Evenimentul Zilei > EVZ Special > EXCLUSIV EVZ. Primarul le-a furat pământul țăranilor și i-a păcălit să-l voteze din nou
EXCLUSIV EVZ. Primarul le-a furat pământul țăranilor și i-a păcălit să-l voteze din nou

EXCLUSIV EVZ. Primarul le-a furat pământul țăranilor și i-a păcălit să-l voteze din nou

Sătenii din comuna ieșeană Dumești au rămas fără terenuri, după o fraudă de 400.000 de euro comisă de primarul localității, Mihai Sabaiduc.

Aproape 20 de familii ieșene din Dumești au ajuns să are terenuri aride sau să lucreze pentru alții pe propriul lor pământ, după ce primarul le-a păcălit și le-a furat proprietățile.

Cu mâinile pline de negreața pământului, nedormite și tocmai suprataxate de un taximetrist din Capitală care le-a luat 45 de lei pentru o cursă de 10 lei, dumeștenele Eugenia Butnaru și Natalia Moisă au venit în București. Ele voiau să se plângă de nedreptatea în care trăiesc.

Ultimii doi primari din comună, Mihai Sabaiduc (PNL) și Constantin Gheorghiu (PSD), au modificat actele de proprietate ale localnicilor pentru a lua terenurile țăranilor de lângă Drumul European 58 (Halmeu- Iași-Sculeni). Astfel, Sabaiduc fie le-a anulat actele de proprietate, fie le-a oferit alte terenuri aride în satele învecinate.

Mai exact, edilul a profitat de faptul că știa pe unde va trece drumul european și a schimbat în acte proprietarii terenurilor de pe traseul șoselei. După ce au fost păcălite, cele două ieșence, care toată viața au lucrat doar pământul, au învățat în ultimul an: să caute legi în Monitorul Oficial, să citească ordine cadastrale și să observe nereguli în hotărârile primarului. „Noi nu facem politică, nu ne interesează cine este primar, vrem doar să ni se refacă actele, să ni se dea dreptul de proprietate pe terenurile pe care le muncim de o viață”, ne asigură Butnaru aproape plângând și rugându-ne, totodată, să o ajutăm să ajungă la Gară cu metroul ca să nu mai dea de un alt taximetrist găinar. Altfel, biletul Iași-București ajungea să fie mai ieftin față de două curse cu taxiul în Capitală.

Judecat pentru falsuri

Neregulile relatate de ieșence sunt confirmate și de procurori. În 2012, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a decis trimiterea în judecată a opt persoane, printre care și actualul primar al comunei Dumești, Mihai Sabaiduc. Ei au fost acuzați că au pus în aplicare un mecanism prin care au dobândit în mod ilegal mai multe terenuri situate pe raza localităţii Dumești. Prejudiciul produs propriului electorat de grupul lui Sabaiduc a fost de 400.000 de euro.

„L-am votat, a spus că repară el totul”

În timp ce explicau detaliat, ca niște ingineri cadastrali, modul cum a falsificat gașca lui Sabaiduc actele și cum, dintr-o dată, în 2009-2010, lotul lor de pământ a dispărut, le-am întrebat pe ieșence cum de l-au ales tot pe Sabaiduc ca primar în 2012. „Noi, păgubiții, am fost la primar în audiențe și l-am întrebat de ce ne-a distrus, că asta a făcut când ne-a luat pământul? Ne-a răspuns că este o eroare și că repară. El a stricat, el va repara! Să nu-i facem și alte greutăți”, ne spune Eugenia Butnaru. „Poate că am greșit, dar nu știam ce să facem. Noi nu doream să aibă pimarul probleme, ci doar să avem terenurile înapoi”, adaugă și Natalia Moisă. Cele două femei, alături de alte 16 familii din Dumești, așteaptă acum ca procesul început la Tribunalul București să se termine, pentru a putea reintra în posesia titlurilor de proprietate asupra pământurilor.

Edilul redacta cereri în fals, în numele sătenilor

Conform procurorilor DNA, grupul lui Sabaiduc cumpăra mai întâi terenuri agricole la prețuri modice, fără valoare imobiliară, aparţinând unor persoane cu vârste înaintate. Pasul doi viza, pe baza falsurilor, schimbarea scriptică a amplasamentelor acestora cu unele noi, în zona cu potențial imobiliar a Drumului European.

Pe tot parcursul derulării acestui mecanism, vânzătorii au fost în permanență în eroare cu privire la actele pe care le încheiau, au scris în referat procurorii DNA.

„Interpretează greșit”

Despre modul de lucru al primarului din Dumești, procurorii au mai explicat: „Pe baza unei documentații întocmite în fals de Constantin Butnariu, Constantin Gheorghiu și Mihai Sabaiduc, pentru a crea aparenţa de legalitate a acestor modificări, inculpații redactau în fals, în numele vânzătorilor, cereri către Comisia locală de fond funciar Dumești, având ca obiect schimbarea amplasamentelor terenurilor”.

La rândul său, primarul a declarat, pentru EVZ, că votantele sale cer pământuri asupra căruia nu au niciun drept. „Nu au dreptate, interpretează greșit anumite acte și legi”, ne-a spus Sabaiduc.

Publicat in categoriile: EVZ Special
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: