Două treimi din numărul total de judecători sunt femei. Cele mai răsunătoare condamări în cazuri de corupție au fost dictate în instanțe conduse de femei. La fel, cele mai eficiente mecanisme de combatere a infracțiunilor, DNA și DIICOT, sunt coordonate de femei. Livia Stanciu, Lia Savonea, Laura Andrei, Laura Codruța Kovesi și Alina Bica coordonează Justiția din România. În plasa lor au căzut personaje infl uente, considerate intangibile în urmă cu zece ani.
Laura Codruța Kovesi ȘEFA DNA
În mai 2013, Laura Codruța Kovesi (41 de ani) era numită procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Primari din mari orașe, baroni locali care își conduceau discreționar județele de ani de zile, judecători și procurori care se credeau trimișii lui Dumnezeu pe Pământ au fost reținuți și trimiși în judecată de magistrații din subordinea Laurei Kovesi. Inclusiv fratele președintelui Traian Băsescu, Mircea, a fost reținut de procurorii DNA.
În iunie 2014, patru judecători au fost reținuți după ce au format o adevărată rețea care făcea negoț cu sentințe privind dosarele de insolvență. Capul afacerii era magistratul Mircea Moldovan. În acest dosar a picat în plasa DNA și miliardarul Dan Adamescu, reținut după ce ar fi apelat la serviciile lui Moldovan. Alți doi judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție au fost trimiși în judecată după ce au primit mită excursii la Paris pentru soluții favorabile în litigii. Baronii locali Gheorghe Bunea Stancu sau Nicușor Constantinescu se ascund acasă sau prin statele Unite de frica DNA.
Spaima „baronilor”
Livia Stanciu ȘEFA ÎNALTEI CURȚ I DE CASAȚ I E ȘI JUSTIȚIE
„Specialistă” în politicieni
Un alt personaj „cu greutate”, condamnat la închisoare chiar de Livia Stanciu, a fost Adrian Năstase, ex-premierul României. Două condamnări a contabilizat Năstase în timpul mandatului Liviei Stanciu: doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii” și patru ani cu executare în dosarul „Zambaccian”.
Un alt politician trimis în spatele gratiilor în timpul mandatului Liviei Stanciu a fost deputatul Dan Pasat, condamnat în aprilie 2013 la trei ani de închisoare cu executare pentru șantaj în formă continuată. În perioada 1980 - 1994, Livia Stanciu a fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi. Între 1994 și 2004 a fost judecător la Tribunalul Galaţi şi la Curtea de Apel Galaţi. În perioada 2004-2010, a activat ca judecător al ICCJ la Secţia Penală pe care a şi condus-o între 2007-2008. Potrivit declarației de avere, șefa Instanței Supreme deține un apartament în Galați, are două mașini (Dacia 1310 și un Matiz E) și un credit bancar de 14.265 de euro.
Lia Savonea ȘEFA CURȚII DE APEL
În martie, aceeași instanță a decis condamnarea primarului din Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu, la primit patru ani de închisoare cu executare după ce a cerut 20.000 de euro de la o echipă de arhitecți care a câștigat un concurs pentru o serie de schimbări în centru orașului.
Tot Curtea de Apel București, sub conducerea Liei Savonea, a dat o decizie „istorică” în dosarul „Transferurilor” din fotbal. În martie 2014, opt „oameni de fotbal” au fost trimiși în spatele gratiilor după ce au ascuns adevăratele sume cu care au fost transferați mai mulți jucători în străinătate. Mihai Stoica a fost condamnat definitiv la trei ani și șase luni de închisoare cu executare, fostul acționar al FC Dinamo, Cristian Borcea, a primit șase ani și patru luni de închisoare, Ioan Becali - șase ani și patru luni, Victor Becali - patru ani şi opt luni, Jean Pădureanu -trei ani şi patru luni. Fostul fotbalist Gheorghe Popescu a primit trei ani și o lună, fostul acţionar al FC Dinamo şi U Craiova, Gigi Neţoiu -trei ani şi patru luni, iar fostul acţionar majoritar al FC Rapid, George Copos, a primittrei ani şi opt luni de închisoare cu executare. Lia Savonea are o vechime de 18 ani în magistratură.
Completul care a judecat dosarul ICA a fost desemnat la sfârșitul lunii iunie și fost condus de judecătoarea Camelia Bogdan (foto). Pe 8 august, ea a decis condamnarea lui Voiculescu la 10 ani de închisoare, după o serie de termene maraton.
Laura Andrei ȘEFA TRIBUNALULUI BUCUREȘTI
Un alt mogul media, Sorin Ovidiu Vîntu, a fost condamnat, în octombrie 2012, de aceeași instanță, la doi ani închisoare pentru favorizarea prietenului său, Nicolae Popa. Într- un alt dosar, Vîntu a primit șase luni de închisoare cu executare după ce l-a șantajat pe fostul său asociat, actualul deputat PSD Sebastian Ghiță.
Lotul „Petromservice”
Alina Bica ȘEFA DIICOT
Un alt dosar intens mediatizat și instrumentat de procurorii din subordinea Alinei Bica este cazul Hidroelectrica, în care cel puțin 20 de persoane sunt urmărite penal. Acestea sunt acuzate că au pus în pericol sistemul naţional energetic şi că au prejudiciat economia naţională cu 185 milioane euro.
Un caz intens mediatizat a fost cel al fraudelor bancare, în care au fost trimiși în judecată mai mulți funcționari bancari acuzați că au acordat milioane de euro credite neperformante. În ultima perioadă, DIICOT a destructurat mai multe rețele implicate în pornografie infantilă.
Șefa DIICOT are o experiență de 18 ani în magistratură. Începând din 2006 a fost procuror şef de birou la DIICOT, iar apoi procuror şef de serviciu la aceeaşi instituţie.
Conform declarației de avere, Alina Bica areun singur teren agricol, de 1.600 de metri pătraţi, în comuna Clinceni, Judeţul Ilfov. De asemenea, are credite bancare în valoare de 1.800 de lei, 20.000 de lei şi 56.000 de euro.