Într-un răspuns exclusiv dat de către cei de la Administrația Națională a Penitenciarelor la cererea EVZ, se arată că din pricina măririi prețurilor la carburanții deplasările deținuților s-au scumpit cu 30%.
Mai exact potrivit răspunsului de la ANP, în tot anul 2021, contravaloarea carburantului folosit pentru a transporta deținuții de la o instanță la alta a fost de 246.399 pe lună. În 2022 lucrurile însă s-au schimbat radical, astfel în primele 10 luni media cheltuită pentru transportarea deținuților la instanță a fost de 358.010 pe lună. Practic vorbim despre o creștere cu 30% a costurilor, în contextul în care singurul lucru care s-a modificat a fost creșterea prețului la carburanți.
Asta înseamnă că spre exemplu în 2021 statul român a cheltuit aproximativ 3 milioane de lei pentru a deplasa deținuții la instanțe sau punctele de lucru. În 2022 lucrurile s-au modificat, astfel că s-au cheltuit aproape 4 milioane de lei pentru același lucru.
Cât costă în fiecare lună norma de hrană a unui deținut
De altfel, la solicitarea EVZ, cei de la Administrația Națională a Penitenciarelor au mai explicat și cât costă lunar norma de hrană a deținuților. Astfel că aceasta variază potrivit răspunsului de la 146 de lei la 276 de lei, depinde de nevoile fiecărui deținut în parte. Asta înseamnă ca zilnic deținuții beneficiază de un meniu care în medie costă aproximativ 5 lei. Majoritatea penitenciarelor au bucătării unde chiar cei închiși participă la prepararea mâncării, dar sunt puține unitățile de deținere unde se și cultivă legume sau se cresc animale pentru ca și costurile cu masa persoanelor încarcerate să fie mai mici.
Cert este că în momentul de față în unitățile penitenciare din țară se află închiși peste 23.000 de deținuți. Practic odată cu recursul compensatoriu penitenciarele au fost degrevate de aproape 9000 de persoane lipsite de libertate care au fost eliberate.