O tânără de 33 de ani, fără experienţă managerială şi fără să susţină concurs, conduce una dintre instituţiilecheie ale ţării
O tânără fără experienţă managerială şi numită fără concurs conduce în acest moment Registrului Comerţului. Interesele politice şi economice sunt imense. Fosta lideră a tinerilor din PSD, Silvia Mihalcea (33 de ani), a fost numită, pe 22 august 2012, şef peste Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), instituţie din subordinea Ministerului Justiţiei.
Numirea este controversată deoarece nu respectă condiţia de vechime minimă de doi ani într-o funcţie de conducere şi nu s-a organizat un concurs pentru ocuparea postului. Importanţa acestei funcţii este dată de zestrea imobiliară de 60 milioane de lei în întrega ţară, încasări anuale de 130 milioane de lei şi baza de date a tuturor firmelor din ţară.
Precedentul de la Penitenciare
Totul s-a întâmplat cu o zi înainte de numirea Monei Pivniceru în Guvern. Atunci, Victor Ponta - care era şi premier şi interimar la Justiţie - a emis două ordine de ministru prin care procurorul Cătălin Ceort a fost numit şef peste Administraţia Naţională a Penitenciarelor, iar Silvia Mihalcea director general al ONRC. Cătălin Ceort a fost revocat din funcţie după doar două săptămâni, la data de 5 septembrie, după ce mass-media a relatat despre numirea fără fundament legal.
Potrivit ordinului de ministru numărul 3444/C din 12 decembrie 2007, "ocuparea posturilor vacante de director general/director general adjunct la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi director/director adjunct la oficiile registrului comerţului de pe lângă tribunale se face prin concurs".
O a doua condiţie, pe care Silvia Mihalcea nu a îndeplinit- o la data numirii, a fost aceea de vechime. Ordinul amintit prevede că directorul trebuie să aibă o experienţă de minimum doi ani într-o funcţie de conducere. Asta în condiţiile în care, anterior, Mihalcea a ocupat numai pentru opt luni funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii pentru Protecţia Consumatorilor.
Prin prisma funcţiei sale, şeful de la ONRC are acces la o bază uriaşă de infomaţii despre toate afacerile din România. La sfârşitul anului 2010, Registrul Comerţului computerizat central cuprindea un număr de aproximativ 2.085.972 de comercianţi, la care s-au înregistrat 14.566.529 de operaţiuni, din care, circa 888.584 sunt activi juridic.
Numărul clienţilor, pe bază de contract şi protocol, ai serviciului RECOM online la sfârşitul anului 2010 a fost de 10.602. Dintre aceştia, 8.978, adică 84,68%, accesează sistemul contra cost, iar restul de 1.624 useri (15,32%) accesează sistemul gratuit. De asemenea, Oficiul a câştigat mai multe proiecte derulate prin fonduri europene.
Într-un caz similar, fostul şef al Penitenciarelor a fost demis după ce a stat doar două săptămâni în funcţie
"Concluziile acestui raport şi măsurile care vor fi luate vor fi anunţate în zilele următoare."
OFICIALI, Ministerul Justiţiei
Protejata lui Dragnea, favorita funcţiilor publice
Originară din Brăila, cariera fulminantă a Silviei Mihalcea a început în 2006, atunci când a fost angajată expert parlamentar la grupul PSD din Camera Deputaţilor. Tatăl ei este Fănel Mihalcea, fostul şef al Parchetului Tribunalului Brăila, în prezent prim+procuror adjunct la această instituţie. Tânăra provine din organizaţia de tineret a PSD+Brăila şi a fost propulsată la nivel central de Liviu Dragnea. În partid, Silvia a ocupat şi funcţia de secretar executiv şi cea de vicepreşedinte a Tineretului Social-Democrat.
În paralel, din 2003, a ocupat funcţia de expert parlamentar al grupului PSD şi a fost colaboratoarea deputatului Viorel Hrebenciuc. Relaţia de subordonare cu parlamentarul băcăuan i-a adus şi prima confirmare politică. În 2007, ea a candidat pe un loc neeligibil pe listele partidului la alegerile europarlamentare. Tot în acest an, ea a apărut pe locul 4, într-un top realizat de o revistă, a celor mai sexy femei din politica românească. Din funcţia de expert parlamentar, tânăra a fost promovată, în perioada 19 februarie - 1 octombrie 2009, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, cu rang de subsecretar de stat.
Vechimea de expert parlamentar a ajutat-o pe Silvia Mihalcea să ajungă avocat definitiv fără a mai face stagiatura. Blonda a fost prima persoană care s-a înscris, în 2011, avocat definitiv la Baroul Galaţi în baza unor modificări la legea avocaturii. Ea nu a mai făcut perioada de stagiatură de doi ani de zile. De altfel, în aprilie- decembrie 2011 a declarat venituri din avocatură de aproximativ 15.000 de lei.
Gruparea PNL-PC, împotriva baronului de Teleorman
Registrul Comerţului a fost, în ultimii ani, ţinta multor afacerişti şi politicieni. Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), instituţie cu caracter privat, condusă de controversatul avocat ieşean Mihail Vlasov, a declanşat un adevărat război pentru a prelua controlul ONRC.
- "Excelenţa Sa" Mihail Vlasov, încă un tun la Camera de Comerţ
- Mihail Vlasov, reales cu scandal la conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie a României