Exclusiv EVZ. Scandalul dentistului acuzat de abuz. Date extrem de importante pentru anchetă

Exclusiv EVZ. Scandalul dentistului acuzat de abuz. Date extrem de importante pentru anchetă

Scandalul dentistului stomatolog de la o mare policlinică, acuzat de mai multe paciente că le-a drogat şi apoi le-ar fi abuzat abuzat, ia amploare.

Scandalul dentistului acuzat de abuz.

Evenimentul zilei a publicat o amplă anchetă despre aceste evenimente, inclusiv cu citate din declaraţiile depuse de victime la poliţie, dar şi cu explicaţiile medicului.

Ce se întâmpla pe scurt. Scandalul dentistului acuzat de abuz

Ştefania Costache, o tânără din Bucureşti, a reclamat anul trecut la Poliţie că, ducându-se la un cabinet stomatologic din cadrul unei policlinici cunoscute, medicul de acolo a drogat-o, după care a dus-o la el acasă unde ea spune că nu mai ştie ce s-a întâmplat. Presupune că a fost violată. A ajuns acasă la ea în jurul orelor 1,00 noaptea, într-o stare jalnică. Acest fapt este confirmat de cele două colege de cameră ale Ştefaniei, Alexandra şi Maria. La un moment dat, speriate de faptul că Ştefaniei îi era din ce în ce mai rău, au chemat salvarea. Medicii de pe ambulanţă au afirmat că fata fusese drogată.

Ne puteți urmări și pe Google News

A doua zi, Ştefania s-a prezentat la IML. Examenul medico-legal al pacientei este, deocamdată, secret. La dosar însă, nu se află nici rezultatele examenului toxicologic. Foarte important în economia cazului. IML a răspuns solicitării emisiunii „Xtra Night Show” a lui Dan Capatos, de pe Antena Stars. A spus că aceste rezultate vor fi comunicate organelor de cercetare penală, atunci când contravaloarea lor va fi achitată. La rândul ei, Ştefania Costache afirmă că anchetatorii i-au spus, încă de anul trecut, că analizele au fost achitate. Există și hârtii în acest sens.

Acesta este un prim semn de întrebare, care poate naşte bănuiala că se încearcă tergiversarea rezolvării cazului.

Între timp, Ştefaniei i s-au alăturat şi alte femei care afirmă acelaşi lucru. Că au fost pacientele medicului stomatolog la aceeași policlonică, că acesta le-a dat substanţe care le-au făcut să-şi piardă cunoştinţa şi o vreme nu au mai ştiut de ele. Toate presupun că au fost abuzate.

Colegiul Medicilor Stomatologi reacţionează repede, dar fără răspunsuri concrete

Iată ce am primit la redacţie:

„În urma mediatizării acestui caz, Colegiul Medicilor Stomatologi din Romania s-a autosesizat în cazul medicului stomatolog acuzat că ar fi abuzat sexual mai multe paciente. Am decis să începem propria analiză după ce în spaţiul public au apărut mai multe mărturii care descriu posibile cazuri de abuz sexual, toate acuzaţiile fiind îndreptate catre acelaşi medic stomatolog.

Bineinteles, vom ţine o legatură strânsă şi cu autorităţile care vor investiga acest caz şi vom oferi toate informatiile pe care le avem despre această persoană. Totodată, medicul este cercetat în Comisia de Disciplina a Colegiului Medicilor Stomatologi Bucureşti, motiv pentru care rog persoanele direct implicate în acest caz să depună o sesizare şi către noi, cei din Colegiu. Orice informaţie ne poate fi de ajutor.”

Comunicatul este semnat de către prof. dr. Ecaterina Ionescu, presedintele Colegiului Medicilor Stomatologi din Romania.

El mai cuprinde şi o precizare: „Facem precizarea că în activitatea comisiilor de disciplină din cadrul Colegiului Medicilor Stomatologi intră strict analiza respectării deontologiei profesionale, a legilor şi a regulamentelor profesiei de medic stomatolog, acestea nefiind competente funcțional să se pronunțe cu privire la alte tipuri de răspundere - civilă, penală sau contravenţională - pe care le poate atrage o faptă săvârşită de către medicul stomatolog.”

Ni se dă la sfârşitul comunicatului şi un număr de contact, dacă avem nevoie de mai multe precizări. Desigur că avem. Mai ales una foarte importantă: dacă medicii stomatologi folosesc pentru anestezie, substanţe care ar putea produce pierderea cunoştiţei pacientului şi dacă aceste substanţe trebuie neapărat înghiţite pentru a-şi face efectul. Am intrat în legătură cu doamna Roxana Maticiuc, „comunications specialist”, care ne-a răspuns:

„Vă rog frumos, haideţi să evităm să intrăm în detaliile anestezicelor: care sunt ele, cum se administrează, ce efecte au, pe ce termen, cât de repede îşi fac efectul, cât timp rămân în corp etc… toate aceste lucruri nu alcătuiesc decât o listă de instrucţiuni şi de idei pentru posibile evenimente nedorite. Când va veni momentul, CMSR va face o întâlnire informativă în care va explica aceste lucruri, însă vă rog ca detaliile să rămână între noi, jurnaliştii.”

După cum vedeţi, răspunsul la întrebarea noastră directă este ocolit. Se înghit sau nu, anestezicele folosite în stomatologie? Alături de răspunsul de la IML, despre examenul toxicologic, suspiciunea de tentativă de muşamalizare a cazului se adâncesc.

Să pătrundem secretele anesteziei cu ajutorul unui specialist

În cadrul investigaţiei noastre jurnalistice, am aflat secretele pe care urma să ni le comunice cândva Colegiul Medicilor Stomatologi şi care trebuiau păstrate între noi, jurnaliştii. Am cerut părerea unui specialist. Mediul stomatolog Andrei Liviu Capră, doctorand în paradontologie. Acesta a fost categoric: „Nu se înghite nimic. Nu există nici un fel de anestezic folosit în stomatologie care, pentru a-şi face efectul, ar trebui să fie înghiţit.

Există două anestezice: Mepivacaina şi Articaina, care sunt injectabile. Celelalte sunt Lidocaina şi Bezocaina, care se aplică pe ţesut. Niciunul dintre acestea nu se înghite. Cantitatea de anestezic ce se aplică pe kilogram/corp este de 0,7 mg, astfel încât se pot administra, la un pacient de o greutate normală, 7-8 anestezii. Lidocaina este un anestezic cu 10 la sută substanţă activă, aşa se găseşte ea la furnizori şi se aplică pe arcada dentară. De regulă, cam patru pufuri.”

Vă amintiţi că în declaraţia pe care a dat-o la poliţie, medicul stomatolog încriminat a spus că a dat patru pufuri pe arcada superioară şi trei pe cea inferioară. Deci, ca la carte.

Scandalul dentistului acuzat de abuz. Date extrem de importante pentru anchetă

În ceea ce priveşte pierderea cunoştinţei pacientului în urma unei astfel de anestezii, medicul Liviu Andrei Capră este la fel de categoric: „Niciodată, în urma aplicării acestor anestezice, pacientul nu îşi pierde cunoştinţa. Vă dau şi un exemplu. La un copil, care are 15-20 de kilograme, se pot da două pufuri, fără să aibă nimic. Este posibil ca pacientul să facă o alergie, care să se manifeste prin umflarea limbii sau înroşirea ţesuturilor, dar în nici un caz nu-şi pierde cunoştinţa”.

După cum vă amintiţi din declaraţia dată la poliţie, medicul stomatolog încriminat spune că Ştefaniei i s-a făcut rău. Și-a pierdut cunoştinţa, după care a dormit la el acasă câteva ore bune.

Există clinici unde, pentru o lucrare dentară, se face anestezie generală. Nu este cazul policlinicii unde s-au petrecut faptele reclamate. Iar această anestezie generală, în nici un caz nu este făcută de către stomatolog. Pentru că ar fi o depăşire a competenţei. Anestezia este făcută de un medic de specialitate şi sub stricta lui supraveghere.

Despre ce spune deontologia medicală în legătură cu luatul pacientului aflat în dificultate acasă la medic, lucrurile sunt şi mai clare. Nu se face aşa ceva! Fiecare cabinet stomatologic trebuie să fie dotat cu trusă de prim ajutor, iar medicul are două obligaţii în cazul în care unui pacient i se face rău: să anunţe imediat salvarea şi să-i acorde acestuia primul ajutor până la sosirea echipajului de pe ambulanţă.

Ori, vă amintiţi că medicul stomatolog acuzat recunoaşte, chiar în declaraţia pe care a dat-o la poliţie, că a luat-o pe Ştefania la el acasă. Unde a ţinut-o câteva ore, în dormitor, pentru că adormise.

Măcar şi pentru asta, şi tot trebuia suspendat până acum.

CITIȚI ȘI: Exclusiv EVZ. Dentistul acuzat că își abuza pacientele are palmares bogat