Propunerea de descentralizare a POR a fost lansată de Ministerul Fondurilor Europene (MFE) la finalul lunii decembrie 2019, printr-un memorandum având ca temă „Programele operaționale/naționale și arhitectura instituțională de gestionare a fondurilor europene aferente Politicii de coeziune 2021 – 2027”.

Descentralizarea, în viziunea propusă de MFE, presupunea desființarea structurii centrale, aflate sub coordonarea Ministerului Lucărilor Publice, al Dezvoltării și Administrației (MLDPA) și preluarea atribuțiilor acestuia de către cele opt ADR-uri care activează la nivel teritorial.

Acestea urmau să devină autonome și să capete  noi atribuții, între care, cea mai importantă era aceea de gestionare directă a fondurilor programului. Mai exact, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în prezent, ADR-urile urmau să propună criteriile de acordare a finanțărilor, să facă selecțiua proiectelor și și să efectueze plățile către beneficiari, primării, consilii județene, agenți economici.

Surse politice au declarat, pentru Evenimentul Zilei, că descentralizarea POR este una dintre solicitările primarilor din Alianța Vestului, care au făcut lobby, în acest sens, inclusiv la nivelul Comisiei Europene.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE