„Evenimentul zilei” vă prezintă detalii uluitoare care reies din ancheta DNA la Direcția Silvică Bistrița-Năsăud. În timp ce oamenii legii fac percheziții la directorul Gheorghe Ivan și la sediul firmei austriece, anchetatorii au precizat că, din datele existente rezultă că S.C. Holzindustrie Schweighofer SRL achiziţionează material lemnos de la S.C. Frasinul SRL Anieş pe fondul înţelegerilor directe dintre patronul român, Traian Larionesi, şi Karl Schmidt, director în cadrul firmei cu capital austriac. Tot din anchetă reiese că patronul firmei românești îl mituia pe Ivan cu bani și partide de vânătoare, într-o afacere în care firma străină era favorizată.
Un document exploziv intrat în posesia ”Evenimentului zilei” arată dimensiunea corupției în cazul afacerilor cu material lemnos. În perioada 16.03.2009 – 31.12.2012 - atunci când conducerea executivă a Direcţiei Silvice (D.S.) Bistriţa – Năsăud a fost asigurată de Gheorghe Ivan – director general, Daniel Ioan Pop – director, Sandru Vasile Alboi – director tehnic, Adriana Mombrea – director eceonomic - Ivan a decis ca Direcţia Silvică Bistriţa Năsăud să exploateze material lemnos, îndeosebi prin intermediul agenţilor economici cu care această entitate a încheiat contracte de prestări servicii de exploatare forestieră, deși exista posibilitatea să exploateze în regie proprie materialul lemnos alocat de către R.N.P. Romsilva pe raza celorlalte judeţe.
Cercetările au scos la iveală faptul că, după ce materialul lemnos era exploatat în numele D.S. Bistriţa – Năsăud, această instituţie vinde buştenii rezultaţi către Frasinul SRL şi Austroforest International SRL, dar sub preţul pieţei, înregistrându-se pierderi la nivelul RNP Romsilva. SC Frasinul SRL a exploatat material lemnos pe raza județelor Bistrița, Suceava și Mureș, beneficiind de susținerea lui Gheorghe Ivan, către care se întorceau foloase necuvenite.Urmare a verificărilor efectuate au rezultat nereguli în exploatarea forestieră, în sensul că SC Auroforest Internaţional SRL a exploatat o suprafaţă forestieră mai mare decât cea dată în exploatare în baza contractelor.
Anchetatorii mai punctează că Gheorghe Ivan le acorda sprijin, inclusiv prin demersuri la nivelul decidenţilor din cadrul RNP Romsilva şi al şefilor de direcţii judeţene, astfel încât firmele în cauză să beneficieze de condiţii preferenţiale - cele mai bune partizi de exploatare în privinţa calităţii lemnului şi a accesibilităţii, perioade de timp extinse pentru lucrările.Spre exemplu, din cota suplimentară de 86.100 mc alocată în anul 2013 pentru D.S. Bistriţa – Năsăud, SEIRU Bistriţa a exploatat 5.811 de mc., cea mai mare parte fiind exploatată prin intermediul firmelor agreate.
Pe fondul exploatării, prin intermediul firmelor lui Traian Larionesi, a unui volum de circa 30.000 m.c., în cursul anului 2013, RNP Romsilva, prin DS Bistriţa – Năsăud a cheltuit suplimentar 490.800 lei.
Profitul nerealizat în anul 2013 la bugetul RNP Romsilva, ca urmare a acţiunilor oneroase derulate de Ivan Gheorghe şi Traian Larionesi, este de circa 3.000.000 lei.
Din datele existente rezultă că S.C. Holzindustrie Schweighofer SRL a achiziționat material lemnos de la S.C. Frasinul SRL Anieş pe fondul înţelegerilor directe dintre Larionesi Traian şi Karl Schmidt, director în cadrul firmei cu capital austriac.
Pentru sprijinul acordat, directorul Gheorghe Larionesi a primit în mod repetat foloase necuvenite constând în:
- sume de bani încasate lunar de la S.C. Frasinul SRL în contul S.C. Prosperity SRL Bistriţa (CUI 17910345), administrată de Ivan Ovidiu, fiul lui Gheorghe Ivan.
- participarea la partide de vânătoare organizate de Traian Larionesi, pe fondurile cinegetice pe care le gestionează la nivelul judeţului Bistriţa – Năsăud.
S.C. Prosperity SRL are ca principal obiect de activitate creşterea şi vinderea de puieţi de arbori din pepiniere silvice, iar ca activităţi secundare prestează servicii de spălătorie auto şi închiriază utilaje terasiere. Gheorghe Ivan controlează firma Prosperity SRL Bistriţa prin intermediul fiului său.
SC Frasinul SRL are relații comerciale cu SC Prosperity SRL, în sensul că se decontează servicii supraevaluate sau chiar neprestate, în baza unor contracte de închiriere de utilaje.
În cursul lunii octombrie 2014, Cârdan Sorin – Dorel, împreună cu Lombrea Adriana directoarea economică a Direcţiei Silvice Bistriţa – Năsăud, au acţionat similar pe linia „rezolvării” problemelor privind datoriile pe care le avea S.C. Frasinul SRL Anieş la Direcţia Silvică Suceava, în contextul în care firma trebuia să participe la o licitaţie la nivelul acestei direcţii silvice.
În contextul controlului efectuat de reprezentanţii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, Direcţia Regională 6 Oradea, Gheorghe Ivan i-a solicitat lui Cârdan Sorin – Dorel să întocmească în fals un contract ce are ca obiect de activitate „punerea la dispoziţie a buldozerului şi prestări servicii aferente”.