împușca. ”Mi-au pus arma în piept, au vrut să-mi împuște câinele în cap. Sunt vânătă pe mâini”, spunea acea vreme Cecilia Grecu.

Mare parte din discuțiile purtate în zorii zilei au fost filmate de femeie cu telefonul mobil, înregistrări care acum sunt probe la dosar. 

Indiciile investigatorilor duc către cei care au coordonat descinderea greșită

Acum, la două luni de la acea gafă a mascaților bucureșteni și a echipei care a coordonat descinderea, ancheta a fost preluată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București. Această decizie a fost luată astăzi cel mai probabil în urma interpretării unor indicii care duc spre cei care au coordonat acțiunea. O operațiune complet ratată și ilegală, greșită de la un capăt la altul. Și din punctul de vedere al adresei și din cel al orei la care fost declanșată (n.r. cu o oră mai devreme decât prevede legea, 05.00 în loc de 06.00). 

Apărătorul celor două femei care au căzut victimă acestei erori de documentare operativă încheiată cu descinderea la o adresă greșită este de părere că preluarea anchetei de către procurorii Curții de Apel îi vizează pe șefii acelei acțiuni. Respectiv pe procurorul care a coordonat operațiunea. 

Se conturează o nouă acuzație

”Calitatea celor vizați de investigație a dus la preluarea de către Curtea de Apel a cercetărilor în acest caz. Cel mai probabil, este vorba de procurorul care a coordonat descinderea, cel care în mod normal, trebuia să dețină toate datele operative ale acestei acțiuni. Și, foarte important, să se asigure că descinderea se va aface acolo unde trebuie. După acuzațiile de de violare de domiciliu și purtare abuză se conturează și aceea de abuz în serviciu”, ne-a declarat avocatul Adrian Cuculis. 

 

Nicoleta Cecilia Grecu și fiica ei, Maria Bunescu s-au constituit ca parte civilă în acest dosar cu suma de 50.000 de euro.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: