Evenimentul Zilei > Actualitate > Exclusiv. Paradoxul românesc. Avem un procent enorm de decese: a zecea parte din infectările Covid. „Noi nu vorbim deloc de decesele post-vaccinare”. VIDEO
VIDEO

Exclusiv. Paradoxul românesc. Avem un procent enorm de decese: a zecea parte din infectările Covid. „Noi nu vorbim deloc de decesele post-vaccinare”. VIDEO

La momentul autorizării oficiale a primului vaccin apt să oprească ravagiile pandemiei, omenirea a răsuflat ușurată. Speranța a renăscut. Însă după un incertitudinile și suspiciunile legate de vaccinul Covid, existent acum în mai multe variante, continuă. Podcastul EVZ Play de joi a dat cuvântul unui lider de opinie care a semnalat câteva din problemele ridicate de vaccinare în România.

Economistul, politicianul și scriitorul Varujan Vosganian a fost invitatul jurnaliștilor Robert Turcescu și Mirel Curea. Vosganian nu este un antivaccinist convins, ci mai degrabă un sceptic în virtuțile vaccinului Covid de a salva vieți. „Încercarea de a convinge lumea că vaccinul este un panaceu nu are bază. Dacă vaccinul devine instrument de șantaj intrăm în post-democrație. Nu sunt vaccinist, dar sunt antiautoritarist. Nu poți să impui nimănui. Am o relație foarte bună cu corpul meu. Moartea e o asumare individuală”, a declarat acesta în arena EVZ.

Vosganian: Faptul că se dă vina pe nevaccinați nu e corect

Pe de altă parte, politicianul a avertizat că România a avut mai multe decese zilnice decât India în condițiile în care țara asiatică gigant este codașă la vaccinare. „În India avem un miliard de nevaccinați, dar numărul de decese zilnice e mai mic decât la noi. Nu există nicăieri în lume o situație ca în România. Faptul că se dă vina pe nevaccinați nu e corect. Ca statistician am două tipuri de evaluare. În India numărul de morți a decvenit neglijabil. În lume țările cu procent foarte mic de vaccinare sunt și țările cu procent mic de infectare și deces”, a declarat Vosganian.

Varujan Vosganian

Politicianul mai atrage atenția că sistemul medical deficitar a accelerat dezastrul produs de pandemie. „ATI e o anticameră a morții. În România e o paralizie a sistemului medical. Cele 1,5 miliarde cât a costat vaccinul puteau îmbunătăți sistemul medical”.

Avem decese a zecea parte din infectări. Nu vorbim deloc de decesele post-vaccinare”

„Serurile au nevoie de o autorizare standard. E doar un ser experimental care stăpânește doar o parte din efectele pandemiei (…) Un alt aspect alarmant este că noi nu vorbim deloc de decesele post-vaccinare. Avem decese a zecea parte din infectări, enorm”, a explicat Vosganian.

„Nicăieri raportul dintre infectați, grav bolnavi și decedați nu e atât de mare ca la noi”, a mai precizat membrul ALDE. Jurnalistul Ion Cristoiu este un alt sceptic în puterea vaccinului Covid, care „a fost prezentat în mod criminal ca un panaceu, însă nu s-a dovedit așa”, a declarat acesta.

Ediția completă a podcastului poate fi vizionată aici:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa [email protected]