Dragoș Cerăceanu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare pentru favorizarea infractorului.
Potrivit Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, procurorul Dragoş Cristian Cerăceanu ar fi obţinut informaţii din dosarul unui coleg de serviciu şi ar fi încercat să o favorizeze pe Cosmina Sascău, angajată a casei de amanet Mega Aur SRL Craiova, arestată anul trecut pentru delapidare.
În ianuarie 2013, când procurorii efectuau cercetări în dosarul de delapidare, procurorul Cerăceanu l-ar fi spionat pe colegul de birou care discuta cu ofițerul de poliție despre caz. Apoi, „prin furnizarea de informații care urmau să fie administrate în cauză, să fie de natură a o determina cu ușurință pe Sascău Cosmina să-i acorde favoruri sexuale. Miza pe tinerețea și naivitatea martorei, aspecte invocate de ofițerul de poliție“, se arată în rechizitoriu.
Cosmina Sascău (24 ani), din Sfinteşti- Teleorman şi Dorina Afrem (46 ani), din Craiova, au fost arestate în 1 februarie 2013, pentru 29 de zile, pentru comiterea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi depalidare, respectiv instigare la comiterea celor două infracţiuni.
Poliţiştii de la Investigarea Fraudelor Dolj au stabilit că Sascău, în calitate de funcţionar economic la Mega Aur SRL Craiova, și-a însușit 372.994 de lei din casierie, în perioada iulie-decembrie 2012, întocmind în fals 67 de contracte de amanet. Acestea atestau în mod fictiv faptul că a primit bijuterii din aur în schimbul sumelor de bani împrumutate.
Po li țiștii craioveni au stabilit însă că tânăra a fost determinată să falsifice contractele de amanet de o altă angajată a casei de amanet, respectiv Dorina Afrem. La recursul din 5 februarie 2013 magistrații Tribunalului Dolj au înlocuit măsura arestării cu obligarea de a nu părăsi ţara pe 30 de zile, pentru ambele angajate ale casei de amanet.
Procurorii au aflat însă că, înainte de arestarea preventivă a celor două angajate, procurorul Dragoș Cristian Cerăceanu ar fi obținut informații din dosarul întocmit de un alt procuror pe numele celor două femei și ar fi încercat să o favorizeze pe Cosmina Sascău.
A crezut că este reținută pentru că a refuzat avansurile
Anchetatorii au reţinut că, în zilele de 29 şi 30 ianuarie 2013, în calitate de procuror, Cerăceanu a folosit în mod direct şi repetat informaţiile dintr-un dosar penal aflat în instrumentarea altui procuror. Concret, procurorul a anunțat-o pe învinuita din dosarul colegului de birou că îi sunt ascultate telefoanele și că urmează să fie reținută. În schimbul informaţiilor, procurorul a sperat că va reuşi să întreţină relaţii sexuale cu aceasta. Ulterior, procurorul Cerăceanu s-a dus la căminul în care locuia tânăra de 23 de ani, însă avansurile acestuia au fost refuzate.
După ce cele două învinuite au fost reținute, Cosmina Sascău le-a povestit poliţiştilor despre întâlnirile cu procurorul şi că ea credea că fusese reţinută pentru că refuzase avansurile acestuia. Cazul a fost preluat de procurorii DNA, care l-au trimis în judecată pe procurorul craiovean.
Suspendat din magistratură
Ulterior, Curtea de Apel Craiova l-a condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. Hotărârea a fost atacată cu apel de inculpat, dar acțiunea i-a fost respinsă ca nefondată la instanța supremă. Procurorul Cerăceanu a activat la Parchetul Județean Slatina, apoi a ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova în decembrie 2011. El are o vechime în funcția de procuror de 3 ani și jumătate, fiind absolvent al Institutului Național al Magistraturii. Soția sa este medic. Cerăceanu a fost suspendat din funcție de Consiliul Superior al Magistraturii.