EXCLUSIV Omicron: Date oficiale VS. speculații. Medicul Beatrice Mahler lansează un avertisment: „Este obligatoriu!”

EXCLUSIV Omicron: Date oficiale VS. speculații. Medicul Beatrice Mahler lansează un avertisment: „Este obligatoriu!” Sursă: EVZ

Managerul Institutului Național de Pneumologie „Marius Nasta” din București a comentat pentru ziarul Evenimentul Zilei riscurile reprezentate de noua variantă a virusului SARS-COV-2, care face furori în întreaga lume. Avem motive reale de îngrijorare? Sunt mai afectați tinerii sau persoanele în vârstă? Ne confruntăm cu o mutație mai agresivă decât Delta? Medicul Beatrice Mahler a explicat ce știm, până în prezent, despre tulpina Omicron.

Sabina Popescu: În prezent, avem o problemă cu cazurile de infectare cu varianta Delta a coronavirusului. Apreciați că avertismentele cu privire la tulpina Omicron sunt excesive?

Beatrice Mahler: În acest moment, problema infecției cu varianta Delta nu mai este atât de acută ca în ultima lună. Lucrurile merg într-o direcție bună. Resimțim asta și în spitale, vedem și pe cifre. Sigur, nu trebuie să intrăm în panică atunci când vorbim despre tulpina Omicron. În prezent, cel puțin, nu reprezintă o amenințare directă la adresa populației. Trebuie, însă, să fim atenți. Specialiștii din Sănătate Publică trebuie să ia în calcul abordarea extrem de serioasă a posibilelor cazuri care vin din străinătate cu gestionarea în condiții cât mai stricte a acestui risc de îmbolnăvire. Categoric, panica nu este cea care trebuie să ne caracterizeze când vorbim despre Omicron, ci responsabilitatea.

Vaccinurile previn formele grave de boală și decesul

Sabina Popescu: Ce informații sunt disponibile în prezent în legătură cu noua tulpină a SARS-COV-2? Circulă în aceste zile și foarte multe speculații.

Ne puteți urmări și pe Google News

Beatrice Mahler: Sunt foarte multe speculații și, din păcate, direcția în care ne duc acestea nu este una foarte bună, care să favorizeze încrederea populației în vaccin. Din datele care au fost făcute publice, într-adevăr, vorbim despre o tulpină cu mai multe mutații, dar ultimele declarații care vin de la specialiștii de la nivel internațional confirmă că vaccinurile sunt o soluție pentru a preveni formele severe de boală.

Nu trebuie să uităm că atât vaccinul, cât și trecerea prin boală stimulează imunitatea celulară a organismului, adică pregătesc organismul pentru o posibilă infecție cu virusul SARS-COV-2, indiferent de forma de mutație pe care ar avea-o astfel încât, la un eventual contact cu virusul, riscul unei forme severe sau a decesului să fie mic.

Beatrice Mahler, despre virulența tulpinii Omicron

Sabina Popescu: S-a susținut despre mutațiile de la nivelul proteinei spike că au fost deja identificate anterior, însă niciodată toate în această combinație. Este acesta un motiv de îngrijorare?

Beatrice Mahler: Știm că tulpina Omicron se transmite mai intens decât varianta Delta, de aproximativ patru ori. Nu știm cât de agresivă este pentru persoanele cu comorbidități, nu știm nici ce forme de boală ar putea să dezvolte. Nu știm dacă va afecta mai mult persoanele mai tinere sau cele cu vârste mai înaintate. Sunt mai multe semne de întrebare cu privire la această tulpină. Cel mai corect este ca persoanele care au istoric de călătorie și au fost depistate pozitiv să fie extrem de bine monitorizate din punct de vedere epidemiologic - ceea ce se și întâmplă în acest moment (n.r. cazul celor trei suspecți din România) -, să respecte carantinarea și să fie respectate și testarea și tratarea individuală a fiecărui pacient.

Virusul este mai transmisibil, avem această informație. Ultimele declarații publice par, totuși, să aducă o notă de optimism în ceea ce privește protecția pe care o oferă vaccinul față de infectarea cu varianta Omicron. Prin urmare, știrile nu sunt chiar atât de înspăimântătoare, dar astfel de informații trebuie tratate cu maximă seriozitate.

Importanța secvențierilor. „Circulația la nivel global este intensă”

Sabina Popescu: Ministrul Sănătății, domnul Alexandru Rafila, a avertizat, după cazul celor trei români suspectați a fi infectați cu Omicron, că în loc de 10.000 de cazuri de infectări, ne-am putea confrunta cu 20.000.

Beatrice Mahler: Sigur că da, din punct de vedere statistic, sunt posibile scenarii. (...) Cred că în acest moment România trebuie să monitorizeze - ceea ce și facem - foarte atent cazurile care sunt depistate. Trebuie să transmitem tulpinile depistate pentru secvențiere la Institutul Cantacuzino toți care intrăm în contact cu pacienții, mai ales cei cu istoric de călătorie. Este foarte important să depistăm eventuale tulpini de Omicron care sunt deja prezente, dacă sunt cumva prezente, în România.

Sabina Popescu: În presa internațională au apărut informații potrivit cărora Scoția ar fi identificat 8 pacienți infectați cu Omicron, fără a fi raportate zboruri din Africa sau contacte în teritoriu, înainte ca medicii sud-africani să declanșeze alarma. În contextul agresivității valului patru al pandemiei la nivel european, putem vorbi despre o altă origine a tulpinii Omicron?

Beatrice Mahler: În România s-au făcut secvențieri în această perioadă pentru a depista ce tip de tulpină circulă. Avem declarații ale reprezentanților Institutului Național de Sănătate Publică conform cărora tulpina Delta era dominantă. Oarecum, ne așteptăm ca din momentul în care este declarată ca tulpină dominantă sau cu risc de îngrijorare, ea deja să circule. Circulația la nivel global este intensă și, prin urmare, trebuie să fim foarte atenți la ce facem din acest moment.

„Este obligatoriu să nu renunțăm la mască”

Sabina Popescu: Care este mesajul pentru populație în această perioadă?

Beatrice Mahler: Sunt două lucruri pe care trebuie să le facem în continuare. Este obligatoriu să nu renunțăm la masca de protecție, cu atât mai mult cu cât există riscul existenței acestei tulpini și la alte persoane, nu neapărat cele cu istoric. Eu, ca medic, voi recomanda în continuare vaccinarea, pentru că este o măsură profilactică, care poate să facă diferența. Trebuie să ne concentrăm atenția la persoanele cu istoric de călătorie și să facem secvențieri inclusiv în România.

Sabina Popescu: S-a ridicat problema unei anumite relații între virusul HIV și apariția tulpinii Omicron. Joacă această boală un rol important în acest caz?

Beatrice Mahler: S-au făcut, într-adevăr, speculații legate de imunitate. Aici, lucrurile sunt destul de complexe și cred că avem nevoie de mai multe studii pentru a face legătură între aceste două afecțiuni, altfel inducem panică fără un fundament științific.

Sabina Popescu: Unele rapoarte din Africa de Sud sugerează că evoluția Omicron este mai blândă. Poate un virus să slăbească la nivel de transmisie și în același să aibă, totuși, un avantaj de selecție?

Beatrice Mahler: Sunt răspunsuri pe care le așteptăm și noi de la cei care tratează în acest moment pacienții. Există în Africa de Sud o echipă de cercetare extrem de bună. Din perspectiva tuberculozei, sunt cercetători care au un cuvânt important de spus la nivel mondial și sunt convinsă că vor veni cu informații în următoarea perioadă și legat de Omicron.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro