Fin cunoscător al Codului Penal, parlamentarul Ioan Adam (PSD), în prezent arestat, a început să colaboreze cu procurorii DNA.
Deputatul Ioan Adam (PSD), aflat în arestul Poliției Brașov din 20 noiembrie, a început să recunoască o parte din acuzațiile DNA în dosarul „Jaful din codrii României". Adam este cunoscut ca fiind unul dintre cei mai bogați parlamentari. El a explicat că a făcut avere din cărțile pe care le-a scris. Fost judecător, în prezent avocat, Adam era membru în Comisia Juridică din Camera Deputaților.
Mărturiile
Procurorii DNA l-au acuzat că, alături de Viorel Hrebenciuc, a pus bazele unui grup infracțional organizat care avea ca țintă retrocedarea ilegală a 40 de mii de hectare de pădure, prejudiciul fiind de circa 300 de milioane de euro. Primul complice care a ajuns în vârful peniței lui Adam a fost judecătorul Lorand Ordog, de la Tribunalul Covasna. Într-o amplă declarația dată la DNA, după o săptămână de la arestare, Adam a povestit cum i-a dat acestuia o șpagă de 10.000 de euro, pentru a da o decizie de retrocedare frauduloasă în favoarea „moștenitorului” Gheorghe Paltin -Sturdza. În plus, Adam a dat detalii și despre alți complici de-ai săi, despre alte fapte de corupție, inclusiv despre colegi de-ai săi din PSD, care sunt implicați în acest dosar, susțin surse judiciare.
Soția deputatului, Roxana-Anca Adam, judecător la Tribunalul Brașov, a povestit și ea că a auzit, într- o discuție, de o posibilă mită. Ea a explicat că într-o întâlnire cu Paltin-Sturdza, soțul său i-ar fi spus afaceristului că „dacă dădeai 50.000, obțineai o hotărâre mai repede sau mai bine, ceva de genul acesta. Știu că Sturdza nu a răspuns, ceea ce m-a mirat deoarece el reacționează de obicei atunci când trebuie să plătească ceva, cu atât mai mult o sumă așa de mare”.
Afaceristul Gheorghe Paltin –Sturdza a spus procurorilor DNA că el nu a dat niciun ban judecătorilor pentru a primi sentința favorabilă. „Precizez însă că după pronunţare acesteia, dar înainte de motivarea ei, Adam Ioan, avocatul meu la acel moment, mi-a spus: «Băi, zgârcitule, dacă ai fi dat 50.000 euro, nu s-ar fi tergiversat atât». Nu mi-a spus însă că a dat el aceşti bani şi nici nu mi-a dat de înţeles aceasta din modul în care mi-a spus aceste cuvinte”, a declarat Paltin-Sturdza.
Una din probele-cheie ale DNA este agenda lui Paltin -Sturdza, ridicată la percheziții. El nota mai multe întâlniri cu Hrebenciuc sau Adam. De exemplu, pe 25 ianuarie 2012, nota: „Adam se duce la Sf. Gheorghe să vadă ce este cu recursul, de ce întârzie”.
Curtea Supremă a decis, ieri, că Lorand Ordog să fie arestat la domiciliu, dar decizia nu este definitivă.
Deputatul Ioan Adam, declarație inculpat, din 28 noiembrie 2014:
„A adus o sumă în euro în bancnote de câte 100, am numărat și am constatat că erau 6.800 de euro, din care am oprit 800 de euro, iar 6.000 i-am introdus în plicul din mașină, alături de ceilalți 4.000 de euro, plicul introducându-l în buzunarul hainei.
Țin minte că soția m-a întrebat ce fac cu acești bani, însă eu m-am eschivat. Am mers la Sf. Gheorghe, am urcat în birou la Ordog. Țin minte că mi-a arătat că au început construcțiile pe șantier, că a obținut finanțare de la Ministerul Justiției, că o firmă din Botoșani a câștigat licitația, astfel că ceea ce-mi prezentase anul trecut, în aprilie 2012, ca fiind un proiect, acesta devenea realitate. Rețin că deja erau structuri de beton ridicate.
Discuția s-a purtat în biroul acestuia. La un moment dat, ne-am îndreptat către holul din spatele biroului, unde am scos din buzunarul din interiorul hainei plicul cu cei 10.000 de euro și i-am înmânat lui Ordog Lorand.
În timp ce reveneam în birou, Ordog mi-a spus că este în regulă și că speră să rezolv problema cu Sturdza, de unde eu am dedus că se referea la restul banilor până la 50.000 euro”.
Judectoarea Anca-Roxana Adam, declarație de inculpat, din 5 decembrie 2014:
„Îmi amintesc că, în anul 2013, între orele 09-10, știu că eram amândoi în întârziere, înainte de a pleca în concediul din Grecia, cu aproximativ o lună sau două. Rețin că el s-a dus în garaj, s-a întors înapoi în casă și m-a strigat, întrebându-mă câți euro sunt în casă. I-am spus că merg să verific, am făcut acest lucru într-o casetă în care-mi țin eu bijuteriile și ceva bani, i-am spus că sunt 6.800 de euro, el spunându-mi să-i aduc pe toți.
I-am dat, el i-a numărat, după care mi-a restituit suma de 800 de euro, spunând: «Ăștia du-i înapoi». L-am întrebat ce face cu banii, iar el mi-a spus: «N-am timp, mă grăbesc să merg până la Sfântu (Sfântu- Gheorghe-n.r.)»”.
Ce mi s-a părut ciudat la acest episod a fost aceea că, în general, el nu lasă bani așa mulți în casă și niciodată nu-i ia înapoi. În plus, știu că m-a mirat că i-a luat deoarece trebuia să plătim vacanța cu ei”.