De la începutul săptămânii, după instaurarea guvernului Orban și numirea chirurgului Victor Costache ca ministru al Sănătății, dr. Andrei Baciu a revenit în clădirea din strada Cristian Popișteanu, pe funcția de consilier.

Baciu se simte timorat în noua postură profesională, având în memorie linșajul de care a avut parte în noiembrie 2015. La vreamea respectivă, mai multe poze dintr-un pictorial realizat în vremea studenției, când, ca orice tânăr care avea mare nevoie de bani ca să se întrețină, au reapărut, făcându-i pe contestatarii săi să-l ia în derâdere. Pe de altă parte, de atunci și până acum, Andrei Baciu a avut un parcurs profesional ascendent, oferind proiecte sustenabile și utile colegilor săi din PNL, dar și organizând congrese medicale de talie mondială, unde au fost prezenți oameni din conducerea Organizației Mondiale a Sănătății.

Ministrul vede în el un om de bază

Noul ministru al Sănătății, conferențiarul Victor Costache consideră că a făcut o bună alegere oferindu-i lui Baciu funcția de consilier, având mare încredere în capacitatea lui de a gestiona problemele din sistem. De asemenea, ministrul consideră că Baciu și-a dovedit aptitudinile profesionale în perioada în care a lucrat la numeroase proiecte de sănătate în cadrul partidului din care face parte.

Despre Victor Costache:

Doctorul Victor Costache este un renumit chirurg cardiovascular.
Absolvent al Facultăţii de Medicină din Iaşi, în anul 1998. După primul an de rezidenţiat efectuat în țară, a plecat în Franța, unde a reȋnceput rezidenţiatul de la 0. S-a specializat în chirurgie cardio-vasculară şi toracică. A practicat chirurgia cardiacă la Institutul Inimii din Quebec, la spitalele universitare din Grenoble şi Toulouse şi a fost coordonatorul serviciului public din Annecy.

În iunie 2013 s-a alăturat proiectului Spitalului European Polisano din Sibiu, unde conduce Secţia de Chirurgie Cardiovasculară şi Toracică. La acest spital s-au făcut mii de operaţii în ultimii ani de zile, iar rata de mortalitate în Centrul de Boli Cardiovasculare a fost de doar 1%.
De numele lui Victor Costache sunt legate primele intervenţii pe cord deschis realizate la Sibiu, înființarea unui centru de excelență în Chirurgia Cardiacă Minim Invazivă, singurul din Transilvania, dar şi nenumărate operaţii efectuate în premieră mondială, europeană sau naţională:

▪️ prima operaţie la nivel mondial de înlocuire a valvei mitrale prin abord minim invaziv cu tehnologia de sutură automată
▪️ primul caz din Europa de înlocuire endoscopică a valvei aortice cu tehnologia de sutură automată
▪️ prima plastie mitrală endoscopică realizată cu ajutorul dispozitivului de ultimă generație Memo 4D, din Europa de Est