EXCLUSIV EVZ TV: Traian Băsescu: „Șansele ca eu să candidez la Primăria Capitalei sunt mai mari de 50%”

În emisiunea „Întrebări esențiale”, care va apărea pe EVZ TV săptămâna viitoare, invitatul jurnalistului Dan Marinescu, Traian Băsescu, a făcut o serie de declarații în premieră, în ceea ce privește relația PMP cu PNL și USR. Dar și în ceea ce privește relația lui Traian Băsescu cu PMP. Și, mai ales, despre decizia fostului președinte de a candida la funcția de Primar General al Capitalei.

Dan Marinescu: De ce nu vrea USR ca PMP să intre în alianță?

Traian Băsescu: Nu-mi dau seama. Informația nu este de la USR. Este ceea ce domnul premier, Ludovic Orban, i-a spus în față lui Eugen Tomac, vineri (24 iulie, n.e.). Vineri au avut o întâlnire, să discute o posibilă alianță, iar domnul Orban a spus clar: „Nu putem face alianță cu voi. Nu vrea USR-ul”.

Acum, nu știu în ce măsură nu vrea USR-ul, dar cel mai bine îi prinde PNL-ului, pentru că îi văd ce fac acum în țară. Încearcă să racoleze candidați ai PMP-ului. Încearcă să destructureze organizații. Deci obiectivul de a-i face și pe cei din PMP urmași ai Brătienilor există. Unii țin la a-și recunoaște originea, că se trag de la Petre Roman. Asta e. Și nu de la Brătieni.

„PMP-ul nu poate fi Armata Salvării”

 

DM: PMP direct cu USR a discutat?

TB: Nu știu dacă au avut o discuție. Din câte știu nu au avut nicio discuție, decât cu Nicușor Dan. Dar Nicușor Dan nu e factorul de decizie în USR, în momentul de față.  PMP-ul a anunțat că-l susține pe Nicușor Dan, printre primele partide. Dar în vederea unei alianțe. PMP-ul nu va avea ce să facă, pentru că ei spun așa, sau mesajul cam ăsta e: „Votați-l pe Nicușor Dan ca să nu dăm Capitala, din nou, doamnei Firea. Dar nu suntem de acord să avem liste comune la Consiliul General”.

Păi, cum să facă PMP-ul? Să voteze și cine-i reprezintă lista la Consiliul Genral dacă nu ai candidat? Rămâi cu ea în casă, mai ales în condițiile acestea de campanie, care fac extrem de puțin vizibili candidații?

Nicușor Dan a fost opțiunea mea, că am fost primul care a susținut ideea că putem coagula dreapta în jurul lui Nicușor Dan. Și, și acum, am convingerea că asta e soluția corectă. Dar, în condițiile în care ai candidat comun, ai și liste comune.

Altfel, PMP-ul nu poate fi Armata Salvării. Și trebuie să vă spun că PMP are un procentaj de 9-10 procente în București. Care vor fi extrem de importante.

„Nicușor Dan e singurul candidat credibil al dreptei”

 

Traian Băsescu a ținut să sublinieze faptul că Nicușor Dan este, momentan, cel mai credibil candidat al dreptei. Dar că nu îl va susține, dacă PMP nu este primit în coaliție.

„Nicușor Dan e singurul candidat credibil al dreptei. Eu nu știu ce ar putea să facă în calitate de primar. Dar, îmi aduc aminte că Nicușor Dan începuse chiar din timpul mandatului meu, să se implice în viața Capitalei și a dobândit o mare experiență. Până la urmă, în loc să pui un necunoscător al Bucureștiului, în Nicușor Dan măcar ai o bază. Știe ceva.

Dacă nu vom putea participa la susținerea lui, o să-mi pară foarte rău. Dar nici nu se poate sacrifica un partid, pentru că așa vrea Barna sau așa vrea Ludovic Orban.

Se pare că liberalii urmăresc o cădere a PMP-ului sub prag, ca să poată să spună, „Hai, veniți, să scăpăm și de musca asta care ne bâzâie”. PMP-ul, de la înființare, a trecut pragul la toate alegerile. Iar acum este mai consolidat decât oricând”, a declarat Băsescu.

„Când intră în priză, doamna Firea vorbește într-una despre ce a făcut”

 

DM: Ce a făcut doamna Firea bun, atâta timp cât a fost primar al Capitalei?

TB: E greu de spus ce a făcut. Dar ce n-a făcut, se vede. Ce a făcut bun, o să ne spună ea. Că, atunci când intră în priză, vorbește într-una despre ce a făcut. E drept că nu se vede, dar nu e nicio problemă.

Eu am plecat în 2004, în decembrie, după ce câștigasem al doilea mandat la Primăria Capitalei, dar i-am lăsat, spre exemplu, în următoarea situație: cu contorizarea aproape terminată, la scară de bloc; pe urmă, și cu programul de automatizare al celor 756 de puncte termice din Capitală. Orice primar a știut că, din momentul în care s-a introdus contorizarea la nivel de scară de bloc, s-au întâmplat două lucruri:

  1. RADET-ul n-a mai putut să bage în factura cetățenilor pierderile și de asta au și dispărut discuțiile despre furtul din facturi la încălzire.
  2. Au știut că pierderile vor rămâne la RADET. Ceea ce însemna că, în 4, 5 ani, RADET-ul ajunge în situația de faliment.

Mai știm un lucru. Că RADET-ul are nevoie să înlocuiască în București 90 și ceva la sută din tubulatură. Sunt 1000 și ceva de kilometri de magistrale principale și încă vreo 2000 de kilometri de magistrale secundare. Păi, costul ca să faci treaba asta, este ca și cum ai vrea să cumperi Luna.

Și-atunci, dacă ai contorizarea făcută, dacă ai punctele termice automatizate, de ce nu treci omule, sau oamenilor, sau primărițo, sau primarule, la termocentralele de cvartal. Că sunt cât un container, deservesc două, trei puncte termice și asigură apa caldă și încălzirea la 10-18 blocuri, cu o singură centrală. Până acum, terminau. Și eu vă asigur că, din decembrie 2004 până acum, acum cheltuit cu RADET-ul banii cu care cumpărau centrale de cvartal, de rezolvau problema capitalei.

„Nu-mi pasă de riscuri”

 

DM: Ați declarat că ați intra în competiția pentru primăria Capitalei, dacă PMP-ul  nu e luat în seamă și nu va face o alianță. În clipa asta, în care vorbim (29 iulie, n.e.), șansele ca să intrați în competiție sunt mai mari de 50%?

TB: Da! Da, pentru că nu prea mai văd o schimbare de poziție a PNL-ului și a USR-ului și obiectivul meu este să ajut acest partid. Și, pentru cei care se gândesc „Băsescu, care nu a fost învins niciodată, se supune unui risc”, uite, nu-mi pasă treaba asta.

Dacă voi câștiga, renunț la mandatul de europarlamentar și la toate avantajele acestui mandat. Dacă nu voi câștiga, mă întorc înapoi la Parlamentul European, dar știu că am rămas partener partidului pe care l-am creat.