Viorel Ene, preşedinte al asociaţiei Victimelor Mineriadei, a declarat miercuri, invitat la emisiunea Evenimentul Zilei difuzată de B1Tv, că a înfiinţat asociaţa al cărei preşedinte este pentru că toate victimele Mineriadele au făcut plângeri individuale, iar prin intermediul organizaţiei, s-a depus o plângere penală colectivă pentru genocid şi rele tratamente.
“Lucrul ăsta îl facem de 25 de ani, am depus încă din 1990, eu am fsot grav rănit de către minerii lui Cozma, am mers în Germania în spitale, erau cazuri izolate, plângeri individuale, şi atunci am înfiinţat Asociaţia Victimelor Mineriadei şi am depus o plângere penală colectivă încadrarea era genocid şi rele tratamente Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Cozma, Dumitru, Măgureanu sunt peste 100 şi ceva plus procurorii care au emis mandate de arestaer ilegale, pentru că au fost reţinuţi 1300 de oameni dar trimişi cu mandat de arestare au fost 186, dintre care Monica Macovei a cercetat 73 de cazuri, iar celelalte au fost imputate altora” , a explicat Viorel Ene.
Totodată, preşedintele Asociaţiei Victimelor Mineriadelor a mai spus că şi anul acesta s-a cerut redeschiderea dosarului Mineriadelor, însă procurorii au dispus Neînceperea Urmăririi Penale.
“Acest dosar a fost disjuns de către Dan Voinea, procurorii au primit NUP, şi anul acesta am cerut redeschiderea dosarului, iar saptamana trecuta ni s-a dat peste nas, s-a dat NUP”, a mai spus Ene.
Pe 11 iunie a fost o sedinta in care era Iliescu, Roman si oamenii din Guvern si au stabiliit curatirea Pietei Universitatii. La MAI a fost un staff operativ, acolo s-au dat dispozitiii. Documente exista, noi le-am prezentat si procuratorii. Si unii si altii au tras. Exista dosarul facut din 2000, acolo scrie cine a tras, cate cartuse cum si cat. Dan Voinea l-a taiat pe Ion Iliescu din lista apoi a dat NUP. Un an de zile ne-a trebuit de proteste sa se redeschida dosarul. Asta era scopul sa vina minerii sa bage frica in populatiei. Au fost distruse sedii de partide, sedii de asociatii, de ziare, redactii si asa mai departe, o lovitura data democraţiei.
În cadrul unei intervenţii telefonice la emisiunea Evenimentul Zilei, prezentată de jurnalistul Mălin Bot în cadrul B1Tv, Dan Voinea a declarat că el s-a ocupat de dosar doar doi ani, din 2007 până în 2007 când a intrat în vigoare o decizie a Curţii Constituţionale potrivit căreia procurorii militari nu mai au voie să cerceteze aceste cazuri.
“Eu nu l-am protejat pe Ion Iliescu, l-am sub urmărire penală şi când l-am chemat, dânsul a venit cu avocaţii şi apoi m-a reclamat la Parchetul General şi a obţinut o decizie prin care procurorii militari nu mai aveau voie să cerceteze. Nu a făcut nimeni anchetă în dosarul asta. Eu am făcut acest dosar din 2005. Astea sunt, le pot dovedi cu acte, cum am rezoluţia Procurorului General de atunci, mie mi s-a luat acest dosar după doi ani de zile în baza deciziei CCR”, a declarat Dan Voinea.