În 2020, Comisia Europeană a publicat primele rapoarte asupra statului de drept în țările membre ale Uniunii Europene. Pe 20 iulie 2021, Comisia Europeană a făcut public Raportul asupra statului de drept 2021.
În același timp, Comisia Europeană a făcut publice și numele asociațiilor și persoanelor care au contribuit cu informații și opinii la realizarea raportului. Contributorii aveau opțiunea de a alege ca rapoartele lor să fie consemnate cu respectarea anonimatului, dar din România nici o asociație sau instituție nu a ales această opțiune.
Astfel, la realizarea raportului despre statul de drept în România-2021 au contribuit direct Consiliul Superior al Magistraturii, Asociația Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki (APADOR CH) și asociația Funky Citizens. Restul informațiilor pe care se bazează raportul sunt obținute de la instituții ale UE, din rapoarte independente publice, din documente ale GRECO și ale Comisiei de la Veneția, din informații furnizate de către Guvernul și Parlamentul României, din rapoarte ale Delegației Comisiei Europene în România și din alte surse.
APADOR CH, preocupată de respectarea drepturilor omului
APADOR CH, în raportul său către CE, tratează mai ales domeniul respectării drepturilor omului, reclamând numeroasele încercări de limitare a acestor drepturi în perioada stării de urgență și lăudând activitatea Avocatului Poporului.
„[…] maniera expeditivă în care au fost redactate și adoptate actele normative în perioada stării de urgență a avut un impact major asupra calității acestor acte, ducând la apariția unui haos legislativ. Multe dintre actele normative emise în starea de urgență au fost ulterior declarate neconstituționale de către Curtea Constituțională a României”, menționează APADOR-CH în raportul său.
Referitor la activitatea Avocatului Poporului, APADOR-CH a mai menționat: „Avocatul Poporului a fost foarte activ în monitorizarea restricționării drepturilor și libertăților în contextul pandemiei de COVID. Inițiativele AP au generat controverse printre politicieni, care au cerut revocarea sa. Acest lucru s-a întâmplat mai ales după ce Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională a României referitor la măsurile luate de către guvern în timpul pandemiei. Sesizările au fost admise, ceea ce înseamnă că Avocatul Poporului a acționat conform legii.
Avocatul Poporului a sesizat CCR cu 18 excepții și obiecții de neconstituționalitate, a emis 26 de opinii legale și a efectuat 76 de vizite în cadrul mecanismului de prevenire a torturii”.
Funky Citizens, critici la adresa guvernului și a președintelui Iohannis
Raportul asociației Funky Citizens este mult mai amplu decât cel al APADOR-CH și acoperă multe aspecte legate de justiție. De altfel, Funky Citizens a fost una dintre asociațiile extrem de active în perioada 2017-2019 în timpul manifestațiilor anti PSD pe tema modificărilor aduse legilor justiției.
Teme care apar frecvent în raportul Funky Citizens sunt clasarea dosarului „10 august”, clasarea dosarului filajului la ziariști și procurori, precum și condamnarea avocatului Robert Roșu.
Clasarea dosarului 10 august atrage și criticile asociației la adresa președintelui Iohannis: „Președintele României, Klaus Iohannis, i-a cerut Ministrului Justiției să explice public modul în care s-a ajuns la clasarea dosarului „10 august”. Președintele român pare să fi uitat rolul pe care l-a jucat în desemnarea procurorilor șefi ai instituțiilor care au clasat fără nici o rezolvare dosarul „10 august”, menționează Funky Citizens.
De asemenea, asociația se arată extrem de critică și la adresa guvernului.
Ca și APADOR-CH, Funky Citizens critică vehement adoptarea a două ordonanțe de urgență pe teme de justiție, lucru ce încalcă flagrant rezultatul referendumului pe justiție concovat de către Klaus Iohannis în 2019.
Funky Citizens mai critică lipsa de transparență a guvernului, legislația din timpul stării de urgență care permite achiziții publice exagerate și netransparente, precum și lipsa reformelor în sistemul judiciar, conchizând: „Trăgând linie, factorii decizionali nu par să înțeleagă rolul pe care îl au în asigurarea independenței justiției. De asemeni par să nu priceapă că ei sunt responsabili pentru a corecta un proces de reformă incomplet și întrerupt prematur, precum și trauma lăsată de atacurile puternice [la adresa justiției]”.
Presa tabloidă a afirmat în repetate rânduri că Elena Calistru, președinta asociației Funky Citizens, ar fi partenera de viață a premierului Florin Cîțu, însă aceasta a negat vehement. Tonul criticilor Funky Citizens la adresa guvernului par a confirma că între șefa Funky Citizens și șeful guvernului nu există nicio apropiere, în ciuda faptului că guvernul Cîțu este cel care a numit-o pe Elena Calistru printre reprezentații României în Consiliul Economic și Social European.
Lipsuri din raportul Comisiei Europene
Din raportul Comisiei Europene asupra statului de drept în România - 2021 lipsesc orice referiri la repetatele încălcări ale Constituției de către guvernele Orban și Cîțu și lipsesc referiri la condamnarea avocatului Robert Roșu (deși aceasta a fost semnalată drept problematică de către ONG-uri). De asemeni, Comisia Europeană nu suflă o vorbă despre revocarea neconstituțională a Avocatului Poporului cum, la capitolul dedicat independenței media, nu menționează nici neconstituționalitatea numirii unor noi șefi la televiziunea și radioul publice.