Exclusiv. Document exploziv: Invadarea României de către sovietici în 1968 a fost iminentă! Puteam repeta la indigo soarta Cehoslovaciei. VIDEO

Exclusiv. Document exploziv: Invadarea României de către sovietici în 1968 a fost iminentă! Puteam repeta la indigo soarta Cehoslovaciei. VIDEO

În tulburele deceniu 6, invadarea Cehoslovaciei de către URSS și sateliții săi prin încălcarea Tratatului de la Varșovia a bulversat întreaga planetă. Era încă unul din episoadele tulburi ale Războiului Rece. Însă puțini știu că România a fost foarte aproape să fie ocupată de imperiul de la Răsărit. Un fost ofițer de contraspionaj a făcut dezvăluiri de senzație într-un interviu exclusiv acordat EVZ.

Colonelul (r) SRI Ioan Burdulea a fost invitatul unei ediții memorabile a emisiunii EVZ Istoric, în care a relatat multe întâmplări trăite în calitate de angajat al faimoasei Unități 0110. Aceasta se ocupa cu acţiuni de contraspionaj în ţările socialiste. În anul 1969 după invadarea Cehoslovaciei de către sovietici, a fost înființată o unitate specială care a fost cunoscută ca Unitatea 0110 (Anti-KGB).

Pe 24 noiembrie 1969, România urma să fie invadată de 150.000 de militari sovietici

Activitatea ei avea în vizor acţiunea serviciilor secrete sovietice pe teritoriul României,  Kremlinul supraveghind îndeaproape, prin agenții săi, regimul politic de la București. Invitatul a povestit că țara noastră a fost în pericol să fie invadată de trupele sovietice în anul 1968, când a fost invadată Cehoslovacia într-o acțiune de forță. În acel an, Ioan Burdulea era încă elev al Școlii Militare de Ofițeri de Informații de la Băneasa. A fost convocat alături de tinerii săi colegi într-o misiune specială la Aeroportul Băneasa. Speriați că România ar putea urma exemplul de rebeliune al Cehoslovaciei, sovieticii au luat în calcul să invadeze țara noastră.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Anul 1968 a fost de mare cumpănă pentru România. (...) Relațiile României cu Uniunea Sovietică erau deosebit de încordate. Poziția de independență față de Moscova, începută de Gheorghiu Dej și accentuată de Ceaușescu, nu era pe placul liderilor de la Kremlin. Cadrele Securității Statului nu aveau relații de subordonare față de serviciile de informații sovietice KGB și GRU”, povestește Ioan Budulea în cartea sa ”În slujba adevărului – din amintirile unui ofițer de informaţii”. Acesta îl citează pe istoricul Larry Watts, potrivit căruia, conform surselor Serviciului secret olandez, „intervenția urma să fie declanșată în data de 24 noiembrie, la ora 4.00. Se prevăzuse ca pe teritoriul României să pătrundă 150.000 militari străini”.

Informația economică valora greutatea ei în aur

În cartea menționată, colonelul (r) dă detalii despre amplele operațiuni derulate de forțele sovietice în perioada de după instalarea la cârma țării a liderilor comuniști Gheorghe Gheorghiu Dej și Nicolae Ceaușescu. În deceniul 7, de exemplu, spionii sovietici infiltrați în țară urmăreau cu precădere să obțină informații din domeniul politic, însă spionajul economic era de asemenea o miză majoră pentru marele vecin de la Răsărit. Cei mai valoroși specialiști români din economie și industrie erau adesea ademeniți de reprezentanții Agenției Economice a URSS de la București cu cadouri scumpe (bijuterii din aur, blănuri foarte valoroase etc.) sau cu sume foarte mari de bani, mai povestește Ioan Burdulea în cartea sa.

Ioan Burdulea

Sursa> Arhiva EVZ

”În slujba adevărului – din amintirile unui ofițer de informaţii”, carte ce poate fi comandată pe www.agoramag.ro, lămurește o bună parte din speculațiile care s-au vehiculat pe tema agenților sovietici în România, dar dezvăluie și alte secrete tulburi despre Securitate și celelalte instituții de forță comuniste din perioada anterioară Revoluției, despre Ceaușescu și alți lideri comuniști din prima linie, despre Gorbaciov și GRU sau KGB, dar și din perioada înființării SRI.

Ediția integrală a unui interviu-eveniment poate fi vizionată aici:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro