Evenimentul Zilei > Actualitate > Exclusiv. Inventatorul Frontului Salvării Naționale, scos din ghearele morții de fiică și soție. El a încercat să se omoare ca protest la situația din România
Exclusiv. Inventatorul Frontului Salvării Naționale, scos din ghearele morții de fiică și soție. El a încercat să se omoare ca protest la situația din România

Exclusiv. Inventatorul Frontului Salvării Naționale, scos din ghearele morții de fiică și soție. El a încercat să se omoare ca protest la situația din România

Exclusiv. Inventatorul Frontului Salvării Naționale, scos din ghearele morții de fiică și soție. El a încercat să se omoare ca protest la situația din România

Cititorii noștri știu deja că în noaptea de sâmbătă spre duminică, omul care a inventat sintagma ”Frontul Salvării Naționale”, reușind să creeze impresia că o organizație întreagă luptă pentru răsturnarea dictatorului comunist, a spus că se sinucide, în semn de protest față de situația actuală din România.

Cunoscând destul din povestea fascinantă a acestui intelectual care a refuzat după 1989 să își aroge vreun merit sau să accepte vreo recompensă, am văzut mesajul său de adio pe Facebook și am intrat în panică.

Alexandru Melian a scăpat în decembrie 1989 la limită de arestare, fusese identificat de Securitate ca autor al scrisorilor deschise care circulau în România Socialistă și ridicarea sa era programată pentru 26 decembrie, a luat viața de la început în Franța, când i s-ar fi cuvenit onoruri în țară. Cum să moară, la 82 de ani, pentru niște jocuri politice și economice, făcute de niște oameni care au ajuns pe funcții și datorită riscurilor la care s-a expus Melian în anii 1980?

Meajul liniștitor

L-am căutat pe diverse căi și, joi seară, când începusem să cred că planul său fusese pus în aplicare, am primit un mesaj liniștitor.

Profesorul a vrut într-adevăr să-și după planul la bun sfârșit, dar mesajul văzut și de mine pe Facebook a ajuns și la fiica sa, de aici îl las pe el să povestească:

Draga Domnule Racoviceanu, permiteți-mi să mă adresez așa, pentru ca pretuirea si recunostinta mea pentru articolul pe care l-ati scris despre mine în 2019, dupa ultimul dv.gest, s-au brumat de afectiune. Daca vreti sa va povestesc mai pe larg esecul ofrandei mele. Pot s-o fac. In rezumat, fiica mea, Dora, nu stiu gratie carui fel de hazard, în noaptea de 17 octombrie, la ora 4, a intrat pe Facebook si acolo a descoperit postarea mea.

Cum apelurile facute acasa, în Franta, au ramas fara raspuns, a cautat-o pe Doamna mea, pe mobil, pe care a întrebat-o de mine si i-a vorbit de postarea mea. Jocelyne era plecata de dimineata, pentru trei zile, la 200Km de Gières. Imediat a telefonat acasa, evident fara nici un rezultat si atunci a apelat la vecina si prietena noastra care locuieste în acelasi bloc cu noi.

Au chemat pompierii care, cu mijloacele lor, au patruns în biroul de la etajul 6 de unde, dupa ce au reusit sa ma reanime, m-au dus la Spitalul Michallon din Grenoble care au reusit sa ma readuca la viata… Acum sunt acasa, cu sechele si cu un mâine necunoscut… Va multumesc pentru mesajul dv. si gândurile generoase care au tărie de medicament.

 Va doresc sanatate si numai bine dv. si celor care va sunt dragi !”

Citește povestea ofrandei de viață pe care a vrut să o aducă profesorul Alexandru Melian pe ceea ce domnia sa consideră că e altarul liniștei în România.

Salvarea sa în ultimul moment sper să fie o lecâie că moartea nu rezolvă nimic, cuvintele și forța sa au avut cândva efect!