Protestele împotriva OUG 13 adoptată de Cabinetul Grindeanu cu susținerea coaliției de guvernare PSD-ALDE i-au făcut pe oameni să dorească să se implice în politică. Totuși, în societatea civilă pare să existe o concurență în vederea intrării pe scena politică. „Evenimentul zilei” a aflat că până în prezent două partide noi vor fi înființate până.
Formațiunile sunt de centru dreapta și deja au început pregătirea în vederea înregistrării oficiale și formarea unor structuri în mai multe județe.
Partidul “#Rezist” este fondat de fostul președinte UNPR Argeș, Iulian Uță. Formațiunea de centru dreapta, liberal și proeuropeană, se delimitează de orice alt partid existent pe scena politică. Totuși, fondatorul acestuia vrea implicarea și înscrierea în partid a patru foști membrii ai Cabinetului Cioloș. Potrivit surselor EVZ, înregistrarea la tribunalul București a formațiunii „#Rezist” va avea loc vineri, la ora 11.00, urmată de o lansare oficială la localul „Berestroika” din Capitală.
„Liderul partidului va fi un fost membru al Guvernului tehnocrat al fostului premier Dacian Cioloș, care n-au fost în partide. Asta e dorința noastră de a face un partid fără vechi politicieni sau mai noi, plimbăreți, voiajori”, au explicat surse din noul partid, pentru EVZ.
Cei patru tehocrați, care pot fi subsecretari, secretari sau chiar foști miniștri vor fi prezenți la lansare, neexcluzând posibilitatea apariției chiar a fostului premier Dacian Cioloș. Noua formațiune va avea și propriu ziar care se va numi “#Rezist” și va fi tipărit în 100.000 de exemplare. Sursa principală de finanțare a partidului vine de la un om de afaceri, fost mare sportiv.
Omul de afaceri Iulian Uță, care este și fostul patron al ziarului „Profit”, a înregistrat, în luna februarie, la OSIM, marca #Rezist. Gestul a provocat un val de nemulțumire în rândul multor protestatari din Piața Victoriei, respectiv comunitatea de pe Facebook, „Corupția ucide” care i-au reproșat acestuia că este un oportunist care vrea să-și facă un capital de imagine de pe urma unei mișcări sociale. Partidul „#Rezist” are deja în vedere structuri în Timișoara, Cluj, Sibiu, Iași, Craiova, Alba Iulia.
Ce vrea #Rezist de la Cioloș
Surse din interiorul formațiunii au declarat, pentru EVZ, că au avut „o discuție atipică” cu fostul premier Dacian Cioloș în vederea unei colaborări. Varianta ideală pentru membri noii formațiuni ar fi ca Cioloș să transforme asociația „Platforma România 100” în partid și ulterior, după ce „#Rezist va mai crește”, cele două formațiuni să fuzioneze.
#Rezist acuză USR de confiscarea protestelor
Surse din interiorul viitorului partid “#Rezist” susțin că formațiunea lui Nicușor Dan este implicată în protestele din ultimele două săptămâni. „Din moment ce USR organizează întâlniri în Sibiu, în Pitești, Timișoara, etc, cu toți liderii pieței și sub același slogan „noi rezistăm”, se vede clar că mișcarea de vreo două, trei săptămâni încoace e dirijată și aranjată de USR”, au spus sursele pentru EVZ.
Surse din USR au confirmat, pentru EVZ, organizarea unor evenimente, săptămâna trecută, la care au fost invitați și manifestanții străzii. „” Noi am organizat în 17 localități din țară, reședințele de județ evenimente la care au fost invitați protestatarii care doreau să ne întâlnească să discute cu noi, iar dacă doreau să se înscrie în USR, li s-a spus care sunt procedurile.
Un al doilea partid al străzii, fără nume
O altă mișcare politică apărută în rândul protestatarilor din Piața Victoriei este tot de centru dreapta, cu valori proeuropene și liberale. Inițial ei aleseseră numele „Partidul Mișcarea Națională Rezist” (PMNR), dar din cauza că Iulian Uță a înregistrat marca „Rezist”, membrii viitoarei formațiunii încă deliberează asupra numelui, sloganului și siglei. Echipa noului partid va fi formată din persoane implicate în grupul de inițiativă „Mișcarea Națională Rezist”, care există pe Facebook.
„În grupul nostru sunt 4000 de membrii, dintre care 60 sunt foarte activi, aproximativ 300 sunt interesați de toate acțiunile noastre, dar nu știu cu ce pot ajuta sau cum să intervină. În prezent, lucrăm cu o echipă de 16 persoane. Suntem convinși de faptul că numărul lor va crește, imediat ce vom contura această inițiativă și vom implementa programul de comunicare”, au explicat reprezentanții grupului de inițiativă „Mișcarea Națională Rezist”, pentru EVZ.
Deși formațiunea lucrează la un statut, ea încă nu a decis asupra unui viitor președinte. Punctul central al noului partid este „Proclamația de la București” și doleanțele oamenilor exprimate public prin petiții, cereri și manifestații de stradă. EI se adresează celor „30% dintre cei care nu s-au simțit reprezentați la alegerile parlamentare de anul trecut și celor care au votat dar astăzi nu se simt reprezentați”.
Reprezentanții grupului au spus, pentru EVZ, că au primit deja mai multe oferte de sponsorizare, de la diverși oameni. Echipa viitoarei formațiuni vrea să finalizeze documentele necesare înregistrării partidului într-un timp cât mai scurt, urmând ca actele să fie depuse la tribunalul București.
„Au mai fost oferte, dar nu am detaliat acest subiect pentru că este prea devreme pentru a-l discuta. Nici nu ne-a interesat să verificăm de unde vin ofertele, atât timp cât nu le putem valorifica”, au explicat reprezentanții grupului „Mișcarea Națională Rezist”, pentru EVZ.
“Am primit foarte multe mesaje de susținere. Colegii noștri din grupul de inițiativă, din câteva orașe mari au format grupuri pentru deschiderea de filiale. Știm, de asemenea, că și în alte orașe precum și în diaspora avem susținători și grupuri interesate de inițiativa noastră”, au explicat reprezentanții grupului de inițiativă, pentru EVZ.
USR și Cioloș refuză colaborarea
În primă fază, această viitoare grupare politică formată din protestatari i-au abordat, pe la jumătatea lunii februarie, pe fostul premier Dacian Cioloș și pe membri USR, pentru că s-au gândit că persoanele care deja sunt implicate în politică le pot transmite și pune în practică ideile și doleanțele. Cu toate acestea, solicitările acestora au rămas fără răspuns. Astfel, ei au decis să se delimiteze complet de restul partidelor sau alți politicieni.
„Am încercat o abordare, indirectăa domnului Dacian Cioloș. Nu ni s-a răspuns. În acest moment nu mai putem discuta despre acest lucru deși, la un moment dat s-a pus și această problemă. Totuși, colegii noștri și membrii activi ai grupului consideră că trebuie să formăm un partid nou, fără a implica figuri publice care au deținut funcții politice și considerăm că dacă domnul Cioloș ar fi dorit o implicare politică, l-am fi întâlnit în stradă”, au spus pentru EVZ, reprezentanții mișcării.
Ce spun USR și PNL despre noile formațiuni ale străzii
Partidele parlamentare de dreapta consideră că este salutară decizia protestatarilor să se implice și să activeze politic. „Dacă cetățenii, protestatarii din stradă, vor reuși și vor crea o nouă forță politică, evident că e binevenită pe scena politică națională”, au spus, pentru EVZ, surse USR, adăugând că ar fi dispuși la o colaborare cu noile partide în măsura în care „valorile și principiile” acestora vor coincide cu cele susținute și promovate de USR.
Și voci din PNL consideră că este bună apariția unor noi partide pe scena politică. „Partide, cu cât mai multe, cu atât mai bine. E bine că oamenii intră în politică. Contează enorm cum pornește și dacă are oameni, dacă sunt persoane care să se coaguleze în jurul lor, dacă au un numitor comun. absolut normal să se întâmple lucrul ăsta într-o democrație sănătoasă, pentru că numai în felul ăsta poți crea într-adevăr o societate și oferi oamenilor posibilități și alegeri multiple. Așa se conduce o democrație. Nu se conduce prin stradă sau prin discurs vocal, ci prin partide care expun idei”, au spus surse liberale, pentru EVZ.
Cu toate acestea, liberalii sunt cam sceptic când vine vorba de o colaborare cu noile formațiuni. „Ca să putem colabora trebuie să știm cine sunt, să putem identifica puncte comune, subiecte comune. Rămâne să arate ei că sunt demni de încrederea publică sau că pot ei să capitalizeze electorat, cei care sunt nemulțumiți de partidele actuale”, au explicat pentru EVZ, sursele PNL.