EXCLUSIV PRINT Reporter EVZ, în coasta europarlamentarilor români

Jurnalistul EVZ a fost martor ocular la prima ședință de plen a noului Parlament European, ales la scrutinul din 25 mai. În timp ce eurodeputații cu mai multe mandate și-au reintrat rapid în pâine, „bobocii” au încercat să se acomodeze în labirintul PE și au fugit de jurnaliști

Un important oraș francez a fost săptămâna aceasta, de luni până joi, locul cel mai agitat din Europa. Strasbourg-ul, căci despre el este vorba, a fremătat. Noii europarlamentari au venit din toate colțurile Europei pentru a-l alege pe Jean Claude Juncker în fruntea Comisiei Europene. Aeroportul, hotelurile, străzile orașului și Parlamentul au fost ticsite.

Luni, la orele prânzului, pe aeroportul din București, europarlamentarii românii se pregătesc de zbor.

Maria Grapini, îmbrăcată cu o rochie gri, cu geantă și pantofi grena, se așează pe un scaun și „comandă” prin telefon un sejur în august. „Eu am tot văzut, vreau să-i arăt și lui bărbatu-meu”, îi explică responsabilului cu rezervările. Sosește și Mircea Diaconu. Ia loc așteptând îmbarcarea, își scoate preocupat din telefon un număr, urmărește cu degetul dacă l-a scris corect, și se strâmbă de parcă s-ar afla într-o situație foarte încurcată.

Theodor Stolojan și tânara sa consilieră au o conversație amuzantă. Preocupat să fie mediatizat în campania electorală, acum, după ce a câștigat primul său mandat de europarlamentar, Daniel Buda se retrage întrun colț când dă cu ochii de jurnaliști la poarta de îmbarcare și vorbește la telefon minute bune. La aeroportul din Strasbourg, politicienii, în timp ce-și așteaptă bagajele, schimbă câteva amabilități forțate cu jurnaliștii și fiecare pleacă încotro are treabă. După-amiază, Adina Vălean, în calitate de vicepreședinte al PE, deschide pentru prima dată sesiunea în limba română. În oraș, francezii au ieșit la plimbare ca într-o zi de duminică. E Ziua națională.

Alegerea lui Juncker

Marți e ziua cea mai importantă. Încă de la primele ore la Parlament e du-tevino. Dacă nu ai fi atent și nu ai urca pe scări pe sensul de mers, ai fi sigur răsturnat de cei care vin din sens opus. De la cei aflați la paza de la intrare până la cei de la restaurant ești întâmpinat cu un zâmbet larg. Dacă nu urmărești traseul și hărțile de pe stâlpi te pierzi într- o clipită pe culoarele care formează un labirint la propriu. În plen, sala e arhiplină. N-a mai fost demult și nu va mai fi mult timp de acum încolo o ședință cu o participare atât de largă. Grupurile s-au mobilizat exemplar pentru ca Juncker să primească voturile necesare. În scurt timp, în sală s-a așternut tăcerea. Nu și pe holuri, unde aveai senzația că fiecare aleargă să prindă un tren ce pleacă într-un minut. Deși în PE eram mai mulți jurnaliști români, europarlamentarii noștri nu s-au gândit să facă declarații după ședința importantă ce tocmai avusese loc. La întâlnirea informală au venit Adina Vălean, Theodor Stolojan și Marian Jean Marinescu. Liberalii și democrat-liberalii au opinii divergente pe anumite teme, cum ar fi fondurile europene, deși acasă sunt gata să fuzioneze. Ne spun că afirmația făcută de Juncker nu a fost agreată. ,,De ce să-i spui Moldovei că nu va adera când ea știe deja cu siguranță că nare nicio șansă să adere în următorii cinci ani?”, spune Stolojan. Apoi, se scuză că trebuie să-și ia „picioarele la spinare” și să meargă să rezolve o problemă legată de unul din colegii din grupul său.

Diaconu și Grapini „se familiarizează”

Printre cei care nu s-au familiarizat cu problematica europeană, motiv pentru care, potrivit unor surse, fug și de interviurile jurnaliștilor, se află Mircea Diaconu și Maria Grapini. Ziua de miercuri e mai puțin agitată. În birourile lor, majoritatea la etajul 11, europarlamentarii români își văd de treabă. Unii acceptă întâlniri individuale cu jurnaliștii, dacă au fost formulate din timp solicitări în acest sens, alții se scuză că au programul încărcat. La întâlnirea informală de miercuri, din trei pesediști a mai ajuns doar unul: Victor Boștinaru, care ține să sublinieze că săptămâna aceasta activitatea a fost intensă. Corina Crețu și Cătălin Ivan au avut întâlniri mai importante. N-am aflat mai nimic despre activitatea europarlamentarilor noștri.

Restaurantele aflate pe fiecare etaj, zonele fiind bine delimitate și ușor de recunoscut după covoarele de-un verde viu cu flori, sunt pline încă de dimineață. Cu laptopurile sau tabletele alături, funcționarii își văd de treabă. Mai sunt câteva lucruri de rezolvat până joi, ziua în care „navetiștii” se întorc acasă.

Seara, pe aeroport se află de prăbușirea în Ucraina a avionului malaiezian. Boștinaru spune că a fost lovit de o rachetă. „Domnul Boștinaru...”, comentează Stolojan, ironic, și-i cere consilierei sale să caute pe telefon informații despre accident.