Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, îşi acuză liderii politici că, după ce PSD a pierdut alegerile prezidenţiale, “la disperare”, încearcă o schimbarea a partidului, sacrificându-i astfel pe aleşii care ar avea probleme cu justiţia. El susţine că Victor Ponta a pierdut alegerile pentru că “nu şi-a făcut datoria faţă de electorat şi a ignorat diaspora”
Aflat în SUA timp de aproape şapte luni, apoi arestat în ţară, şi ulterior eliberat, Nicuşor Constantinescu nu s-a putut implica în viaţa politică. Propunerile lui Victor Ponta şi Liviu Dragnea care vizează îndepărtarea din PSD a “baronilor locali”, îl deranjează profund. El nu concepe separarea funcţiei de lider politic local, de cea administrativă. „Democraţia asta, cu defectele ei, e mai bună decât dictatura. De aia avem partide, de aia avem alegeri. Separarea factorului politic de cel adminsitrativ mi se pare O MARE GREŞEALĂ”. O asemenea decizie ar trebui lăsată să latitudinea organizaţiilor PSD. „Domle, a înebunit Constantinescu de la CJ , noi Comitetul Judetean PSD Constanţa îl dăm afară, sau îl retrogradăm din funcţie, sau îl suspendăm, cât e în funcţie administrativă” comentează, revoltat, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.
„Propunerile liderilor PSD, o campanie împotriva primarilor şi preşedinţilor CJ”
Nicuşor Constantinescu cere aceeaşi măsură şi pentru conducerea centrală a PSD. „De ce nu e valabil şi la preşedintele partidului, Victor Ponta, vis a vis de funcţia de prim ministru, funcţie executivă. Sau la preşedintele executiv, Liviu Dragnea, vis a vis de ministru al guvernului?” El crede că, de fapt, cei doi lideri vor să îşi sacrifice proprii aleşi locali. „Care e argumentul lor? Doar ca să estompăm această campanie, care am descoperit-o că este, din păcate, îndreptată împotriva primarilor a preşedinţilor de consilii judeţene, a tuturor. Ca şi cum aceştia sunt factorul dezastrului din România şi nu întreaga clasă politică, aşa cum a spus şi electoratul pe 16 noiembrie”.
Numai preşedintele CJ semnează pentru distribuirea bugetului local
Nicuşor Constantinescu nu concepe nici limitarea atribuţiilor preşedinţilor de consilii judeţene, propusă de Liviu Dragnea. „Păi ordonator principal de credite ce înseamnă? Eu pot angaja, să zicem, un administrator public, cum propune Liviu Dragnea. Dar ăla, administratorul, nu face ce îi aprob eu? Ce, face de capul lui? Dacă de exemplu e legea asta cu arieratele, că trebuie să plăteşti facturile mai mari de 90 de zile, poate administratorul să le plătească altfel decât le fac eu acum, sau un delegat al meu ? Astea sunt decizii politice”, explică Nicuşor Constantinescu.
„Cum să fim noi hoţii României când judeţele au doar 5% din bugetul naţional ?
El pare convins că liderii PSD vin cu asemenea propuneri,”la disperare”, după ce au pierdut alegerile. „Ca să scape ei, nefiind în stare să justifice de ce este această cavalcadă DNA. Eu nu spun că nu e bine să se cerceteze, în România, pe toată lumea. Dar când faci din asta o politică naţională... Nu putem să spunem că noi suntem singurii vinovaţi. Şi de unde motto-ul cu baronii locali? Ştiaţi că doar 5% din bugetul României, sunt în judeţe? Cum să fim noi hoţii României dacă doar 5% din buget e la noi. Restul, sunt la guvern şi la instituţiile naţionale”. Toate aceste aspecte ar trebui, după părerea lui Nicuşor Constantinescu, lămurite în partid. „O să particip şi eu la aceste întâlniri, cât de repede”.
„Mandatele noastre sunt decise doar de alegători”
Limitarea, la două, a mandatelor primarilor şi a preşedinţilor de consilii judeţene nici nu poate fi luată în discuţie. „ESTE O PROSTIE. Comisia de la Veneţia interzice şi recomandă tocmai pentru continuitatea proiectelor în favoarea comunităţilor, recomandă, atât la nivel parlamentar în ţările UE, cât şi la nivelul aleşilor locali, continuitate şi nelimitarea mandatelor. Mandatele sunt decise numai de electorat. Când un cetăţean este ales în Europa, în România şi este apoi nevotat înseamnă că a primit o sancţiune, nu şi-a îndeplinit obligaţiile”.
„Dacă suntem condamnaţi definitiv, plecăm singuri din partid”
Revolta lui Nicuşor Constantinescu ia amploare când aminteşte de propunerea de autosuspendare sau demisie din partid a aleşilor PSD care sunt cercetaţi pentru fapte de corupţie. „ASTA E O TÂMPENIE, pentru că eu consider că prezumpţia de nevinovăţie, în România, trebuie să funcţioneze. Cred că în clipa în care un coleg, sau eu, suntem condamnaţi definitiv şi irevocabil, este obligatoriu că trebuie să plec şi să îmi dau demisia şi din partid. ASTEA SUNT ABERAŢII ca să dea satisfacţii .. celor care vin cu asemenea afirmaţii. Eu nu le fac. Păi dacă acum ne dăm demisia, toţi preşedinţii de consilii judeţene, toţi consilierii care suntem cercetaţi penal, uitaţi-vă pe hartă... Am avea alegeri în 80% din judeţe. Asta ne trebuie nouă acum?”
Radu Mazăre-Nu mă interesează propunerile liderilor PSD. Ei m-au ales şef de partid?
Primarul Constanţei, Radu Mazăre, ignoră şi el recomandările lui Victor Ponta şi Liviu Dragnea. „Păi de ce să demisionez? Ce treabă am eu cu ce au propus?” a fost reacţia lui, la întrebarea EVZ. El susţine că o asemenea propunere este rezolvată de votul electoratului. „Păi ce, liderii PSD m-au ales primar? Ei m-au ales şef de partid? Nu m-au ales nici primar, nici şef de partid. De 10 ani de zile sunt anchetat, populaţia văd că m-a ales de trei ori, a fost mulţumită”. Nu îl deranjează dacă va fi, eventual, înlocuit din funcţia politică. „Şi dacă mă înlocuiesc, ce? Eu nu am ce decizie să iau pentru că eu am spus întotdeauna că sunt nevinovat. Funcţionează prezumpţia de nevinovăţie. Eu nu pot să mă iau nici după propunere, nici după o acuzaţie. Hai să ne luăm după ce se termină lucrurile”, a încheiat liderul PSD Constanţa, Radu Mazăre.