Liberalii au anunțat la sfârșitul lunii februarie că au datorii istorice, cumulate după fuziunea cu PDL, de 6 milioane de euro, din care PNL a achitat reeșalonat un milion euro. Membrii formațiunii au votat în unanimitate măsura de virare către partid a unei indemnizații pe an. "Evenimentul zilei" a aflat că decizia nu poate fi aplicată pentru că formațiunea nu a centralizat o evidență a tuturor oamenilor din filiale.
"Toți sunt foarte încântați de soluția asta, pentru că sunt sume mici adunate de la mulți oameni. Ei sunt conștienți că partidul trebuie să aibă niște fonduri, de aceea au votat toate filialele această măsură adoptată în BPN. Totuși, noi nu am pus-o în aplicare, pentru că ne trebuie mai multe date din județe. De exemplu, nu știm ce indemnizație are un consilier unei comune din județul Alba și atunci trebuie să le cerem lor. Sau câți viceprimari. Știm câți consilieri au, dar nu știm și câți viceprimari. Lucrăm la situația aceasta, ca să fie clară și apoi spunem pe fiecare județ cât are fiecare. Un consilier local dintr-o comună are undeva la 150 lei. El dă 150 lei pe an. Consilierii județeni au 700 lei. ”, au explicat, pentru EvZ, surse liberale.
Liberalii estimează că până la sfârșitul lunii aprilie vor putea avea o evidență clară a organizațiilor județene, în baza căreia să înceapă să colecteze banii. Termenul de achitare a datoriilor istorice ale PNL este sfârșitul anului 2018.
"Important este ca PNL să aibă un secretar general funcțional care să răspundă unei probleme acute a PNL și anume o datorie de 6 milioane de euro. Această datorie trebuie rezolvată, trebuie găsită o modalitate transparentă și legală de mobilizare a resurselor financiare ale partidului și să putem cu acest confort legal și financiar să ne punem în practică misiunea", a spus președintele interimar al PNL, Raluca Turcan în legătură cu sumele istorice pe care trebuie să le achite partidul.