Gruparea Liviu Dragnea, gruparea Șova-Ponta și grupul de la Cluj al lui Ioan Rus sunt taberele care fac jocurile în PSD, în vederea preluării puterii de la Victor Ponta
Alegerile prezidențiale din noiembrie și transferul de putere - inevitabil, fie că Victor Ponta câștigă sau pierde - au reactivat grupările din PSD și lupta lor pentru controlul partidului. În prezent, în tabăra social-democrată se conturează patru grupări distincte.
Dragnea, părintele baronilor Președintele
executiv al PSD, Liviu Dragnea, are propriul grup în partid, fiind perceput drept liderul informal al baronilor din PSD din regiunea Sud. Tensiunile tot mai dese cu șeful său pe linie de partid, Victor Ponta, ies din ce în ce mai frecvent la suprafață. Obiectivul său este acela de a prelua conducerea partidului în cazul în care premierul câștigă președinția României, dar și de a-i contesta acestuia autoritatea în eventualitatea unui eșec. Baronii sunt nemulțumiți nu doar de faptul că Victor Ponta nu a avut o atitudine mai fermă în privința grațierii sau a eliminării incompatibilităților, dar și că au aflat despre unele din deciziile luate de el doar de la televizor.
Inclusiv în cazul numirilor din Guvernul Ponta III, premierul a anunțat lista miniștrilor înainte de a veni în fața colegilor săi, iar când s-a prezentat în ședința conducerii PSD i-a pus pe aceștia în fața faptului împlinit.
Șova, soluția lui Ponta
Apropiat al lui Victor Ponta, fostul ministru al Transporturilor, Dan Șova, a demisionat recent din Guvern. Surse din interiorul PSD susțin că Șova este succesorul pe care Victor Ponta și-l dorește la conducerea partidului, în cazul în care va câștiga alegerile prezidențiale. De altfel, Șova a fost numit purtător de cuvânt al PSD, ca premiu de consolare după pierderea Ministerului Transporturilor și este unul dintre purtătorii secundari de mesaj ai premierului. Din gruparea susținută de Victor Ponta și condusă de Dan Șova mai fac parte ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, liderul TSD, Mihai Sturzu, și primarul Sectorului 3, Robert Negoiță. Aceștia sunt din aceeași generație cu Victor Ponta, fiind colegi de pe vremea când premierul conducea Tineretul Social Democrat.
Bătrânii lupi
O grupare din PSD foarte importantă, a cărei influență nu trebuie subestimată, este și cea parlamentară, condusă de socrul premierului, Ilie Sârbu, și vicepreședintele Camerei Deputaților Viorel Hrebenciuc. Aceștia îl susțin pe Victor Ponta.
Fuziune PDL-PNL, blocată la Brăila
Președintele PDL Brăila, Alexandru Nazare, a declarat că Biroul Permanent al PDL Brăila a validat, în unanimitate, decizia de a nu se începe o discuție oficială cu PNL decât atunci când liberalii se vor despărți de PSD. „Nu avemcum să pretindem că vrem să facem politică împotriva PSD, stând cu PSD la masă. Nu pot să încep să am o discuție formală cu PNL Brăila, când PNL stă lângă PSD”, a spus el.
Fost liberal se înscrie în UNPR
Deputatul Ioan Viorel Teodorescu s-a înscris, ieri, în UNPR, informează un comunicat al UNPR, citat de AGERPRES. Ioan Viorel Teodorescu a fost ales deputat de Giurgiu din partea PNL, partid din care a demisionat în această lună.
Reactivarea grupului de la Cluj
Numirea ardeleanului Ioan Rus la Ministerul Transporturilor a reactivat celebra grupare de la Cluj. Ponta a precizat că, prin această nominalizare, vrea să transmită un mesaj foarte clar pentru zona Ardealului și Transilvania, respectiv că toate proiectele anunțate pentru această regiune vor fi realizate. De altfel, la scurt timp după alegerile europarlamentare, Victor Ponta a lăudat succesul județelor din Ardeal, nominalizând Clujul și Aradul, până acum bastioane ale PDL. Merită precizat că Ioan Rus și gruparea de la Cluj au pus umărul la desemnarea lui Victor Ponta în funcția de președinte al PSD, în 2010. Nominalizarea lui Rus la Transporturi a produs nemulțumiri în filialele PSD din Moldova și Oltenia, cu rezultate mult mai bune decât cele din Ardeal.