Cozmin Gușă: În acest moment, cel mai potrivit pentru funcția de președinte cred că este Sorin Grindeanu, un om încă tânăr, dar vechi în partid. Eu când am venit la PSD, în 2000, el era demult în conducerea PSD Timiș. Nu doar faptul că s-a opus public și concret unor aberații declanșate de Dragnea, dar este un om cu școală solidă și un bun camarad, ceea ce e mult în politica de azi. M-am bucurat să văd un sondaj zilele trecute, centrat pe publicul de stânga, iar Sorin Grindeanu stă excepțional ca favorabilitate. Știu că mulți alți din partid gândesc despre Sorin ca fiind alternativa potrivită, deci sunt optimist c-ar putea fi ales în februarie. 

Dan Andronic: Interesant, am scris despre asta acum două săptămâni. Alte noutăți?

Cozmin Gușă: Pot să dau și nume de prim-vicepresedinți care-ar putea ajuta partidul dacă ar fi aleși: pe partea de administrașie locală, Gabi Firea e de susținut, e totuși primarul în funcție al Bucureștiului, în același sondaj are și ea o favorabilitate mare la publicul de stânga, mai mare în teritoriu, are șanse cu ocazia campaniei să recupereze și în Bucuresti.

Pe domeniul politicii externe cred că un prim-vicepreședinte potrivit ar fi și Titus Corlățean, un intelectual experimentat deja în domeniu, care are autoritatea de a emite pe acest domeniu neglijat de România, dar și de PSD în ultimii an.

Vorbeam despre un prim-vicepreședinte care să monitorizeze activitatea CSAT, și să emită public în consecință, în condițiile în care PSD nu are acum pe nimeni acolo, unde se iau totuși decizii strategice de maximă importanță pentru România; cred că cineva pregătit pe domeniu este Ioan Mircea Pașcu, dar poate fi și Mihai Tudose, sau altcineva din partid poate, dintre cei pe care nu-i cunosc bine, veniți în PSD dupa plecarea mea în 2003; ce e esențial aici, persoana respectivă nu trebuie să fie cineva “învârtit cu cheița ” de către oamenii statului paralel, dar nici cineva care nu poate avea o relație normală cu componentele de putere reprezentate în CSAT.

Dan Andronic: Vorbești ca și când lucrurile astea sunt stabilite. Cunosc destul de bine PSD și știu că jocurile sunt mai complicate. Cum crezi că vor accepta aceste lucruri cei care conduc acum PSD-ul, Marcel Ciolacu și Paul Stănescu?

Cozmin Gușă:  Au merite mari, pentru că s-au înhămat la o muncă foarte dificilă, apropo de conditiile în care-au lasat partidul Dragnea și Dăncilă, și nu mă refer doar la partea financiară, mă gândesc mai ales la coeziunea internă și scorul public. Dacă vrea să candideze, eu îl văd pe Paul Stănescu ca un secretar general competent. Are meritul de a fi opus rezistență pe față atât lui Dragnea cât și lui Dăncilă, e un tip direct, onest și dedicat PSD. Dacă l-ar fi ascultat colegii mei actuali atunci în iunie, alta era situația azi, Dăncilă n-ar fi fost candidat și scorul public al PSD ar fi început cu cifra 3. Legat de Marcel Ciolacu, am mai spus-o, cred că poate ocupa funcția de prim-vicepreședinte pe domeniul parlamentar, a dovedit expertiză foarte bună legat de mecanisme și luptă politică în Parlament, dar dacă nu candidează Paul, atunci Marcel Ciolacu poate fi o soluție la fel de bună pentru secretar general.

Dan Andronic: Și prietenul tău Vasile Dâncu, pentru că l-ai invocat de multe ori public ca o soluție, are vreun loc sub soarele pesedist?

Cozmin Gușă: Da, Vasile Dâncu trebuie să revină prima dată în partid, oricum Radu Moldovan și organizația Bistrița îl așteaptă cu brațele deschise. Eu sper să-l convingem să se implice din nou, ar fi cel mai potrivit pentru funcția de președinte al Consiliului Național, loc de unde am putea rescrie ideologia partidului, dar am și putea reactiva departamentele ce vor oferi soluții zilnice de guvernare mai bună a României. 

Dan Andronic: Ciudat că nu te deranjează apropierea sa de Liviu Dragnea și Florian Coldea! A fost o perioadă în care Vasile Dâncu și Florian Coldea erau un mic binom. Ca să nu mai zic de Liviu Dragnea. 

Despre Florian Coldea și Vasile Dâncu pe pagina următoare

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE