Evenimentul Zilei > Justitie > EXCLUSIV. DNA se pregătește să dea o lovitură grea PNL. Mai mulți demnitari vizați de anchete anti-corupție
EXCLUSIV. DNA se pregătește să dea o lovitură grea PNL. Mai mulți demnitari vizați de anchete anti-corupție

EXCLUSIV. DNA se pregătește să dea o lovitură grea PNL. Mai mulți demnitari vizați de anchete anti-corupție

Se anunță un nou lot de politicieni vizați de anchetele DNA. Majoritatea au legătură cu achizițiile făcute în pandemie.

Surse politice au declarat pentru EvZ că în perioada imediat următoare va urma un val de anchete anti-corupție în care sunt implicați mai mulți politicieni, în special din PNL.

Un interviu dat de procurorul-șef DNA Crin Bologa către Europa Liberă a confirmat faptul că mai multe dosare sunt în lucru, unele din ele fiind ca urmare a controlului Curții de Conturi. ”Am rămas în anchetă în prezent un număr de 94 de dosare iar 8 dosare au fost trimise în judecată, atât cele cu Unifarm-ul, dar am mai avut și la Brașov de boli infecțioase din Brașov, dar și de la Sfântu Gheorghe. În celelalte 94 de cauze, unele dintre dosarele noastre vor fi finalizate în perioada următoare, am încercat să indisponibilizăm bunuri în vederea recuperării prejudiciului, prejudiciul se ridică la nivelul zecilor de milioane, cel puțin, de euro”, a precizat Crin Bologa.

Şeful DNA spune că în unele dosare sunt implicate persoane cu funcţii de conducere în statul român: ”Ne interesează corupția legată de pandemie pentru că este foarte grav ca unii de cetățeni cu funcții de conducere în statul român profită de această situație gravă și să se îmbogățească pe seama bolii, a suferinței oamenilor și chiar a morții acestora”.

Sunt persoane importante de la diferite niveluri ale statului român, la nivel local dar și la nivel central. (…)

În pandemie am avut două tipuri de dosare: unele au ca obiect corupția în legătură cu achizițiile pentru combaterea pandemiei, alte dosare au ca obiect infracțiuni de corupție profitând de starea de pandemie. Au apărut mai multe tipare, s-a profitat mult mai mult de restricții, poate s-a considerat că DNA lucrează de la domiciliu, nu am făcut așa ceva”, a mai explicat șeful DNA.

Surse politice ne-au dezvăluit faptul că în rândul liberalilor există mai multe persoane care sunt vizate de acest nou val de anchete. Unele persoane sunt din anturajul lui Ludovic Orban, altele din apropierea lui Klaus Iohannis. În discuție au apărut numele lui Nelu Tătaru, Raed Arafat, dar și persoane din fostul Secretariat General al Guvernului. Se pare că nici USR nu va fi scutit de noile dosare, dar mai avem puțin de așteptat până vom vedea care sunt numele implicate.

Curtea de Conturi a trimis la Direcția Națională Anticorupție mai multe sesizări pentru posibile nereguli la achiziții făcute în pandemiei de către Ministerul Sănătății. Ministerul, condus de Nelu Tătaru, este acuzată de abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals, iar prejudiciul este de 2.875.160 lei.

Curtea de Conturi a sesizat, de asemenea, la DNA două posibile fapte de abuz în serviciu și la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, structură aflată în subordinea Departamentului pentru Situații de Urgență, condus de Raed Arafat. Prejudiciile în acest caz sunt estimate la 10.931.460 lei, respectiv 4.272.180 lei.