Avocatul Mihai Neamțu a protestat, astăzi, la Cluj-Napoca, alături de mai mulți colegi, în fața Curții de Apel și a sediului DNA. Și în Capitală, avocații au protestat la Înalta Curte de Casați și Justiție, față de condamnarea colegului lor, Robert Roșu, în Dosarul Ferma Băneasa.
Condamnarea avocatului Robert Roșu, în dosarul „Ferma Băneasa”, la cinci ani de închisoare cu executare, a scos în stradă mai muți colegi de breasă și la Cluj-Napoca. A fost vorba despre un protest la care au participat aproximativ 120-130 de avocați, care au mers la Curtea de Apel și la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) aflat în oralul de pe Dealul Feleacului. Mihai Neamțu a vorbit pentru evz.ro despre nemulțumirile care i-au scos în stradă pe reprezentanți părților acuzate în procese.
„Dreptul la apărare, demolat”
„Nu a fost vorba despre o revendicare punctuală. Am ieșit în stradă aproximativ 120-130 de avocați, nemulțumiți de modul în care funcționează justiția din România. Am vrut să tragem un semnal de alarmă în privința încălcărilor flagrante ale dreptului la apărare. Un avocat a fost condamnat (n.r. - cazul lui Robert Roșu), iar dreptul la apărare, demolat. Este inadmisibil așa ceva.
Protestul avocaților din Capitală
Ne doare modul în care a ajuns să fie umilită avocatura. Atât timp cât un judecător din dosarul „Ferma Băneasa” spune că are familie de crescut, vă dați seama despre ce presiuni vorbim?”, ne-a declarat avocatul Mihai Neamțu.
Problema protocoalelor rămase fără urmări
În ceea ce privește situațiile în care un două instanțe dau decizii total opuse (achitare - condamnare), așa cum a fost cazul și în dosraul „Ferma Băneasa”, avocatul a afirmat. „România a fost condamnată la CEDO pentru asemenea cazuri. Mă înfioară faptul că eu, ca avocat, trebuie să mă gândesc la faptul dacă un judecător respectă legea. Atât timp cât nu există o lege a răspunderii magistraților, sunt probleme. Cum să dai un verdict la 180 de grade, dacă la dosar nu apar probe noi și de fapt sunt administrate cele vechi?”, s-a întrebat avocatul din Cluj-Napoca.
O altă problemă din justiție este cea legată de celebrele protocoale încheiate cu SRI de către magistrați. „Un judecător care a lucrat cu un om de la SRI o dată nu o va face și a doua oară? Nu este lipsit de credibilitate? Statul nu a luat nicio măsură în această privință. Eu aș fi propus o sancționare a acestor judecători care să vizeze suspendare pentru măcar cinci ani din cauzele penale”, a conchis avocatul.
Proteste și în Capitală
Zeci de avocaţi au organizat, luni, la Palatul de Justiţie din Bucureşti, un protest faţă de condamnarea colegului lor Robert Roşu la cinci ani închisoare cu executare în dosarul "Ferma Băneasa".
„Interzicerea identificării avocatului cu clientul", "#alăturideRobert", "Alinierea justiţiei penale la rule of law" - sunt mesajele de pe pancartele purtate de avocaţii protestatari pe treptele din interiorul Palatului de Justiţie.
Gestul avocaţilor vine după ce Uniunea Barourilor din România (UNBR) a criticat dur condamnarea avocatului Robert Roşu şi a anunţat că susţine protestul, inclusiv prin neparticiparea la şedinţele de judecată ale completului de la Instanţa supremă care l-a condamnat pe avocat.
Astfel, într-un comunicat de presă difuzat vineri, UNBR considera că „discrepanţa radicală" între decizia de achitare dată în cazul avocatului Robert Roşu de Curtea de Apel Braşov şi condamnarea la 5 ani închisoare aplicată de Instanţa supremă "arată slăbiciunile sistemului, cu consecinţe asupra credibilităţii justiţiei, atât în rândul avocaţilor, cât şi al publicului larg".