Dan Radu Ruşanu şi-a dat, ieri, demisia din funcţia de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). A fost primul său gest după ce a fost încarcerat pentru 30 de zile, fiind acuzat de fapte de corupţie.
Procurorii DNA sus ţin că Dan Radu Ruşanu (64 de ani) a constituit un grup infracţional organizat la care au aderat mai mulţi subordonaţi ai acestuia, dar şi milionarul Ilie Carabulea, cel care controlează societatea "Carpatica Asig". Interesul lui Ruşanu era controlul ASF, protejarea Carpatica Asig şi promovarea unor apropiaţi în funcţii cheie din sistemul asigurărilor. Una din acuzaţiile cele mai grave aduse lui Ruşanu este cea de iniţiere a unei Ordonanţe de Urgenţă, promovată de finul său, deputatul PNL Daniel Chiţoiu, fost vicepremier şi ministru de Finanţe. Actul normativ privea modificarea funcţionării ASF. Prin această Ordonanţă a putut fi îndepărtat Daniel-George Tudor din funcţia de vicepreşedinte al ASF. În acest dosar are calitatea de suspect şi fina sa, Laura Chiţoiu, director în cadrul ASF. Interceptările Potrivit documentelor obţinute de "Evenimentul Zilei", în dosarul "Carpatica", primele interceptări şi înregistrări ale unor convorbiri telefonice au fost efectuate în baza mandatului de siguranţă naţională nr. 003394/2013, emis de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Aceste convorbiri sunt, în prezent, declasificate. Autorizaţii de interceptare în acest dosar au mai fost emise de Tribunalul Bucureşti şi de Curtea Supremă. Trei angajaţi din cadrul ASF au acceptat să dea declaraţii la DNA în care au povestit cum a funcţionat instituţia după ce la conducere a fost pus Ruşanu. Declaraţii sub acoperire Deoarece exista suspiciunea că activitatea profesională a acestora, ca angajaţi ASF, ar fi pusă în pericol, ca urmare a declaraţiilor, au primit statut de "martor ameninţat". Este o instituţie nou introdusă în noul Cod de Procedură Penală, similară cu cea a "martorului sub acoperire". Cei trei au primit nume de cod, Radu Bălteanu, Sînziana Vulcănescu şi Diana Neagoe, numele lor real fiind protejat. Ei au povestit despre modul în care ASF a fost condus de Ruşanu.
- Şefii ASF dau înapoi primele uriașe în RATE. Daniel Dăianu a returnat TOȚI BANII. Rușanu a demisionat, direct din AREST
"Şi-a adus oameni loiali din Parlament" Sînziana Vulcănescu: "Menţionez că, după venirea domnului Ruşanu Radu la conducerea ASF, acesta fie a adus şi a pus în funcţii de conducere foşti funcţionari din Parlament loiali acestuia, fie şi-a apropiat persoane care lucrau de mai multă vreme în cele trei sectoare de supraveghere financiară, creînd o adevărată reţea, prin intermediul căreia dispunea, în mod discreţionar, în activitatea ASF-ului. Precizez că apropiaţii acestuia, în momentul în care le era adus la cunoştinţă că ceea ce cereau încalcă legea, spuneau nonşalant că nu este nicio problemă, că se poate schimba oricând orice reglementare, prin Parlament… Precizez că în cadrul consiliului, după plecarea lui Tudor Daniel George, nu s-a mai opus nimeni la deciziile domnului Ruşanu Radu, toţi votând conform intereselor acestuia." "Se instaurase o stare de temere generală" Diana Neagoe: "Precizez că doamna Chiţoiu Laura Elena, în momentele în care considera că o persoană din cadrul ASF devenea incomodă pentru aceasta sau, pur şi simplu, dacă asocia persoana respectivă ca fiind omul lui "X", iar acel "X" era cineva cu care dezvolta un conflict, profera ameninţări cu desfacerea contractului de muncă, deşi nu avea nici obiective şi nici competenţa legală de a face acest lucru. De altfel, aceasta instaurase o stare de temere generală în cadrul Direcţiei de autorizări şi avizări. Aceste demersuri le-a adus la îndeplinire faţă de doamna Radu Mirela, "care a reuşit" să ocupe funcţia de director avizări doar pentru o zi, în luna decembrie 2012, când doamna Chiţoiu Laura Elena era director adjunct la Direcţia Avizări". Preluarea controlului Radu Bălteanu: "Cunosc că au fost mai multe încercări de îndepărtare a unor membri, astfel, ajungându-se de la 17 membri la 11 membri şi, ulterior, la 9 membri, din motive de preluare a controlului consiliului de către domnul Ruşanu şi pentru îndepărtarea unor persoane incomode, asta pentru a putea, în primul rând, controla Direcţia de control... întrucât în Parlamentul României, din cauza atitudinii pe care a avut-o domnul Ruşanu Dan, şi anume, de eliminare a tuturor persoanelor incomode, nu mai avea susţinere politică nici din partea PSD, nici PNL. Aşa cum s-a văzut la Camera Deputaţilor, s-a hotărât emiterea unei Ordonanţe care să aibă inserate condiţii ce nu puteau fi îndeplinite de către vicepreşedintele pe asigurări, Tudor Daniel. De altfel, cunosc că a existat o discuţie între domnul Ruşanu Dan, domnul Chiţoiu şi Tudor Daniel, în care domnul Chiţoiu l-a ameninţat cu emiterea unei ordonanţe pe Tudor Daniel, dacă va fi cazul". "Cunosc, de asemenea, că au existat discuţii în cadrul PNL, în care domnul Chiţoiu şi domnul Ruşanu au încercat să impună ca vicepreşedinte de asigurări pe domnul Mîrzac Marian." RADU BĂLTEANU martor ameninţat
- Radu Ruşanu a demisionat de la preşedinţia ASF
Naşul: "Noi, în şedinţă, propunem ce vrem noi" Dan - Radu Ruşanu şi-a pus oamenii loiali în funcţii cheie din cadrul ASF. Toate deciziile în cadrul instituţiei se luau doar cu acordul său. Fina sa, Laura Chiţoiu, a fost interceptată atunci când discuta cu omul său de încredere Procurorii DNA au arătat că Dan Radu Ruşanu era cel care avea ultimul cuvânt în ASF. Două afirmaţii ale acestuia, dintr-o discuţie cu Silviu Corneliu Moldoveanu, succesorul în funcţia de vicepreşedinte al lui Daniel Tudor, sunt elocvente. "Cornele, nu ştiu cine a propus, dar noi în şedinţă propunem ce vrem noi", "Io am semnat-o aşa, i-am dat drumul cum au zis ei în şedinţă, spunem ce spui tu, adică votăm ce spui tu", spunea Ruşanu. Discuţiile Laurei Chiţoiu Mai multe discuţii telefonice şi schimburi de SMS-uri, dintre Marian Mîrzac şi Laura Chiţoiu, au fost folosite ca probă împotriva lui Ruşanu, după cum "Evenimentul zilei" a dezvăluit în ediţia de ieri. Laura Chiţoiu era informată pas cu pas despre modul în care era promovată OUG, necesară pentru debarcarea lui Daniel Tudor. Săgeata şefului Mîrzac era amic bun cu Ruşanu, potrivit interceptărilor, iar despre situaţia din ASF, el se lăuda: "…de fapt, eu cu unchiu’ conduceam acolo…" De fapt, el era "săgeata" lui Ruşanu şi era cel care trimitea mesajele acestuia către diverşi membri ai grupării. Tot el i-a relatat Laurei Chiţoiu cum a decurs întâlnirea cu Daniel Tudor. "Las că am vorbit şi eu astăzi cu...cu unchiul şi: "Bă, c-aţi încercat de...două ori pân-acum să mă daţi jos şi n-aţi reuşit"...şi ştii ce i-am zis? "Păi şi ce crezi, că ne-am oprit aici?"...S-a uitat la mine cu ochii ăia beliţi," povestea încântat Mîrzac.
- Membrii ASF, audiaţi în Senat în legătură cu sumele câştigate în 2013
"Are nevoie de mine în luptă" Potrivit DNA, poziţia de lider al grupului infracţional în cazul lui Dan-Radu Ruşanu apare şi dintr-un schimb de SMS-uri dintre Marian Mîrzac cu soţia sa, Olimpia. Mîrzac, fost director la Carpatica Asig, era membru neexecutiv în cadrul ASF, iar Ruşanu i-ar fi promis o funcţie de conducere. Marian Mîrzac: Am cam terminat. Mă duc la Ruşanu, după. Olimpia Mîrzac: Dumnezeule, zilnic acum? Marian: Pai am înţeles că are nevoie de mine! În lupta cu dementul! Din cauza lui nu mai vine la FIAR (n.r. - Forumul Internaţional de Asigurare- reasigurare) !!=D Olimpia: Dacă i-a mâncat undeva, să îl pună. Marian: Mda…în ritmul asta o să plece =)). Olimpia: Şi te pun pe tine? Marian: 😀 Evident!
- EXCLUSIV EVZ. Caracatiţa din Asigurări. Dovada care l-a băgat în arest pe "naşul" Dan-Radu Ruşanu