Liderii coaliției de guvernare mai au la dispoziție trei săptămâni pentru a-și împărți cele patru instituții și pentru a-și selecta reprezentanții în funcțiile de conducere. Pe 31 martie Parlamentul va demara procedurile privind schimbarea conducerilor actuale.
Discuțiile dintre liderii coaliției guvernamentale privind împărțirea celor trei instituții mass-media de stat, a Avocatului Poporului, dar și a structurării Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în valoare de 30,4 de miliarde de euro continuă și astăzi.
PNL și-a luat partea leului: TVR și Avocatul Poporului
Tensiunile majore dintre miniștrii și liderii PNL și cei ai USR-PLUS pe marginea viziunilor diferite asupra PNRR, proiect de interes național pentru relansarea economiei, au amânat oficializarea împărțirii politice între șefii coaliției guvernamentale a conducerilor TVR, Radio (RRA), CNA și Avocatul Poporului.
Jurnalista TV Mădălina Dobrovolschi, în pole-position pentru șefia TVR
Dar de discutat despre cine, ce ar prelua, s-a discutat. În februarie, PNL a refăcut împărțirile politice ale mass-media de stat negociate în decembrie 2020 cu USR-PLUS și UDMR. Ca atare, PNL și-a adjudecat cu o lună în urmă conducerea TVR pentru care este pregătită nominalizarea realizatoarei tv, Mădălina Dobrovolschi, ca Președinte-Director General (PDG). Dar și instituția Avocatul Poporului. Progresiștilor de la USR-PLUS le-a revenit RRA.
UDMR, maeștri în arta negocierii
Liderii UDMR, maeștrii de treizeci de ani ai clasei politice la negocieri, au supra-licitat cerând PNL instituția pe care liberalii și-au asumat-o în februarie. Avocatul Poporului. De ce? Pentru că UDMR vrea paritate cu PNL și progresiștii, respectiv o instituție media importantă. Așa că au recurs la târguiala politică în care au mare experiență. UDMR nu este interesată de preluarea Agerpres, care oricum nu se află pe agenda imediată a schimbării conducerii.
Uniunea Maghiară vizează conducerea CNA
Potrivit surselor politice, conducerea actuală a UDMR nu este interesată nici de Avocatul Poporului pe care o consideră ca fiind o sinecură. Cei care au propus intrarea Avocatului Poporului în siajul formațiunii maghiare sunt câțiva lideri din vechea conducere a Uniunii.
Actualii șefi ai UDMR sunt interesați de conducerea Consiliului Național al Audiovizualului (CNA). Acesta a fost motivul pentru care liderii UDMR i-au spus șefului PNL, Ludovic Orban, că nu vor vota preluarea TVR și a RRA de către PNL și progresiști, dacă nu primesc și ei o instituție reprezentativă.
CNA, dominat în ultimii opt ani de zile de PSD, este tot o instituție subordonată Parlamentului, precum Televiziunea Națională și Radio, dar cu statut total diferit de TVR și RRA în cazul cărora conducerile se schimbă în bloc. Respectiv, actualele Consilii de Administrație (CA) ale TVR și RRA compuse din 13 membri fiecare din care unul este ales PDG, urmează a fi schimbate integral prin votul ambelor Camere ale Parlamentului.
Cei patru lideri ai coaliției se bat pentru tot atâtea locuri în CNA
Nu și la CNA. Conducerea CNA cuprinde 11 membri cu mandat de șase ani dar a căror numiri nu sunt concomitente. Din cei 11 membri se alege un șef stabilit de partidul care și-a adjudecat politic, instituția.
În prezent, la conducerea CNA se mai află doar șapte membri. Patru locuri sunt vacantate pentru că membrilor le-a expirat mandatul. Practic, liderii coaliției trebuie să completeze doar cele patru funcții rămase fără titulari. Din cele patru locuri, două revin oficial Guvernului dar practic, PNL, unul revine Parlamentului, practic, USR-PLUS și unul Administrației Prezidențiale.
PSD a condus CNA peste opt ani de zile
La ora actuală, CNA este condus de un reprezentant al PSD aflat la al doilea mandat. Schimbarea șefului CNA se poate produce prin respingerea în Parlament a Raportului de activitate a CNA. Respingere care permite celui care a ocupat funcția să-și continue mandatul în CNA ca membru, iar șefia CNA să fie preluată de reprezentantul partidului care a obținut instituția la ruleta politică.
UDMR are ca membru în CNA pe Orsolya-Eva Borsos. Potrivit surselor politice, în funcție de negocierile cu PNL, UDMR ar încerca să mai obțină de la liberali încă un mandat din cele două care îi revin PNL, poziție pentru care se aude că ar fi propusă de Uniunea Maghiară, Csilla Hegedus.
Pentru șefia Radio, USR se bate cu PLUS și PLUS se bate cu USR
Paradoxal, tensiunile politice privind împărțirea mass-media de stat nu sunt atât între PNL și UDMR cât între USR și PLUS. Dan Barna dorește să-l pună în funcția de PDG la RRA pe Liviu Popescu, respectiv USR să preia Radio.
Dacian Cioloș este de altă părere. Vrea el conducerea Radio pentru care îl propune pe Gabriel Basarabescu din partea PLUS, în prezent membru al C.A. la Radio ca reprezentant al salariaților. Motivul șefului PLUS: reciprocitate în Alianța progresistă. La CNA, Barna a propus membrul titular iar lui Cioloș i-a revenit numirea membrului supleant.
Candidatul USR la conducerea RRA este un reprezentant al Big Pharma
Candidatul susținut de Dan Barna la șefia RRA a fost prezentat presei de către USR ca fost producător la BBC România și la TVR. Parcurs în presă consumat însă cu mulți ani în urmă. Practic, Liviu Popescu a fost până de curând reprezentant al importatorilor de medicamente din România. Al Big Pharma. Respectiv a fost directorul relațiilor externe al ARPIM, Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente, funcție din care a făcut lobby intens în interesul importatorilor de medicamente și împotriva taxei clawback care protejează statul de presiunile financiare ale industriei pharma.
”Pe piaţa pharma nu s-a schimbat mare lucru. Taxa clawback e tot acolo, accesul la medicamente inovative e încă redus. Aşteptăm să vedem cum creşterea economică din ultimii ani este translatată şi în anumite linii de buget, inclusiv pe bugetul privind medicamentele. Noi nu am simţit nicio creştere pe bugetul de medicamente compensate al CNAS. Dar simţim foarte bine taxa clawback” declara Popescu presei de specialitate în calitate de reprezentant al ARPIM. Prezența lui în această funcție a fost consemnată ani de zile de mass-media economice.
Candidatul USR la CNA conduce un ONG care este acuzat în social-media de cenzură
Nici la nominalizările pentru CNA progresiștii nu au avut succes. În primul rând, în fața opiniei publice. Dan Barna l-a propus pe Mircea Toma ca membru plin, iar Dacian Cioloș, pe Dan Radu ca membru supleant. Mircea Toma, ong-ist cu state vechi, conduce ActiveWatch. ONG cunoscut în social-media ca cenzorul în România a FB împotriva celor care au opinii diferite față de curentele neomarxiste political correctness și cancel culture (politica anihilării).
Fost jurnalist apreciat în anii 90, Mircea Toma s-a implicat ca ong-ist în politica tulbure din perioada 2012-2019 ca susținător al USL, apoi al PSD și contestatar agresiv a puținelor redacții, jurnaliști și personalități publice care aveau altă opinie decât a regimurilor USL și PSD.
Nominalizatul PLUS la CNA este acuzat de presa din Iași de afaceri controversate
Dan Radu este un fost jurnalist din Iași, devenit ulterior om de afaceri, despre care presa locală scrie că “alături de alte persoane din conducerea “Ziarului de Iași” a fost cercetat într-un dosar penal legat de celebrul Fond Mutual al Oamenilor de Afaceri, administrat de SAFI. L-a vremea respectivă s-a făcut în ziarul “Monitorul” publicitate falsă respectivului fond astfel încât oamenii să vină și să depună bani. Au fost efectuate operațiuni financiare ilegale legate de administrarea acestor sume atrase în cadrul așa-zis fond de investiții.” potrivit presei din Iași.
Barna și Cioloș au propus la CNA două persoane contestate de votanții progresiști
Reacțiile la nominalizările făcute de USR și PLUS la funcțiile din CNA prezentate de Dan Barna pe FB sunt surprinzător de critice, mai ales că vin din partea susținătorilor politicienilor progresiști. Și sunt foarte multe, de ordinul sutelor de comentarii. Oamenii le reproșează aspru liderilor progresiști că apelează pentru numiri în funcții “numai la persoane care au legături cu serviciile secrete“, că le-au înșelat iar așteptările și i-au amenințat că nu îi mai votează. Postări similare se pot citi și pe FB altor lideri ai USR și PLUS care au amintit de cele două persoane pe care le propun la CNA.
Liderii coaliției selectează noii membri ai Consiliilor de Administrație
Liderii coaliției de guvernare continuă în aceste zile să negocieze repartizarea politică între ei a celor patru instituții, TVR, RRA, CNA și Avocatul Poporului. În paralel, aceștia selectează și persoanele care vor ocupa funcțiile de membrii în Consiliile de Administrație la TVR și RRA precum și viitorii membri ai CNA. Progresiștii au avansat deja câteva nominalizări amintite. Liderii PNL ne-au declarat că doresc să numească în funcțiile care le revin ori jurnaliști din Televiziunea Națională și din Radio, ori persoane cu o pregătire complementară instituției.
Au de lucru. Fiecare C.A., al Televiziunii Naționale și al Radio, are 13 membri. Conform algoritmului politic, PSD îi revin 3 locuri, PNL, 2, UDMR, 1, AUR, 1, Minorități, 1, Guvern, 1, Administrația Prezidențială, 1 și salariaților instituției le revin 2 locuri.
Nici un partid nu a dorit în ultimii 27 de ani să depolitizeze mass-media de stat
Cei 13 membri ai C.A. de la TVR și RRA, odată ce au fost votați de plenul reunit al Parlamentului, vor alege viitorul PDG. Întotdeauna acesta a fost reprezentantul partidului care a câștigat la negocierile politice instituția în cauză. Această târguială politică nu este o practică a actualelor partide parlamentare. Ea este prevăzută în legea 41/1994 privind organizarea și funcționarea Televiziunii Naționale și a Radio. Nici un partid, de 27 de ani, nu a fost interesat să schimbe această lege care politizează instituțiile media. După legi relativ similare funcționează atât CNA cât și Agenția Națională de Știri Agerpres.
În ultimii nouă ani de zile, toate aceste instituții media de stat precum și Avocatul Poporului au avut conduceri stabilite de PSD.