Omul de încredere al fostului director de la APIA care dorea o șpagă de 1,2 milioane de euro era obsedat de microfoane. Banii erau spălați prin lucrări de construcții fictive. Controlul Agenției era asigurat de trei politicieni, printre care și un reprezentant al „vechilor structuri”.
În urmă cu un an exploda dosarul „Șpagă de milioane de la APIA”. Atunci era arestat directorul adjunct al instituției, conservatorul Aurel Pană, după ce a cerut 10% din valoarea unei tranzacții cu ulei pentru săraci. Mita era negociată în mașina unui prieten care dădea ture în jurul spitalului Colțea. Conform documentelor din dosar, omul de încredere al directorului era disperat să facă rost de bani deoarece „toată lumea fierbe la momentul actual, concedii, amante, haine...”. Între timp, prietenul lui Pană a recunoscut faptele și a fost condamnat cu suspendare.
Cei trei mari de la APIA
Voinea ținea legătură cu conservatorul Aurel Pană prin intermediul secretarei acestuia. El încerca să obțină date despre licitație folosind un limbaj codificat. „Vă rog să mă anunțați când ajunge boss în birou...Poate îmi dați și mie puțin desert, eu știu...ceva dulce și zemos”.
După câteva zile, când lucrurile au început să scârțâie deoarece martorul denunțător nu s-a arătat dispus să scoată din buzunar 1,2 milioane de euro, Voinea a început cu amenințări. „Dar nu știți cum a fost băgat dumnealui în ședință. S-a pus problema de Corpul de Control, să-l trimită la dumneavoastră..Spuneau toți...Își bate joc de noi..Înțelegi, are de dat mai departe raportare. Sunt chestii și de partid și de oameni.”
Într-o altă interceptare, Voinea explica cum spală banii. El aducea o echipă de așa ziși muncitori îmbrăcați în salopete, ei se făceau că muncesc și, după o săptămână, vira banii pentru o presupusă lucrare de amenajări exterioare. Planul a fost dezvăluit într-o interceptare telefonică aflată la dosar. „Vin flăcăii mei, stau o săptămână acolo, îmbrăcați, să-i vadă lumea cum sunt...toată ziua murdari, stânga dreapta, dau, fac dreg”.
STENOGRAME: Diferența dintre salteaua pneumatică și șezlong, în vacanță
Într-o discuție din iulie 2013, Voinea încearcă să-l convingă pe denunțător să plătească măcar o parte din șpagă deoarece începe perioada concediilor și șefii pleacă în vacanțe cu buzunarele goale.
Mugur George Voinea: Și știți de la ce-a pornit discuția? Că ministrul (Daniel Constantin - n. r.) a plecat în concediu. Înțelegeți? Și se aștepta să plece și el cu (neinteligibil)... Și am crezut că până pleacă se-ntâmplă ceva. Acela p-acela, acela pe mine și eu v-am sunat!
Martor: Auzi, bă, mie nu-mi plac discuțiile tensionate. Până la urmă am intrat într-o...
Mugur George Voinea: Păi dacă acela, dacă acela în loc să stea pă saltea pneumatică stă pe șezlong... Puneți-vă un pic în locul ăstora să vedeți că...aaa...aveți facultatea de empatie, doar trei minute să vă puneți în locul lor și să vedeți următoarele lucruri: s-a făcut contractul, s-a făcut graficul, a-nceput lucrarea și nu se vede nimic. În condițiile în care toată lumea fierbe la momentul actual, concedii, amante, haine...”(...) Într-o altă discuție, Voinea se lăuda cu „productivitatea” sa în materie de șpăgi.
Mugur George Voinea: Eu scot câte 100 de milioane pe zi.
Martor: A, d-aia te-au lăsat să faci concediu.
Mugur George Voinea: M-auziți? Șefu, m-auziți? Deci eu scot câte 100 de milioane pe zi...
Martor: Da mă, da...
„Evenimentul Zilei” a dezvăluit, în ianuarie 2013, faptul că alimentele de la UE nu mai ajung la românii cu venituri mici. Asta, după ce Agenția pentru Plăți aflată atunci în subordinea ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, condusă până anul trecut de Gheorghe Benu, a încheiat contract cu o firmăfantomă din Bulgaria. Denumită VI EM Corporation Eood, societății i s-au achitat aproape 27 de milioane de euro pentru livrarea uleiului și făinii ce trebuiau distribuite românilor nevoiași prin programul derulat de UE. Societatea a încasat banii, dar nu a adus alimentele nici până în prezent. Din ianuarie 2013 și până în prezent, șefii de la APIA au promis de mai multe ori că oamenii își vor primi alimentele și că se vor recupera banii de la firma bulgară. Niciuna din promisiuni nu a fost respectată, iar peste 350.000 de oameni nu au mai primit alimentele care erau plătite de UE.