Florin Jianu: În plină criză economică solidaritatea a fost doar din partea mediului privat

Florin Jianu: În plină criză economică solidaritatea a fost doar din partea mediului privat

În plină criză economică, solidaritatea a fost doar din partea mediului privat. În decembrie trebuiau să vină banii pentru susținerea Întreprinderilor Mici și Mijlocii. Nu au mai venit. Guvernul Orban convenise cu IMM-urile un plan de redresare. Guvernul Cîțu l-a blocat. Nu din vina premierului.

Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România, a explicat pentru Evenimentul Zilei care este starea de sănătate a mediului privat și care este perspectiva.

 Ada Meseșan: Cum se simte mediul privat prins între criza economică generată de pandemie și presiunile sindicatelor asupra Guvernului care cer măriri de salarii?

Ne puteți urmări și pe Google News

Florin Jianu:  Dacă ne referim la realitatea în care am intrat cu toții în anul 2020 când din cauza pandemiei s-au luat măsuri economice dure, atunci ar trebui să vorbim despre solidaritate între sistemul public și sistemul privat. Dar solidaritate  a fost doar din partea mediului privat.

Și angajatorii și angajații din mediul privat au fost foarte afectați de criza economică generată de pandemie. Și sunt în continuare. Din mediul public nu a suferit nimeni.

Diferența dintre venitul angajatului din mediul public raportat la venitul celui din mediul privat este de 50% în avantajul primului. În mediul public salariul mediu este de 5000 de lei pe când în mediul privat este de 3000 de lei.

Care sunt măsurile pe care le cer Guvernului, Intreprinderile Mici și Mijlocii (IMM) pe care le reprezentați?Guvernul răspunde solicitărilor mediului privat?

Florin Jianu: Măsurile de acum sunt cele care au fost stabilite cu Guvernul Orban. Dar care trebuie puse în aplicare. Respectiv fondurile despre care am vorbit că sunt necesare IMM. Banii trebuie să ajungă cât mai repede în economie. Este vorba despre sume venite din fondurile europene, dar care nu au ajuns încă în mediul privat.

Ele trebuiau să ajungă până la sfârșitul lunii decembrie 2020. Pentru că nu au ajuns și măsurile întârzie să apară, acest aspect afectează serios programele de investiții care sunt foarte necesare pentru o bună funcționare. IMM-urile sunt foarte afectate, au nevoie de aceste fonduri pentru a se reinventa sau pentru a-și reveni.

Vorbim despre fonduri europene cuprinse în cadrul multianual financiar 2021-2027 și despre Programul de Reziliență creat pentru a ajuta IMM-urile să treacă peste efectele crizei economice. Noi am cerut un task force (grup de lucru pentru rezolvarea unor probleme n.r.) național pentru asta în care să vorbim aplicat  despre cele două programe, unul de 30 de miliarde de euro și al doilea, de 40 de miliarde de euro. Pentru a-i accesa trebuie să ne mișcăm foarte repede, până în luna aprilie a acestui an.

Fostul premier Ludovic Orban a început să aplice ceva din programul privind cele 30 de miliarde de euro prevăzute pentru relansarea mediului privat. Dar Guvernul Cîțu a sistat programul. Nu din inițiativa premierului.  Cei de la USR  nu au fost de acord cu cele convenite anterior.

USR, în programul lor de guvernare, și-au asumat regândirea Programului Național de Reziliență. Noi cerem să ne întâlnim cu toții și să vedem mai repede unde merg acești bani. Mediul privat a performat mereu când a derulat fonduri europene. Nu mai este timp. Trebuie să ne mișcăm foarte repede.

Câte firme au dat faliment sau sunt pe punctul de a falimenta din cauza crizei economice provocată de pandemie? Mai au ele șanse să-și revină?

Florin Jianu:  Nu este vorba despre câte firme au dat faliment. Sunt mai puține firme închise în anul 2020 decât în 2019. Este vorba despre o suspendare a activității economice. Peste un milion de contracte de muncă au fost suspendate în această perioadă. IMM-urile sunt foarte îngrijorate de ce va urma de acum încolo. În anul 2019, IMM-urile erau preocupate de lipsa forței de muncă. Acum, îngrijorările privesc incertitudinea evoluției economice. Cât va mai dura criza economică? Când se va termina? Cât va mai ține pandemia?

Cum comentați solicitările sindicatelor care cer guvernului mărirea salariilor bugetarilor  în plină criză economică?

Florin Jianu: Cum v-am spus, cred în solidaritatea dintre mediul privat și mediul public. Odată cu cererea de mărire a salariilor, sindicatele ar trebui să solicite și indicatori de performanță pentru fiecare leu primit în plus. Dar și indicatori de performanță pentru ce primesc acum. În mediul privat așa se plătesc salariile. După performanță. În mediul public salariile s-au tot mărit, ultima oară în 2019, dar nu s-a văzut o îmbunătățire a serviciilor publice față de cetățeni. Stăm tot la cozi la ghișee, birocrația este la fel de mare.