Omul de afaceri clujean, Sever Mureșan, cel care a pus bazele băncii Dacia Felix și care a fost judecat pentru devalizarea ei, întoarce foaia. Într-un dosar de executare silită în care el ar trebui să dea înapoi banii pe care i-ar fi luat din bancă, omul de afaceri detonează bomba. Devalizarea băncii ar fi fost făcută de un acționariat ilegal.
Exclusiv. Banca Dacia Felix a fost cea de-a doua înființată în România după 1990, îl avea în spate pe Sever Mureșan. Acesta împreună cu Horia Hossu. Cei doi făceau parte și din consiliul de administrație. Așa se face că spre exemplu Sever Mureșan a luat credite de 1000 de miliarde de lei de la BDF. Pentru acest lucru s-ar fi folosit inclusiv acte false.
Drept urmare atât Mureșan cât și Hossu au fost anchetați penal, ba chiar și arestați în 1997. Banca a fost preluată, mai întâi de Leumi Bank, mai apoi de către First bank. Așa se face că oamenii care depuseseră bani în ea nu au fost prejudiciați.
Mureșan, achitat, dar cu banii luați
Iar în 2009, când s-a finalizat judecarea dosarul Băncii Dacia Felix, magistrații au decis să îi achite pe cei doi inculpați. Legea cu privire la corupție numai ce fusese modificată, părea că special pentru cei doi. Oricum Hossu murise deja în 2002. Mureșan, nu, așa că a fost achitat, cu toate acestea trebuia să plătească daune.
Care nu sunt puține. Mai exact în acest moment Sever Mureșan a ar datora nu mai puțin de jumătate de miliard de lei First Bank. Cum nu și-au recuperat banii, banca a trecut la executarea silită a lui Mureșan care a ieșit la atac.
Așa se face că din cauza executării silite Mureșan cere revizuire sentinței în care s-a judecat dosarul său. Asta pentru că avocații lui au descoperit probe noi la aproape 30 de ani de la acel moment.
Exclusiv. Cum poate ajunge omul de afaceri șef la bancă, din nou
La momentul în care a devenit membru al consiliului de administrație Mureșan a folosit mai multe firme. Una dintre ele era Astra Română Capital și o alta era Sita. Doar că în 1995 Consiliul de Administrației al BDF anulează acțiunile pe care Asta și Sita le aveau.
Doar că cei care au făcut acest lucru nu erau îndreptățiți pentru că nu aveau calitatea legală de membri. Acest lucru este stipulat într-o decizie din 1996 care a anulat Adunarea Generală în care cei de mai sus erau numiți membri.
Drept urmare, pe acest algoritm și având în vedere acțiunile Asta și Sita, preluate apoi inclusiv de First Bank, Mureșan ar deține 50% din această bancă. În acest moment, magistrații au stabilit că în luna martie vor dezbate această situație.