Evenimentul Zilei > EVZ Play > Exclusiv. Premier scris în stele! Adevărata miză a desemnării generalului Ciucă de către Iohannis. „E un interes direct al lui Macron”. VIDEO
VIDEO

Exclusiv. Premier scris în stele! Adevărata miză a desemnării generalului Ciucă de către Iohannis. „E un interes direct al lui Macron”. VIDEO

Desemnarea generalului Nicolae Ciucă ca premier de către Klaus Iohannis deschide noi interpretări legate de rolul acestuia într-un viitor Cabinet. Un om al disciplinei poate repara ravagiile pe care le-a provocat pandemia în România, au conchis în podcastul EVZ Play Dan Andronic și invitații săi, care au lansat și o ipoteză incendiară despre marea miză a desemnării generalului Ciucă ca premier: achizițiile militare.

Nicolae Ciucă are o biografie interesantă”, a comentat jurnalistul Dan Andronic despre generalul care în trecut a ocupat funcţia de şef al Statului Major al Apărării.

Bichir: Atacurile publice contra lui Ciucă, un afront la adresa Armatei române

În pofida multor aluzii publice, generalul de 4 stele a fost un militar activ în teatrele de luptă din Afganistan. Poate fi considerat un militar combatant. Americanii l-au apreciat. A fost omul potrivit la locul potrivit, un meseriaș la fața locului„, a explicat istoricul Florian Bichir.

Jurnalistul Mirel Curea a povestit o mărturie a unei doctorițe, care a relatat cum a ieșit generalul Ciucă dintr-o ambuscadă sângeroasă. „Sub comanda generalului, românii au dat drumul la un foc ca iadul”. Mirel Curea a invocat și mizele atacurilor de dată recentă la adresa acestuia, mesajul Alinei Mungiu Pippidi și al fostului consilier prezidențial Cătălin Avramescu. Atacurile vin din furia useriștilor. Tefelisme: am venit să salvăm țara.

Curea: Ai nevoie de factori de decizie cu curaj

„E un afront la adresa Armatei române. E o situație de front. Nu am avut vreo bătălie nici la Stalingrad, nici la Odessa să pierdem 500 de români pe zi”, a remarcat Bichir pe marginea acestor atacuri vehemente, dar și a necesității ca Nicolae Ciucă să înceapă să controleze cât mai repede dezastrul pe care l-a făcut pandemia. „Ai nevoie de factori de decizie cu curaj. Prin decizii hotărâte, deștepte se pot salva vieți”, a completat Mirel Curea.

Andronic: USR va fi extrem de violent la adresa lui Ciucă

Moderatorul Dan Andronic a adus în discuție o posibilă miză cheie a numirii lui Nicolae Ciucă în calitate de premier: achizițiile militare. „Eu cred că e atacat dintr-un motiv pentru care până acum a fost atacat doar la modul indirect. E vorba de piața de achiziții militare, în special scandalul fregatelor. Grupul Naval franțuzesc a câștigat licitația, iar contractul nu e semnat nici până acum.

A dus la contre destul de puternice între francezi și români. Coldea a încercat să facă lobby. Oamenii care atacă vin dintr-o zonă de influență franceză și germană. Demonetizarea extrem de rapidă a generalului Ciucă vine din partea țărilor care simt că pierd influența în România. O să vedeți că USR va fi extrem de vioplent la adresa lui”.

E un interes direct al lui Macron”

„Fără discuții există și influența asta politică franceză în România. Putere și bani. Prin cine să o exercite? Prin soroșiști și useriști. Atacurile vin din subunitățile USR. Spaima francezilor e foarte limpede”, a explicat Mirel Curea.

Autoritățile române tot amână semnarea contractului cu Naval (n.r. – cu francezii). Există un interes direct al administrației lui Macron ca acest contract destul de mare să fie semnat (…) Licitațiile sunt o bătălie geopolitică”, a completat moderatorul.

Podcastul poate fi vizionat în variantă completă aici:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa [email protected]