Evenimentul Zilei > Economie > Exclusiv. Din iarnă scapă cine poate! Avem stat sau cartel organizat? Economist: E o complicitate la jaful din factura cetățeanului
VIDEO

Exclusiv. Din iarnă scapă cine poate! Avem stat sau cartel organizat? Economist: E o complicitate la jaful din factura cetățeanului

Ajunsă la apogeu, criza sanitară se suprapune cu o altă criză teribilă: iminenta explozie a facturilor la gaze și energie electrică în iarna care se apropie. În ediția de luni a podcastului EVZ-Play, cunoscutul economist Adrian Cârciu a explicat de ce creşterea acestor facturi este doar jaf şi speculă, o complicitate cinică între instituțiile statului.

Emisiunea transmisă live zilnic, de la 12.00, pe pagina de Facebook evz.ro şi pe canalul de YouTube EVZ-Capital, a atacat un subiect fierbinte: iarna care se anunță catastrofală pentru mulți români. Robert Turcescu alături de invitații săi, Dan Andronic şi Florian Bichir au discutat alături de economistul Adrian Câciu despre motivele care ne-au dus la un alt record nedorit: cea mai mare scumpire a prețului la gaze și energie electrică din Europa în acest an.

Cartel și jaf organizat pe banii românilor

Într-o intervenție în direct, Adrian Câciu a explicat de ce vorbim de un jaf organizat în buzunarul românului, în condițiile în care la nivelul Europei prețurile la facturi au crescut cu maxim 7-14%.

„Comisia Europeană spune foarte clar că gazul s-a scumpit cu 14%, energia electrică cu 7%. Ar trebui să avem o creștere similară, dar la noi creșterile sunt de 5-6 ori mai mari. La companii prețurile au explodat. Ne spun doar ce vor ei să ne spună. Ministerul Energiei e acționar cu 36% la Enel, cu 36% la Engie. Indirect prin Fondul Proprietatea mai deține 11% la ambele. E vorba de o complicitate la jaful din factura cetățeanului, o neintervenție a acționarului. Am ajuns la un preț nu mai jos de 800 lei la energia electrică și la 600 lei la gaze. Poate pentru oameni se vor găsi soluții, dar închizi economia, școlile, închizi tot. (…) Vom ajunge la o inflație de 12-13%”.

„Va fi o scumpire a tot ce înseamnă produs”, a adăugat jurnalistul Dan Andronic.

Om de afaceri: Inflația care urmează coroborat cu salariile mici va fi groaznică

Omul de afaceri timișorean Dan Dinu, deținătorul uneia dintre cele mai mari firme de transport din vestul țării, a avertizat că în 2-3 luni scumpirea carburantului „se va resimți puternic în buzunarul omului de rând. România nu e pregătită. Capetele de tractor s-au scumpit cu 24%. Nu știu dacă românii vor trece cu brio această iarnă. Inflația care urmează coroborat cu salariile mici va fi groaznică”.

Adrian Câciu

Adrian Câciu a mai remarcat un aspect alarmant: această creștere de prețuri „care nu se poate transfera în prețurile finale la servicii înseamnă „o pierdere de competitivitate. Antreprenorii nu vor mai putea vinde spre export. Tu nu vei putea să vinzi acel serviciuucum îl vinde neamțul. Începi să ieși din piață spre zona de faliment. E un dezechilibru major al pieței”.

Adrian Câciu: Criza economică e inventată de guvern

Economistul a invocat o multiplă criză falsă provocată de putere. „E un model guvernamental. Criza sanitară e creată de guvern, vin cu măsuri inclusiv cenzura. Criza economică e inventată de guvern. Pe spatele nostru ei creează problema, vin și repară. Sperăm să vină și oameni cu creierul la ei”

În altă ordine de idei, „e bătălie mare cine își asumă meritele plafonări”, a remarcat gazda emisiunii referitor la miza politică a crizei facturilor.

Ediția integrală a podcastului poate fi vizionată aici:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa [email protected]
Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: