EXCLUSIV. Cine este favoritul pentru funcţia de ministru al Energiei

EXCLUSIV. Cine este favoritul pentru funcţia de ministru al Energiei

Odată cu anunţarea rezultatelor la alegerile parlamentare, marea întrebare care apare acum este cine va conduce viitorul Guvern şi ce miniştri vor fi nominalizaţi. Potrivit informaţiilor EVZ, pentru preluarea portofoliului la Energie sunt vehiculate două nume, însă cotat cu 95% şanse este deputatul Iulian Iancu. Numele lui a apărut menţionat în stenogramele Wikileaks, fiind suspectat de oficialii SUA ca fiind “omul Gazpromului”.

Deşi numele acestuia a fost mereu în cărţi când s-a pus problema numirii unui ministru PSD la Energie, de fiecare dată a picat. De data aceasta, însă, şansele lui sunt extrem de mari, potrivit informaţiilor obţinute de EVZ de la surse din piaţă. 

El este considerat expertul PSD în probleme de energie și industrie, fiind la un moment dat și secretar de stat în Ministerul Economiei. Acum este președintele Departamentul Energie-Resurse din cadrul PSD.

Iulian Iancu, ales duminică în fruntea listei deputaţilor de Constanţa, este implicat într-un dosar penal, fiind acuzat de DNA, în 2015, de săvârşirea infracţiunii de folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în partid în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de alte foloase. El a fost pus sub urmărire penală de către procurorii anticorupţie, în dosarul în care este cercetat Toni Greblă, fost judecător al Curţii Constituţionale .

Ne puteți urmări și pe Google News

Site-ul România Curată scria, în ianuarie 2015, transmiţând date din dosar, că, "în perioada octombrie – noiembrie 2012, în timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, cei doi deputaţi au intervenit pe lângă Horia Hăhăianu, director la Transelectrica, pentru ca o companie din subordine, Energomontaj, să suporte costurile aducerii unor membri PSD la Bucureşti, preţul transportului fiind de 10.000 lei. Iulian Iancu, pe atunci deputat de Bacău, mai era acuzat că i-a solicitat lui Horia Hăhăianu să-l sprijine în finanţarea unui monument în judeţul Bacău, comuna Lipova. În schimb, el i-a promis directorului de la Transelectrica funcţii importante în aparatul de stat, fiind sigur că la sfârşitul anului va fi numit ministru al Energiei".

În plus, anul trecut, deputatul a fost acuzat de ANI de conflict de interese, după ce, în perioada 2008-2012, şi-a angajat fratele subinginer la cabinetul său de parlamentar. Mai merită menţionat că Victor Ponta l-a propus din partea României pentru o funcţie în Agenţia Europeană pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare în energie (ACER), însă oficialii de la Bruxelles i-au respins categoric numirea. 

A doua variantă

Cel de-al doilea nume vehiculat este cel al lui Adrian Gerea (ALDE), care a mai ocupat acest fotoliu în perioada decembrie 2014 – noiembrie 2015, după ce anterior, în octombrie 2013 – martie 2014, ocupase fotoliul Economiei. 

Recent, soţia sa, Ayten Gerea, a fost angajată la departamentul de comunicare al Transgaz, compania naţională de transport al gazelor, aflată în subordinea Ministerului Economiei. 

Potrivit ultimei declaraţii de avere de pe site-ul Parlamentului, Adrian Dominic Gerea a încasat în 2015 din indemnizaţiile de ministru al Economiei, respectiv al Energiei, suma de 86.900 lei. În plus, însă, a încasat sume uriaşe din participarea în comisii la companii de stat, unele aflate într-o situaţie financiară extrem de dificilă. 

Astfel, de la Complexul Energetic Hunedoara, unde a fost în Comisia de pregătire şi monitorizare a privatizării, a luat suma de 2.361 lei. Compania este acum în pragul falimentului, intrând anul acesta de două ori în insolvenţă. 

De la Complexul Energetic Oltenia, a încasat 33.800 lei, ca membru în comisia de coordonare a procesului de vânzare acţiuni prin IPO, proiect irealizabil acum. 

De la Nuclearelectrica, unde a fost membru în Comisia de negociere pentru derularea proiectului unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, a încasat 30.000 lei, proiect care nici acum nu a făcut paşi concreţi înainte. 

Cumulat, doar de la cele trei comisii rezultă un venit anual de 66.161 lei, adică un venit lunar de 5.513 lei.