Exclusiv. Mafia deșeurilor medicale. Ce se ascunde în spatele unei anchete de proporții

Exclusiv. Mafia deșeurilor medicale. Ce se ascunde în spatele unei anchete de proporții

Autoritățile române au anunțat că au confiscat și au ars peste 200 de tone de deșeuri periculoase provenite de la spitalele care au pacienți cu COVID-19. Ceea ce nu se arată este faptul că cei controlați au avut autorizații de la instituții de stat…

Ceea ce nu se spune, însă, este faptul că, în conformitate cu legislația în vigoare, instituțiile responsabile cu gestionarea deșeurilor medicale sunt, pe de o parte, unitățile medicale dotate cu paturi, adică spitalele - cele care generează aceste deșeuri - și pe de altă parte, Direcțiile de Sănătate Publică teritoriale.

Este important de subliniat faptul că producătorul de deșeuri este responsabil de îndepărtarea și eliminarea finală în condiții sigure a deșeurilor generate. Acest lucru se poate realiza atât prin instalații proprii de eliminare sau prin contracte cu operatori specializați.

Operatorii specializați, adică firmele care se oblige să incinereze aceste deșeuri pentru a nu pune în pericol populația, trebuie să obțină anumite avize, în special de la Direcțiile de Sănătate Publică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Altfel, spitalele nu ar trebui să le dea pe mână aceste adevărate „bombe biologice”. În acest lanț, anchetatorii cercetează, acum, și cum a fost posibil ca o parte dintre cele 211 tone de deșeuri să ajungă pe câmp.

În luna mai, în 14 județe nu există nicio instalație de tratare prin decontaminare termică la temperaturi scăzute a deșeurilor medicale periculoase, se arată într-o lucrare coordonată de prof. dr. Victor Platon, din cadrul Institutului de Economie Națională, „Atenuarea impactului COVID-19, în România, prin gestionarea corespunzătoare a deșeurilor medicale periculoase”.

De asemenea spitalele din 20 de județe nu dispuneau de nicio capacitate centralizată pentru incinerarea deșeurilor medicale periculoase.

Deja, epidemia COVID-19 avea un impact substanțial asupra generării de deșeuri medicale infecțioase. Din România nu au fost publicate date disponibile, dar autoritățile se așteaptau la o dinamică substanțială a deșeurilor medicale infecțioase.

Conform legii, unitățile medicale sunt responsabile pentru colectarea selectivă a deșeurilor medicale, depozitarea temporară, pe termen cât mai scurt posibil, transportul intern în condițiile prevăzute în legislație și eliminarea finală – prin incinerare, a deșeurilor periculoase sau prin depozitare, a celor nepericuloase, asimilate deșeurilor menajere.

Deoarece majoritatea unităților spitalicești nu dispun de instalații de incinerare performante pentru deșeuri periculoase, aproape 70% dintre acestea au contractat servicii ale unor firme specializate.

Aceste firme specializate, însă, trebuia să aibă avize de specialitate de la Direcția de Sănătate Publică pentru a încheia contracte cu spitalele...