EXCLUSIV EVZ. „Evenimentul zilei” a aflat ce se petrece la Vila Lac 3. Renovarea casei președintelui Klaus Iohannis costă peste 4.000.000 de lei.

Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat, condusă interimar de directorul tehnic Marius Grăjdan, spune că lista cu modernizările care se fac nu este o informație publică! Ca atare, vă putem spune că întreaga reamenajare a vilei prezidențiale va costa 930.000 de euro. Un cost de 845 euro/mp, foarte ridicat și pentru o sconstrucțe nouă, darmite pentru amenajrea uneia vechi. Nu știm dacă se construiește o piscină, dacă se mută pereții sau dacă doar se consolidează imobilul. RA-PPS consideră că este secret de stat.

O reședință prezidențială trebuie să aibă un anumit standard, nivel ce trebuie menținut potrivit rangului. La urma urmei, președintele României este primul om în stat. „Evenimentul zilei” nu contestă un lucru atât de evident și, în consecință, nu are a obiecta cu privire la faptul că se fac renovări/modernizări la viitoarea reședință a președintelui Klaus Iohannis - Vila LAC 3. Ceea ce vor să știe cititorii noștri - și ei cetățeni ai acestei țări plătitori de taxe și impozite - este ce renovări și modernizări se fac, când au fost aprobate, cât costă, mai ales că speculațiile pe această temă au avansat sume care variază de la un milion de euro până la două milioane de euro.

FOTO: Vila LAC 3

Lucrarea, prevăzută în planul de investiții al RA-APPS

„Evenimentul zilei” a formulat solicitări la toate autoritățile cu competențe în domeniu, de la Guvern și Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) și până la Serviciul de Protecție și Pază, responsabil de securitatea președintelui. Ne-a răspuns RA-APPS, care - după arestarea din mai 2015 a fostului director general Gabriel Surdu, acuzat de fapte de corupție - este condusă interimar de directorul tehnic Marius Grăjdan. Întrebați dacă exista în planul de investiții prevăzută o astfel de lucrare, reprezentanții Regiei au precizat: „În planul de investiţii al RA-APPS este prevăzută o poziţie denumită «Vila LAC 3 – Lucrări de consolidare si întreținere a clădirii și instalațiilor»”.

N-avem persoane, avem compartimente

Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat a răspuns și la întrebarea: „A fost făcută o solicitare privind renovarea/ modernizarea Vilei LAC 3 și dacă da, cine a făcut- o, când și cu ce motivare?”. Astfel, aflăm că lucrările au fost cuprinse în planul de investiții „la propunerea compartimentelor specializate”.

Motivul a derivat din constatările făcute în urma evaluării imobilului, după eliberarea acestuia de către fostul președinte al României, Traian Băsescu, susțin reprezentanții RAAPPS.

Lucrările au fost aprobate și banii alocați: circa 930.000 de euro. Pentru o clădire de 1100 de mp. Ceea ce duce la un calcul simplu de 845 euro / mp. Un cost uriaș, demn de un cartier de lux! Numai că nu discutăm despre o cosntrucție nouă, ci despre amenajarea uneia vechi. În care s-au mai investit câteva milioane de lei. Care nu are nici o explicație, decât dacă se construiește o altă reședință în locul celei vechi.

„În urma evaluării s-a constatat și s-au propus lucrări de consolidare și întreținere a clădirii și a instalațiilor (în conformitate cu prevederile legale)”, a precizat RA-APPS.

FOTO:RA-APPS a răspuns uneia dintre solicitările formulate de EVZ în baza Legii 544/2001 și a art. 31 din Constituție. Ce lucrări or intra la categoria „întreținerea instalațiilor"

Reprezentanții Regiei au precizat și că „Propunerile pentru lucrările la vila LAC 3 au fost aprobate și incluse în planul de investiții. Valoarea estimată pentru imobilul «Vila LAC 3» este de 4.105.200 lei”. Adică aproximativ 930.000 de euro, la cursul de astăzi al monedei Uniunii Europene.

Vila 3 a mai fost modernizată

Acestea nu sunt singurele modificări efectuate la reședința prezidențială. Și în anul 2005 s-au făcut modernizări de 955.848 de lei. Apoi între anii 2006 și 2008 s-au cheltuit alți 33.984 de lei. În anul 2005, reședința prezidențială a fost dotată cu mobilier și sisteme de supraveghere. Vila este construită pe o suprafață de 1.045 mp, are un garaj cu o suprafață de 107 mp, un teren de tenis ce măsoară peste 680 mp, un ponton de peste 128 mp. Atât „Vila 2” cât și „Vila 3” sunt ambientate cu sculpturi și picturi de patrimoniu. Cele două mai au ceva comun, anumite materiale folosite pentru interioare, cum ar fi lemnul exotic - adus din Indonezia și Brazilia-, piatră și marmură din China și India, mobilier îmbrăcat cu piele de Cordoba, tavane extensibile barisol etc, conform Tribuna.ro.

RA-PPS ține secret ce anume se modifică exact în vila prezidențială

Cum toate lucrările se fac din bani publici, logic ar fi să afle și poporul ce modificări se fac. Numai că Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) ține în secret aceste informații.

FOTO: Vedere din satelit a Vilei Lac 3, afl ată în imediata apropiere a Vilei Lac 2

„Evenimentul zilei” a formulat următoarea întrebare: „Care este lista modernizărilor care urmează a fi făcute la Vila Lac 3 ?”. Nu am întrebat dacă se schimbă locația vreunui buncăr secret și nici cu ce sisteme de protecție și pază se îmbunătățește sistemul de siguranță al reședinței prezidențiale.

„Informațiile nu sunt de ordin public”!

Cu toate acestea, Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat ne-a dat un răspuns stupefiant: „Întrucât imobilul are destinaţie de reşedinţă oficială pentru preşedintele României, informaţiile solicitate de dumneavoastră la punctul 4 nu sunt de ordin public.”! Funcționarii Regiei au evitat însă să nominalizeze textul legal în baza căruia informația este clasificată ca nefiind de ordin public.

Or, „Evenimentul zilei” a formulat solicitarea în baza unui drept constituțional și inviolabil - dreptul la informație, prevăzut de art. 31 din Legea Fundamentală. Acest drept ne dă acces orice informaţie de interes public, acces care nu poate fi îngrădit.

FOTO: Traian Băsescu a locuit în Vila Lac 3, pe perioada mandatelor sale. După eliberarea clădirii au apărut la televizor imagini din interiorul imobilului clasificat FOTO: NICU DÎRDÎIAC

Dacă știm ce oală de WC se montează punem în pericol siguranța națională

Tot acest articol obligă autoritățile publice să asigure informarea corectă a cetățenilor asupra treburilor publice și asupra problemelor de interes personal, potrivit competențelor ce le revin. Alineatul 3 al art. 31 din Constituție prevede că „dreptul la informaţie nu trebuie să prejudicieze măsurile de protecţie a tinerilor sau securitatea naţională”. Interpretând răspunsul Regiei în lumina acestui articol, rezultă că RA-APPS consideră că publicarea informațiilor despre modernizările viitoarei reședințe a președintelui Klaus Iohannis prejudiciază securitatea națională. Adică dacă spunem lumii că s-a întărit un perete, s-a eliminat mucegaiul ori s-a înlocuit tot mobilierul sau numai oala de WC punem în pericol securitatea națională!

Raportat la Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, RA-APPS ar fi putut motiva refuzul livrării informaților cerute cu art. 12, alin. 1, litera a) din legea amintită. Care ne spune că cetățenii nu au acces liber la „informaţiile din domeniul apărării naţionale, siguranţei şi ordinii publice, dacă fac parte din categoriile informaţiilor clasificate, potrivit legii”.

Surse EVZ au precizat că, în urmă cu trei ani, a fost realizată o expertizare a clădirii care a relevat că există un risc seismic de gradul 2. Zvonurile despre construcția unei piscine nu se confirmă, potrivit surselor citate.