Exclusiv. Cât neonazism e într-o pandemie? Nevaccinații sunt cu arma la picior. „Românii nu mai vor să facă 10 flotări la ordin". VIDEO

Exclusiv. Cât neonazism e într-o pandemie? Nevaccinații sunt cu arma la picior. „Românii nu mai vor să facă 10 flotări la ordin". VIDEO Sursă: EVZ

Pandemia, mai ales odată cu etapa de vaccinare, a facilitat discriminarea și segregarea. Podcastul EVZ Play de miercuri, găzduit de Robert Turcescu, a discutat despre cât mai dispuși cetățenii planetei, și în special românii, să se conformeze măsurilor autocrate și deseori abuzive luate de decidenți.

Cel mai grav în tot acest scenariu al restricțiilor, impunerii certificatului verde și vaccinării este rezultatul discutabil al acestora. Sociologul Mirel Palada avertizează că haosul măsurilor luate de putere și ineficiența acestora nu sunt doar o retorică, ci riscă pur și simplu să ne răpească ani din viață.

Nu vrem să renunțăm la ani din viața noastră"

„Nu vrem să renunțăm la ani din viața noastră. E o criză de nervi continuă", a explicat Palada, care e unul din invitații permanenți în studioul EVZ Play.

Specialistul crede că dintotdeauna Occidentul a fost interesat să proiecteze o imagine inferioară statelor din estul Europei. Însă la nivel global crește tendința aceasta a cetățenilor de a nu mai accepta atât de ușor controlul autorității oficiale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Palada: Nu a mai fost o asemenea bulibășeală de la al Doilea Război Mondial

„Nu a mai fost o asemenea bulibășeală de la al Doilea Război Mondial. Adenauer, care era autoritarian, a fost ascultat. Acum româniii nu mai vor să facă 10 flotări la ordin. Austriecii sau australienii își permit lockdown pentru că pot controla populația", a punctat sociologul.

Sursa: Pixabay

Pe de altă parte, invitatul a atras atenția că din punctul lui de vedere nu se poate vorbi de o doctrină politică a neonazismului sau a criptofascimului, așa cum crede Mirel Palada.

Comaroni: Om fi noi ăștia cretinii, dar în fiecare țară se introduc particularități

Jurnalistul Bogdan Comaroni a subliniat un alt aspect, și anume că populația trebuie să nu asculte diferitele voci - deseori contradictorii - care își exprimă opinia în legătură cu vaccinarea, ci să se informeze cât mai mult, câci informația înseamnă putere. „M-am întrebat dacă nu cumva certificatul e ținta numărul 1 și nu sănătatea populației. În Europa discursul are o aparență democrată. Să zicem că noi suntem ăștia cretinii. Dar în fiecare țară sau în America, Australia, se introduc particularități".

Comaroni crede că e greu de explicat faptul că deși rata de incidență a scăzut vizibil, numărul deceselor se menține la fel. „Vedem cu ochiul liber că vaccinul nu protejează așa cum s-a pretins. E ceva putred în raportarea deceselor la INSP", a punctat jurnalistul.

Ediția completă a podcastului poate fi vizionată aici:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro