Exclusiv. Polițiști obligați să vină de acasă să rezolve cazurile. Situația este explozivă

Exclusiv. Polițiști obligați să vină de acasă să rezolve cazurile. Situația este explozivă

Siguranța cetățeanului, atât de mult trâmbițată cu orice ocazie în discursuri publice, pare să nu fie chiar atât de importantă pentru unii dintre șefii Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Programul de bugetar după care lucrează Poliția Română dovește acest lucru cu priososință. Un clasic 08-16.00, precum la orice ghișeu de primărie, interval orar după care strada rămâne ”terenul de joacă” al infractorilor. Iar contribuabilul și copiii lui, pe cont propriu în fața posibilelor atacuri banditești!

Este un subiect fierbinte, prezentat în exclusivitate de Evenimentul zilei, care s-a lăsat cu o verificare a IGP ce a vizat aceste deficiențe incredibile ale sistemului polițienesc. Recent, am intrat în posesia unor informații care arată că șefii IPJ Tulcea și-au indus în eroare șefii de la ”centru” raportând că în județul lor ”serviciul polițienesc are caracter permanent, 24/24”. Fals!

Verificări cerute de șeful IGP în urma dezvăluirilor din Evenimentul zilei

Acum aproape o lună și jumătate, Evenimentul zilei dezvăluia că Poliția Română lucrează după un program fix la finele căruia își trage obloanele, ca orice butic. Mai ales la țară unde, după ora 16.00 sau după ora 22.00 sau în zilele de sâmbătă și duminică, sute de posturi pun lacătul pe ușă. O situație incredibilă, cel mai probabil unică în Europa, uniune din care ne place să spunem că suntem parte. O situație care lovește în plin în activitatea judiciariștilor, a criminaliștilor, a polițiștilor rutieri și chiar în cea a celebrilor luptători de la trupele speciale de intervenție, adică a ”mascaților” chemați să-i strunească pe infractorii periculoși. Și asta pentru că, în cazul unor urgențe, polițiștii - indiferent de zona în care lucrează -, sunt chemați de acasă, din timpul liber, chiar dacă abia au ieșit din tură.

Ne puteți urmări și pe Google News

Materialul care a prezentat, documentat, toate aceste lucruri a fost urmat, ne-au dezvăluit surse din cadrul IGP, de o verificare amplă cerută chiar de șeful Poliției Române, chestor Eduard Mirițescu. Printre rapoartele pe care șeful IGP le-a primit recent din toată țara a fost și cel de la IPJ Tulcea în care mai-marele IGP era asigurat că totul este în regulă.

În județul Tulcea, poliția e pe stradă non-stop. Doar pe hârtie

”Urmare a solicitării IGPR de a verifica aspectele indicate în materialul de presă (n.r. cel apărut în Evenimentul zilei) cu privire la deficiențele în asigurarea serviciului polițienesc precizăm faptul că în urma verificărilor efectuate la nivelul IPJ Tulcea s-a constatat că serviciul polițienesc are caracter permanent fiind asigurat 24 de ore din 24, șapte zile din șapte de către polițiștii planificați în servicu”, se spune în acel raport trimis IGP-ului.

Cu alte cuvinte, tulceanul nu are de ce să se plângă. Este în deplină siguranță, atât el cât și familia lui pentru că zi și noapte, are poliția pe stradă.

De fapt, în realitate, lucrurile nu stau așa decât în raportări, adică pe hârtie! Pentru că poliția din tot județul Tulcea tot cu program lucrează și tot la ora 16.00 sau la ora 22.00 trage obloanele. Acel serviciu polițienesc cu ”caracter permanent, de 24/24” la care se face referire în raportul șefului IPJ Tulcea este de fapt un artificiu aplicat de prea multă vreme în toată țara prin care polițiștii care își încheie tura sunt chemați să intervină de acasă!

La ora 16.00, judiciariștii ”rup ușa”. Polițiștii mai vin la caz doar chemați de acasă. Raportul nu e real

”Raportul trimis la IGP conține informații false! În Tulcea, strada nu e acoperită non-stop, cum s-a raportat la IGP și cum prevede legea. Biroul de Investigații Criminale (n.r. BIC), care are un efectiv de aproximativ 20 de oameni, are program clar 08-16.00, de luni până vineri. La fel și  criminaliștii care sunt 7-8 pe tot județul. Prin rotație, adică o săptămână din opt, doi polițiști – judiciarist și criminalist -, sunt trecuți la ”permanență”.

Adică după ce și-au încheiat tura de opt ore sunt obligați să vină de acasă și să rezolve sesizările penale. Să facă cercetare la fața locului, să efectueze actele de urmărire penală, să audieze, proceduri judiciare care pot să dureze ore. Asta în condițiile în care peste câteva ore intră iar în tură. Cu alte cuvinte, după ora 16:00, în municipiul Tulcea, polițiștii de la judiciar apar doar după ce se comite o infracțiune”, ne-a dezvăluit Cosmin Andreica, președintele Sindicatului EUROPOL

Polițiștii adunați de pe la casele lor se așteapă unii pe alții în secție

Situația este identică și în cazul a 39 de posturi din județ unde poliția nu poate acoperi toate cele 24 de ore ale unei zile și nici întreaga săptămână de lucru. Aici, regula este ca acela care este la ”permanență” să se ducă la secție/post după ce a primit apelul și să-și aștepte partenerul - și el chemat de acasă. Pentru că este de preferat ca la intervenție să participe doi agenți, atât pentru o mai mare reușită a misiunii, cât și pentru siguranța polițiștilor. Dar, procedura întârzie mult timpii de reacție și, nu o dată, poliția a ajuns, chiar și după o oră, la locul unei infracțiuni.

Excepție de la această regulă a ”permanenței” fac cele șapte posturi care sunt în ”baltă”, cum spun localnicii, adică în comune izolate din Delta Dunării. Acolo, polițistul sau polițiștii își cam fac singuri programul după tipicul locului. Sunt înlocuiți doar dacă pleacă în concedii pentru o perioadă ceva mai lungă. De altfel, polițiștii de la posturile din ”baltă” intervin la apelurile 112 după ora 16:00 de cele mai multe ori singuri, în condiții extreme, cu barca.

”La IGP s-a raportat fals că se lucrează conform planificărilor”

”Tulcea e un județ cu specific aparte. Are posturi de poliție în Delta Dunării unde patrularea se face cu barca, la fel și deplasarea la intervenție. Acolo, polițiștii - care de regulă locuiesc în acele comune -, se gospodăresc singuri, își fac propriile planificări. Ei intervin din timpul liber sau din concedii dacă sunt acasă. De aceea, șefii cred că așa merge în tot județul și refuză orice schimbare a planificărilor. Așa, continuă să cheme oameni de acasă, din timpul liber, cu toate că la IGP s-a raportat fals că se asigură serviciul polițienesc 24 de ore din 24 cu polițiști planificați în serviciu. Iar dovada minciunii este devoalată de un simplu calcul matematic. Nu poti planifica pe 3 schimburi, 7 zile din 7, câte unul sau doi oameni câți sunt la posturile de poliție”, a explicat sindicalistul.

Schimbul de noapte e doar pe hârtie. Un echipaj rutier pentru tot județul

Din toată această poveste nu putea lipsi Serviciul Rutier care „oficial”, conform documentelor lucrează în trei schimburi – de la 06.00 la 14.00, de la 14.00 la 22.00 și de la 22.00 la 06.00. Dar, asta doar pe hârtie pentru că, spun sursele noastre, schimbul trei, adică cel de noapte, nu există în realitate!

”Și ei (n.r. polițiștii rutieri) sunt tot la ”permanență” și intervin de acasă după ora 22:00, doar dacă sunt sesizate accidente cu victimă sau cu șoferi băuți sau drogați. La Măcin, Isaccea și Babadag oamenii vin din timpul liber, chiar dacă în aceeași zi deja au lucrat 8 ore sau 12 ore. Noaptea e un singur echipaj format din doi polițiști rutieri care acoperă tot județul. Când ei intervin la un caz, tot județul e descoperit, pentru că nu mai nimeni în afară de ei!”, ne-a mai spus Cosmin Andreica.

”Asemenea raportări false, mincinoase nu fac decât rău”

În acest moment, situația din județul Tulcea este explozivă. Polițiștii s-au săturat să tot vină de acasă din timpul liber și deja au început să refuze să mai răspundă apelurilor de la secții primite după orele de program în timpul liber. Există și câteva intimidări în acest sens din partea șefilor care au încercat să îi cerceteze disciplinar.

”Aceste practici (n.r. cercetările disciplinare) sunt folosite doar ca să-i intimideze pe oameni care s-au săturat să lucreze în astfel de condiții. Unii sunt cercetați că nu mai vor să vină la lucru din timpul liber, alții pentru că nu au răspuns la telefonul mobil personal. Toate aceste cercetări însă nu au o bază legală și nu pot să răspundă disciplinar polițiștii pentru lipsa de personal sau pentru incapacitatea șefilor să organizeze programul de lucru. Însă, semnalul de alarmă care tebuie tras este cel legat de siguranța cetățeanului. El trebuie să știe că după ora 16.00 nu mai e poliție pe stradă, la prevenire, ci apare doar după ce s-a comis fapta.

Atunci când infracțiunea a fost deja, săvârșită, când răul a fost produs. Cum să nu dai voie judiciariștilor să lucreze și seara, să documenteze grupări infracționale, să culeagă informații sau să urmărească persoanele aflate în atenția poliției? Într-un județ ca Tulcea când pe stradă nu mai sunt polițiști, locul e ocupat de contrabandiști de tot felul, de braconieri, de indivizi implicați în traficul de persoane. Asemenea raportări false, mincinoase, cum că serviciul  polițienesc e asigurat 24 de ore din 24 de ore nu fac decât rău. Mai bine recunoști unde ai ”deficiențe” și încerci să găsești variante. Noi le-am oferit soluții, dar le-au refuzat”, a spus Cosmin Andreica, liderul Sindicatului ”Europol”.

CITIȚI ȘI: Exclusiv EVZ. Poliția Română trage obloanele noaptea! După ora 16.00 sau 22.00 se închid sute de posturi de poliție