Prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul României cauzată de creșterea alarmantă a cazurilor de infectare cu coronavirus vine la pachet pentru polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, dar și pentru civilii care lucrează în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) cu un ordin extrem de dur.

Dispoziția emisă zilele acestea de la vârful „Internelor” prevede obligații stricte privind măsurile igienico-sanitare ce trebuie luate pe timp de pandemie cu coronavirus. Este vorba, printre altele, de felul în care trebuie purtată masca medicinală, de spălatul corect al mâinilor și al feței, dar și de obligația șefilor de a-și ”consulta” din ochi subalternii pentru a-i repera pe cei posibili infectați.

Abaterile se pot pedepsi chiar și cu dosare penale.

Apariția mai multor focare de infecție în rândul angajaților de la ”Interne”, dar și situația generală din România care, în această perioadă, se confruntă cu o creștere rapidă a numărului de cazuri cu COVID-19, i-a făcut pe mai marii ministerului condus de Marcel Vela să pună pe hârtie un plan de apărare împotriva virusului.

Și șefii care cad în greșeală pot fi pedepsiți

Documentul redactat pe trei pagini, ce a fost denumit ”Dispoziție”, a fost emis acum câteva zile, mai exact la data de 16.10.2020, și are greutatea unui ordin. Dovada este aceea că orice abatere de la ”decalogul” gândit și redactat pe puncte de șeful Direcției Generale de Management-Resurse Umane și cel al Direcției Medicale va atrage după sine – în funcție de situație -, răspunderea disciplinară, contravențională sau chiar penală a celui căzut în greșeală. De cercetare nu vor fi scutiți nici măcar șefii, indiferent de poziția pe care o ocupă în MAI. Cel puțin așa prevede unul dintre articole.

Greii de la ”Resurse Umane” și ”Medicală” s-au gândit la toate atunci când s-au lansat în lupta pentru prevenirea răspândirii virusului printre angajații MAI. Sub semnătura acestora, șefii de inspectorate, de direcții, de secții sau de birouri devin principalii artizani ai sesiunilor de instruire periodică suplimentară pe care trebuie să le facă subordonaților lor.

Din postura de ”profesori”, ei trebuie să se asigure că tuturor polițiștilor, jandarmilor, polițiștilor de frontieră sau civililor din subordine li se asigură echipamente de protecție igienico-sanitare, dar și modalități sigure din punct de vedere medical de îndepărtare a acestora.

Angajații MAI, ”consultați” din ochi de comandanții lor

Portul permanent și corect al măștii de protecție împotriva COVID-19 (pe gură și pe nas), schimbarea acesteia la fiecare trei, patru ore, dar și spălatul mâinilor timp de 20 de secunde cu apă și cu săpun, sunt ordine clare care, de-acum, trebuie respectate cu și mai multă strictețe. La fel și obligativitatea fiecărui șef de a sta cu ochii pe subalternii lui în încercarea de a depista la timp eventuale simptome ale coronaviruslui. ”Efectuarea triajului observațional al personalului din subordinea directă”, se pune în dispoziție.

Temperatura corporală, luată la ordin și raportată ierarhic

Firește, ochiul șefului nu este îndeajuns în lupta cu virusul ucigaș pentru că fiecărui angajat de la ”Interne” – polițist, jandarm, polițist de frontieră sau civil -, i se ordonă nu numai să-și monitorizeze temperatura corporală și eventualele semne ce pot fi asociate coronavirusului, ci și să le și raporteze șefului direct și medicului unități.

”Instruirea frecventă a personalului privind automonitorizarea temperaturii corporale și a semnelor susceptibile debutului simptomelor infecției cu SARS Cov-2, precum și obligativitatea informării șefului nemijlocit și a medicului de unitate de îndată ce observă apariția acestora”, se specifică la acest capitol.

Grupe de lucru, program decalat

Ordinul nu omis organizarea unui program de lucru în cel puțin două grupe care să înceapă și să termine activitatea la o diferență de cel puțin o oră dar și stabilirea unor echipe de lucru (fără rularea personalului). Utilizarea cu predilecție a mijloacelor electronice de comunicație (poșta electronică, sistemele de video conferințe) este un alt punt al ordinului care face referire și la distanțarea fizică, dar și la evitarea atingerii ochilor, a feței și a nasului cu mâinile.

Cum vor reuși angajații Ministerului Afacerilor Interne (MAI) să țină pasul cu obligațiile stipulate în acest ordin emis acum câteva zile rămâne de văzut. Altfel, se pot alege chiar și cu dosare penale dacă, de exemplu, nu-și schimbă masca medicinală la un interval de trei-patru ore, dacă nu se spală corect pe mâini sau dacă nu stau la doi metri de colegul de serviciu.