La Zoo intră doar cei vaccinați. Este cea mai nouă măsură luată de autorități înaintea valului trei al pandemiei.

Urmează o perioadă extrem de dificilă cu atât mai mult cu cât virusologii au depistat, în chiar centrul capitalei Copenhaga, un focar uriaș de infecție cu tulpina africană a acestui virus. Firește, din peisaj nu lipsește nici varianta braziliană a maladiei, mutații care fac ca viața danezilor să se deruleze după anumite reguli ceva mai stricte decât până acum.

Cum reacționează populația în fața unui asemenea pericol și ce i se cere să facă pentru a-și păstra locurile de muncă și a avea acces la cursuri, ne-a povestit o româncă stabilită de mai bine de un deceniu în Danemarca.

La Zoo intră doar cei vaccinați. Aproape 500 de familii în ”epicentrul” focarului de coronavirus african

Când anumite magazine s-au deschis după mai bine de două luni, danezii și-au spus că viața lor ar putea să revină ușor, ușor la normal. Sau măcar aproape de normal. Însă, micul cadou ce le-a fost făcut de autorități chiar înaintea preconizatului val trei al pandemiei, a fost uitat rapid după ce, în chiar centrul orașului Copenhaga, a fost descoperit un focar uriaș de coronavirus, tulpina africană. Este vorba de un cartier central al capitalei, dar unul rău famat unde, frecvent, bandele își dispută întâietatea în lupte sângeroase de stradă. Trei imobile care găzduiesc aproximativ 500 de familii, foarte mulți imigranți printre care și români, sunt considerate a fi ”epicentrul” infectărilor cu COVID-19.

Șapte centre de vaccinare numai în Copenhaga

”Zona, care e în partea centrală a capitalei, a fost delimitată de autorități, nu închisă. Sunt vreo trei blocuri mari. E în atenția lor pentru că acolo au fost depistate foarte multe cazuri de coronavirus, mai ales îmbolnăviri cu tulpina africană. Și, ca să fie problema și mai complicată, au fost raportate și cazuri de infectări cu mutația braziliană a virusului. Autoritățile sanitare s-au implicat și încearcă să testeze și să vaccineze cât mai mulți oameni. Numai în Copenhaga sunt șapte centre de vaccinare. Unele magazine au fost deschise, masca e obligatorie doar în spații închise, dar au apărut noi restricții ceva mai aspre”, ne-a spus Laura A.

Copiii, două teste anticovid săptămânal pentru a fi primiți la școală. Patronii le cer același lucru angajaților lor

În fața acestui nou val care este așteptat, al treilea, campania de vaccinare și apelul către populație la respectarea unor măsuri de protecție sunt ”armele” principale în lupta cu COVID-19, indiferent de tulpină.

Chiar dacă vaccinarea nu este, oficial, obligatorie, danezii nu mai pot intra la grădina zoologică decât dacă fac dovada că s-au imunizat! În plus, părinților li se cere să-și ducă cppiii de două ori pe săptămână la testări dacă vor ca odraslele lor să mai fie primite la cursuri. Același lucru îl cer angajatorii – fie de stat, fie privați -, tuturor lucrătorilor: două teste săptămânale obligatorii pentru a-și putea continua activitatea în acel colectiv de muncă.

Autoritățile au rugat părinții să-și țină copiii mai mult în casă

”Lumea e speriată de acest val trei. Oamenii se duc și la testare, și la vaccinare care sunt gratuite. Cu atât mai mult cu cât copiilor li se cer două teste PCR pe săptămână pentru a fi primiți la ore, iar la serviciu angajatul are aceeași obligație: tot două teste COVID în șapte zile. Nu le faci, nu te mai primesc la muncă sau la școală. Cine riscă să nu le facă?

Pentru că ei consideră că elevii din clasele mai mari, peste a cincea, pot fi o sursă de îmbolnăvire pentru că se tot întânesc, părinții au fost rugați să le controleze mult mai strict programul de ieșit afară. Li s-a spus să-i țină mai mult în casă. Au spus că vor să evite îmbolnăvirile în masă. Acum, cei din clasele mici, 0-4, merg la cursuri, dar sunt luate anumite măsuri de precauție. Cei mari vor începe școala pe 14 martie”, ne-a mai spus Laura care trăiește de mai bine de un deceniu în Copenhaga.

Proteste la fiecare sfârșit de spătămână. Imunizarea întregii populații în câteva luni

Autoritățile daneze s-au pregătit pentru un nou asalt al bolii cu peste 20 de milioane de vaccinuri, cu mult peste nevoile țării care are o populație de aproximativ șase milioane de oameni. Specialiștii estimează că în ritmul actual de vaccinare, în câtea luni, probabil până la sfârșitul lunii iunie, toată populația o să fie imunizată.

Toate aceste măsuri restrictive – obligativitatea de a se testa săptămânal, controlul strict al programului copiilor, faptul că a apărut deja o primă instituție publică în care se poate intra doar vaccinat în condițiile în care imunizarea nu este obligatorie -, i-au adus la disperare pe danezi. De aceea, aproape în fiecare sfârșit de săptămână ei protestează în centrul orașului împotriva felului în care li se cere să treacă peste această pandemie de COVID-19.