EXCLUSIV EVZ. Cum a cheltuit jurnalistul Dragoș Nedelcu milioanele „spălate”: Vilă, Ferrari și excursii la Monaco

Detalii inedite dintr-o anchetă DIICOT, privind spălarea unor sume uriașe de bani prin firme fantomă. Societățile erau conduse de persoane cu handicap, analfabeți sau mecanici auto care au semnat la notar că vor să plece la muncă în Spania. Societățile au raportat transferuri de 100 milioane de lei, bani „negri”, proveniți din tot felul de infracțiuni. Afacerea era condusă de Ion Tomescu, care încasa un comision de 1% din valoarea achizițiilor fictive. La rețea a apelat și fostul jurnalist Dragoș Nedelcu. Acesta a investit banii „albiți” în excursii și mașini de lux.

Un afacerist discret, Ion Tomescu, este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat. În ultimii patru ani, el a spălat banii proveniţi din infracţiuni, prin folosirea unor societăţi fantomă, ai căror acționari reali erau simpli muncitori care nu știau în ce s-au băgat.

De exemplu, procurorii DIICOT arată că asociații acestor firme au declarat că „nu au știut că sunt acționari, nu au desfășurat nici o activitate prin intermediul firmelor respective”. În plus, habar nu aveau să administreze vreo societate comercială, deoarece au absolvit școala de mecanici auto. Tot ce își aduc aminte este că au semnat acte la un notar din Slatina, crezând că sunt acte pentru a fi trimiși la muncă în Spania.

Afaceri „de carton”, pe hârtie

Tomescu este acuzat că, din anul 2010, şi până în prezent, cu ajutorul a 30 de firme „fantomă”, la care el sau membri ai familiei au fost asociați și administratori, a dispus transferarea între conturile societăţilor a unor sume de bani provenite din infracţiuni. Banii au fost retraşi apoi în numerar şi înmânaţi către „partenerii” de afaceri. În acest fel, nu s-au mai plătit taxe către stat. Lui Tomescu îi revenea un comision, de 1% , din sumele retrase. Procurorii DIICOT subliniază că Tomescu a făcut, din 2010, astfel de transferuri prin firme fantomă, de 100. 000. 000 de lei.

Societățile aveau ca obiect de activitate traduceri sau consultanţă, deși unii dintre acționari au urmat o școală ajutătoare, iar alţii încasează pensii de handicap. Mulţi dintre aceştia au declarat că au acceptat să se înființeze o societate comercială în schimbul unor sume cuprinse între 100-500 de lei.

Societăţile fantomă, care au eliberat facturi, nu aveau posibilitatea de a livra bunuri sau de a presta servicii către partenerii declaraţi deoarece, la rândul lor, nu au beneficiat de bunurile sau serviciile furnizorilor declaraţi. De asemenea, nu au efectuat plăți către acești furnizori, ci doar au retras în numerar sumele de bani, fără nici o justificare legală.

Două arestări

Dragoș Nedelcu și Bogdan Viorel Mitu au fost reținuți pentru 24 de ore de procurorii DIICOT în urmă cu două zile, după ce s-au efectuat mai multe zeci de percheziții. În caz au fost aplicate măsuri asiguratorii asupra bunurilor de lux, printre care și pe autoturismul Ferrari, proprietatea lui Nedelcu. Prejudiciul înregistrat în dreptul lui Bogdan Mitu este de 5 milioane de lei. Cei doi suspecți au fost propuși la arestare preventivă pentru 30 de zile. Magistrații Instanței Supreme au decis arestarea acestora până la data de 7 noiembrie. Decizia nu este definitivă. Ei sunt acuzați de evaziune fiscală, spălare de bani și fals în înscrisuri. Cei doi au fost interceptați, supravegheați video și fotografiați pe tot parcursul anchetei.

 

Modul de operare. „Fantoma” primea 1% din valoarea tranzacției

În mai 2012, Nuts Consulting, firma lui Dragoș Nedelcu, a semnat un contract de doi ani cu o societate care a proiectat calea ferată Curtici – Simeria. În schimbul a 7 milioane de lei, Nedelcu trebuia să asigure „managementul de comunicare corporativă”. După două luni și după ce s-a emis factură pentru întreaga sumă, contractul a fost reziliat pe motiv că firma nu are acest obiect de activitate. După alte trei zile, o altă firmă a lui Nedelcu a semnat un alt contract cu aceeași societate pentru fix aceeași sumă. În doi ani, societatea de proiectări a livrat în conturile lui Nedelcu doar „5.602.679 de lei în baza unor documente justificative false”, se arată în documentele procurorilor DIICOT. Altfel spus, firma fostului jurnalist nu a prestat niciun serviciu pentru societatea de proiectare a căii ferate Curtici – Simeria.

Când s-a văzut cu milioanele în cont, Nedelcu a încercat să le „spele”, să „albească” banii, dar fără să plătească taxe la stat. Astfel, prin Bogdan Mitu, Nedelcu a apelat la salba de firme fantomă administrate de Ion Tomescu. Cel din urmă „taxa” cu 1% sumele care urmau a fi spălate. Tomescu a emis facturi false către firma lui Nedelcu în valoare de 5,6 milioane de lei pentru servicii fictive. „În realitate, o parte din bani s-a dus pe un imobil, altă parte în contul unei firme offshore din Cipru, iar a treia parte a fost cheltuită în interes personal de Dragoș Nedelcu și Anamaria Armanca, pe autoturisme de lux, un Ferrari, excursii de lux în străinătate, Monaco, Dubai, etc”, se mai arată în documentul procurorilor.

Bogdan Mitu căuta clienți pentru Tomescu. Dar nu numai atât. Printr-o firmă a sa, 11 milioane de lei, bani proveniți din infracțiuni, au fost „albiți” în sensul că au fost emise facturi false pentru servicii false de către firmele „fantomă” coordonate de Tomescu.

Demnitarii care au apelat la rețeaua Tomescu

În caz sunt implicați și doi demnitari. Este vorba de senatorul PSD Gabriel Mutu și de deputatul conservator Mario Ernest Caloianu. Potrivit DIICOT, Mutu Gabriel  este acuzat că în perioada 2009-2013 a transferat peste 1 milion de lei din contul firmei sale în conturile a cinci dintre societățile de tip fantomă administrate de membrii grupului infracțional organizat de Ion Tomescu. Într-un final, banii s-au întors la Mutu, după ce suma a fost împărțită și transferată în conturile altor societăți comerciale.

Celălalt deputat, Caloianu Mario Ernest, procurorii DIICOT au decis extinderea urmăririi penale și pentru infracțiunea de fals în declarații. În ianuarie 2014, acesta a depus declarația de avere în care a consemnat în mod fals că are ca surse de venituri doar salariul de deputat, fără a declara că obține venituri și din administrarea altor două firme pe care le controla. Deocamdată, față de cei doi demnitari nu s-a luat vreo măsură restrictivă de către procurori, cazul fiind încă într-un stadiu incipient.