EXCLUSIV EVZ. Influența baronului Adrian Duicu a funcționat! Penalii de la Mehedinți voiau să conducă Justiția

Ministrul Justiției a propus-o pe Elisabeta Ponea, nevasta șefului IPJ Mehedinți, pentru funcția de șef la judiciar în DNA, înainte de izbucnirea scandalului schimbării procurorului Papici. Ulterior, Robert Cazanciuc și-a retras propunerea. Pentru a câștiga procesul cu ANI, Adrian Duicu i-a promis lui Ponea funcții mari, pentru el, nevasta-procuror și sora-judecător.

Președintele Consiliului Județean Mehedinți, Adrian Duicu, șeful Poliției de județ, Constantin Ștefan Po nea și președintele PSD Orșova, Constantin Popescu au fost reținuți de procurorii DNA într- un dosar de corupție. Ei au fost duși la instanță cu propunerea de arestare preventivă. Una dintre acuzațiile formulate împotriva lui Adrian Duicu se referă la faptul că, în perioada martie - iunie 2013, el i-a spus lui Ștefan Ponea că are influență asupra membrilor Guvernului, funcționarilor publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne sau asupra șefului Inspectoratului General al Poliției Române. Astfel, el se lăuda că îl poate menține pe Ponea temporar la șefia Poliției județene, iar apoi îl poate propulsa director adjunct la Direcția de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române. Menționăm că Ponea ar fi putut ocupa doar postul deținut de Marcian Colman, singurul din cele două posturi de directori adjuncți ocupat doar cu împuternicire.

Totodată, Duicu i-a promis lui Ponea că va determina numirea soției acestuia, Elisabeta Ponea , în funcția de șef al secției judiciare din DNA, iar dacă nu va putea acest lucru, atunci îi va obține o funcție de conducere în Ministerul Public.

SRI a intervenit salvator

Culmea este că Elisabeta Ponea, procuror la Parchetul Curții de Apel Craiova, chiar a fost propusă pentru funcția din DNA, cu puțin timp înainte de izbucnirea scandalului schimbării intempestive a procurorului Lucian Papici. „Elisabeta Ponea a fost propusă prin septembrie, atunci când au fost discuțiile să-l pună șef în locul procurorului Papici pe magistratul Gheorghe Bocșan. Era puțin înainte de izbucnirea scandalului generat de încetarea delegării lui Papici”, au declarat surse judiciare, în exclusivitate pentru „Evenimentul zilei”.

„Propunerea cu Ponea a fost făcută în lot cu procurorul Bocșan, dar ministrul Justiției a renunțat, după ce a fost informat de Serviciul Român de Informații că sunt probleme”.

Reamintim că EVZ a informat, încă din data de 19 septembrie 2013, despre intenția de a-l numi pe Gheorghe Bocșan succesor al lui Papici. Tot atunci scriam despre informațiile care circulau în zona DNA legate de discuțiile purtate la Ministerul Justiției despre dosarul lui Liviu Dragnea, procurorul Gheorghe Bocșan fiind brusc de părere că nu ar mai fi probe pentru acuzarea vicepremierului Liviu Dragnea. La vremea respectivă, procurorul a refuzat să comenteze întâlnirea și discuțiile purtate la Minister. În 23 septembrie, Papici a fost delegat pe funcție pentru trei luni, dar a fost schimbat intempestiv după 9 zile, la o zi după ce l-a trimis în judecată pe vicepremierul Liviu Dragnea, pentru frauda de la referendumul pentru suspendarea președintelui României.

Caracatița corupției locale

„Tartorul” Mehedințiului, Adrian Duicu, lăsa să se înțeleagă că se „trage de curea” cu miniștri, magistrați și ofițeri superiori din cadrul Ministerului de Interne. Din discuțiile cu șeful IPJ Mehedinţi, Ştefan Ponea, reiese că acesta deținea controlul total asupra funcțiilor cheie din județ.

Interesul de partid

Prin oameni de încredere și presiuni asupra funcționarilor din subordine, Duicu a realizat o adevărată rețea a „gulerelor albe” care acționa exclusiv în interesul său. Directoarea de spital Doina Borugă sau Zenovia Rolea, directoarea Casei de Asigurări de Sănătate din județ, precum și potenți afaceriști locali, contribuiau la bunăstarea și liniștea lui Duicu.

La începutul anului, CJ Mehedinți a rămas fără şef serviciu în cadrul Direcţiei Economice. A fost anunțat concursul, după care Duicu i-a cerut secretarului Consiliului, Mednyasky Ştefan Ladislau, să-i dea subiectele unei pile a șefului. Funcționarul s-a conformat imediat, favoritul lui Duicu a ocupat postul și Mednyasky a sfârșit prin a fi urmărit penal după ce a divulgat subiectele înainte de examen. Toate licitațiile publice din județ și mai ales achizițiile de echipamente medicale pentru dotarea spitalelor erau atent monitorizate de șeful de la CJ. Culmea penibilului a fost atinsă în momentul când „dictatorul” de Mehedinți a cerut tuturor primarilor și funcționarilor publici cu funcții din județ să plătească câte 600 de lei pentru fiecare „urare” cu ocazia sărbătorilor, felicitare difuzată pe cele două canale de televiziune pe care Duicu le controlează prin intermediul soției. Prin Adrian Bidilici și Loredana Mijache, Duicu a adunat câte 600 de lei de la primari pentru „dedicațiile” sub forma unor anunţuri scrise pe „burtiera” ecranului la cele două posturi de televiziune.

Anul trecut, șeful CJ a donat PSD 36.000 de lei în trei tranşe.

Percheziționat acasă și la birou, baronul de Mehedinți a fost adus la București și reținut pentru 24 de ore

Promisiuni onorate

Constantin Popescu este liderul PSD Orșova și consilier local. Prin intermediul său, Duicu i-a determinat pe ceilalți consilieri locali să voteze o hotărâre prin care două suprafețe de teren erau „oferite” tatălui șefului Poliției. Sora lui Ponea, judecător, trebuia să-i „aranjeze” procesul cu ANI. „Folosindu-se de împrejurarea că o persoană din familie este chiar șefa Secției de contencios administrativ și fiscal a instanței, care avea de soluționat cauza respectivă, Ștefan Ponea i-a promis lui Duicu că îi va obține acest folos, în sensul că hotărârea care se va da în cauza amintită va fi una favorabilă acestuia din urmă”, se arată în referatul DNA.

Liant între politic și justiție

Ca urmare a începerii urmăririi penale împotriva lui pentru trafic de influență și cumpărare de influență, comisarul-șef Ștefan Ponea a fost retras de la conducerea IPJ Mehedinți, funcție pe care o ocupa din anul 2009. „Viceprim- ministrul pentru securitate națională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a dispus punerea la dispoziție a ofițerului, conform prevederilor legale privind statutul polițistului”, a comunicat Inspectoratul General al Poliției Române.

Funcția de vicepreședinte al instanței s-a negociat pentru sora judecător

În schimbul câștigării procesului cu Agenția Națională de Integritate cu ajutorul surorii polițistului, Adrian Duicu i-ar fi promis lui Ștefan Ponea nu doar că vorbește cu prietenii lui din Guvern pentru numirea nevestei în funcții la parchete, dar a și plusat. Baronul de Mehedinți a determinat atribuirea ilegală a două terenuri pe numele tatălui polițistului șef și nu s-ar fi dat în lături să promită chiar și numirea surorii polițistului în postul de vicepreședinte al instanței, conform surselor EVZ.

Menționăm că sora polițistului este judecătoare la Curtea de Apel Craiova, unde conduce Secția de Contencios Administrativ și fiscal. La această secție a fost anulat raportul ANI, prin care Duicu fusese găsit incompatibil. Cazul a fost judecat de completul condus de judecătoarea Magdalena Fănuță, care a anulat Raportul ANI, după ce a amânat pronunțarea cu o săptămână. Până la ora închiderii ediției, niciuna dintre cele două judecătoare nu a putut fi contactată.

Alți nouă membri ai caracatiței

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au informat, ieri, că alte nouă persoane sunt urmărite penal în acest caz complex de corupție. Este vorba despre managerul Spi talului de Urgență Drobeta Turnu Severin - Doina Borugă (a livrat informații confidențiale despre licitație), directorul economic al CJ Mehedinți - Daniela Popescu, secretarul CJ Mehedinți- Mednyasky Ștefan Ladislau, directorul Casei de Asigurări de Sănătate Mehedinți - Rolea Elisabeta Zenovia(a luat mită), și subordonatul ei - Feraru Grigoriță (luare de mită), Șocâte Silvia și Drăghia Valentina - administrator de firmă, Adrian Bidilici și Andreea Loredana Mijache, ambii reprezentanți ai firmelor care dețin două posturi de televiziune.

 

Cum a câștigat Duicu procesul. ANI a declarat recurs

Aflat în „război” cu inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI), șeful CJ Mehedinți a câștigat pe plan local, reușind să anuleze raportul inspectorilor prin care a fost declarat în conflict de interese. Pe 21 mai anul trecut, baronul de Mehedinți se bucura, anunțând că „anchetele ANI sunt nule”. Prin Horia Georgescu, șeful ANI a făcut recurs, care se judecă la Înalta Curte de Casație și Justiție. Inspectorii consideră că decizia Curții de Apel Craiova în cazul Duicu este „nelegală și netemeinică” deoarece toate datele transmise de Registrul Comerțului arată că acesta era acționar cu 95% la firma Romrad RMN, societate care a cumpărat de la CJ două spații cu aprobarea consilierilor, inclusiv cu acordul actualului șef al Consiliului.

La Craiova se văd tonete

Cu toate acestea, o judecătoare de al Craiova a considerat că, prin respectiva hotărâre de Consiliu, s-a votat „amplasarea unor tonete” în incinta spitalului, nicidecum închirierea spațiului către firma lui Duicu. „Persoanele care dețin funcții publice sunt obligate să manifeste o atitudine neutră, imparțială și obiectivă față de interesele lor de orice natură (...) Prin urmare, reclamantul avea obligația să anunțe la începutul dezbaterilor interesul personal, faptă care, împreună cu abținerea de la vot, ar fi trebuit consemnate în mod obligatoriu în procesul verbal de ședință”, arată ANI în motivele de recurs depuse la dosarul trimis la instanța supremă. Primul termen de judecată a fost stabilit abia pentru luna noiembrie 2014, la un an și ceva de la înregistrarea dosarului.