Exclusiv. Non-combatul poliției îngroapă dosare grele? „La Caracal și Arad ni s-au spus bazaconii". VIDEO

sursă: arhivă

Încrederea în poliție a scăzut dramatic, conform sondajelor de opinie. Imaginea uneia dintre instituțiile în care românii aveau foarte multă încredere s-a erodat. Domnia șpăgii e o realitate. Pe lângă numeroasele scandaluri în care au fost angrenați șefi ai acestei instituții și ai structurilor din componența ei se adaugă și multe cazuri rămase nerezolvate sau elucidate doar parțial. Podcastul EVZ Play de joi a pus pe tapet motivele care au generat această profundă criză de sistem.

Gazda emisiunii Mirel Curea a invitat doi jurnaliști specializați în investigații, Simona Ionescu (redactor-șef EVZ.ro) și Alecu Racoviceanu, să comenteze acest fenomen care a luat amploare mai ales în cazuri celebre ca Arad, Onești sau Caracal.

Simona Ionescu: Poliția stăpânea informativ lumile interlope

Dialogul a luat ca reper anii 90, când existau criminaliști „de manual" ca Dan Antonescu sau Traian Tandin și când procedurile erau respectate cu rigoare. „În anii 90 mai existau șefi care aplicau legea. Arestările le făceau procurorii. Noi jurnaliștii ajungeam des înaintea poliției, efectuam propriile investigații, de multe ori probele noastre erau foarte utile în anchetă. Erau criminaliști celebri, puteau citi personalitatea ca pe o carte", a amintit Simona Ionescu.

„Poliția stăpânea informativ lumile interlope", a completat moderatorul Mirel Curea.

Curea: Au transformat procedura în desene animate

Jurnalista Simona Ionescu a menționat rolul sectoristului și faptul că erau „procente mari de rezolvare a cazurilor. Acum secțiile sunt cam goale". O altă problemă sesizată de jurnalistă este faptul că polițiștii mai tineri „nu prea mai au de la cine să învețe".

Cea mai relevantă dovadă a crizei din sistem o constituie erorile comise de organele de anchetă în cazuri celebre: Caracal, Onești sau Arad. „Ultimele dosare celebre nu mai au substanță. Dacă dosarul ăla era beton (n.r. - Caracal) nu era loc de nimic. La Arad și Caracal ni s-au spus bazaconii. Nu se merge pe o anumită linie ca să se ajungă la lucruri concrete", a observat redactorul-șef EVZ.ro. „Sunt multe lucruri nelămurite în faza de cercetare penală", a completat moderatorul Mirel Curea referitor la recentele dosare celebre care arată disfuncțional.

Racoviceanu: Delăsarea și lipsa profesionalismului în procedura penală

Jurnalistul Alecu Racoviceanu a menționat un alt aspect care periclitează anchetele în prezent: scăderea calitativă a psihologiei judiciare, vitală în criminalistică. Acesta a identificat „lipsa profesionalismului în procedura penală" ca fiind vinovată pentru disfuncțiile din celebrul dosar Caracal. „Delăsarea a făcut ca multe probe din dosar să nu mai poată fi recuperate", a completat Alecu Racoviceanu. Acesta a menționat ca model de profesionalism al oamenilor legii cazul Ioan Luchian Mihalea.

Ediția completă a emisiunii poate fi vizionată aici:

</p>