Exclusiv. Expertiza psihiatrică a lui Gheorghe Dincă poate lămuri misterul crimelor de la Caracal

Exclusiv. Expertiza psihiatrică a lui Gheorghe Dincă poate lămuri misterul crimelor de la Caracal

Principalul suspect în cazul răpirilor din Caracal, Gheorghe Dincă, a fost scos din arest pentru a fi supus, din nou, unei expertize psihiatrice. În condițiile în care la dosarul crimelor din Caracal probele se bazează pe mărturia suspectului și mai puțin pe probele biologice, concluzia expertizei medico-legale psihiatrice poate avea un rol determinant în trimiterea în judecată a mecanicului acuzat de răpirea și uciderea celor două fete, Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu.

Surse judiciare au precizat, în EXCLUSIVITATE pentru EVZ, că DIICOT a dispus efectuarea a două expertize distincte  medico-legale psihiatrice în comisie de „primă  expertiză medico-legală”, ce pot fi continuate cu o nouă expertiză medico-legală, constituite din medici specialişti psihiatrii şi psihologi acreditaţi de Ministerul Sănătăţii la propunerea INML.

Aceste comisii sunt conduse de un medic legist, în vederea stabilirii discernământului inculpatului pentru faptele diferite săvârşite asupra Alexandrei Măceșanu, fata de 15 ani răpită de Gheorghe Dincă şi, separat, asupra Luizei Melencu, adolescenta de 18 ani, la domiciliul  suspectului.

„Pentru fiecare faptă penală se cercetează dacă infracţiunea a fost săvârşită cu discernământ şi anume dacă inculpatul/autorul a premeditat acţiunile pentru fiecare caz în parte, având înţelegerea conţinutului actelor sale şi a consecinţelor acestora, precum şi dacă a dispus liber de voinţa sa la momentul săvârşirii faptelor infracţionale, definite astfel prin faptul că acestea sunt prevăzute şi pedepsite de codul penal”, a declarat, pentru EVZ, medicul legist Gheorghe Alexandrescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deoarece în cazul Alexandrei a fost demarată, cu ceva timp înainte, prima expertiză medico-legaă la INML, de această dată se efectuează expertiza medico-legală psihiatrică a lui Dincă în cazul Luizei, „privind săvârşirea unor fapte asemănătoare celor din cazul minorei de 15 ani dispărută din Caracal în cursul lunii iulie a.c.”, au precizat, pentru EVZ, surse judiciare.

Concluzia care îl poate înfunda pe „Monstrul din Caracal”

Procedura legală arată că după examinarea în comisie medico-legală şi de specialitate a persoanei şi evaluarea medico-legală psihiatrică a stării sale psihice rezultă :

  • stabilirea unui diagnostic de normalitate,devianţă psihică sau existenţa unor dizabilităţi psihice-diferite grade de oligofrenie, sechele post diverse encefalopatii congenitale/infantile sau dobândite/etilism cronic etc.
  • eventuale tulburări şi stări psihopatologice grave (psihopatie,schizofrenie,psihoze)
  • „stabilirea  discernământului” la momentul săvârşirii faptei şi în raport cu stadiul evolutiv al eventualei stări morbide psihice.

Discernământul persoanei expertizate, raportat la momentul săvârşirii faptei şi la rezultatul evaluării medico-legale psihiatrice poate fi :

▪ păstrat/prezent

▪ diminuat

▪ absent/abolit

Rezultatul poate fi contestat, necesitând „completări”/supliment de expertiză sau solicitarea unei „noi exertize medico-legale psihiatrice”. Concluzia definitivă atrage aplicarea răspunderii penale conform prevederilor legale, impunându-se măsurile privative de libertate sau tratament special medical.